«Η αγάπη μου για τα παζλ με οδήγησε στην Πληροφορική»

Ο Παράσχος Καντ αποφάσισε να μείνει στην Κύπρο για σπουδές και, παρά τις αρχικές επιφυλάξεις, δεν το μετάνιωσε!

Article featured image
Article featured image

Ο Παράσχος Ρομπερτ Καντ είναι απόφοιτος του Πανεπιστημίου Frederick, απ’ όπου ολοκλήρωσε πέρυσι τις σπουδές του με άριστα. Ξεκινώντας σπουδές στη Γλασκώβη, χρειάστηκε να επιστρέψει στην Κύπρο για προσωπικούς λόγους και τότε ξέσπασε η πανδημία της νόσου Covid-19. Έτσι, αποφάσισε να συνεχίσει τις σπουδές του στην Κύπρο. Ψάχνοντας τα κυπριακά Πανεπιστήμια, επέλεξε το Πανεπιστήμιο Frederick και το πρόγραμμα σπουδών στην Πληροφορική. Σήμερα, συνεχίζει τις σπουδές του σε μεταπτυχιακό επίπεδο στο Πανεπιστήμιο του Μπαθ, στην Αγγλία.


Πώς οδηγήθηκε στον τομέα του Computer Science; Όπως εξηγεί: «Ήμουνα το παιδί που καθόταν με τις ώρες να φτιάχνει παζλ. Οτιδήποτε μπορούσα να κατασκευάσω, να στήσω, να ξηλώσω, ήταν το πάθος μου. Στην πορεία με συνεπήρε ο κόσμος της τεχνολογίας και, μεγαλώνοντας, αυτό άρχισε να παίρνει πιο συγκεκριμένη μορφή και ακολούθησα τον δρόμο των υπολογιστών. Δεν θα ήταν υπερβολή να πω ότι η αγάπη μου να φτιάχνω παζλ ήταν αυτό που με οδήγησε στο computer science. Ήταν σαν να βρήκα μια δουλειά που εμπεριείχε το αγαπημένο μου παιδικό παιχνίδι!»

par.jpg



Η εμπειρία στο Πανεπιστήμιο


Ο Παράσχος ολοκλήρωσε τις σπουδές του στο Πρόγραμμα Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Frederick με άριστα και πρώτευσε ανάμεσα σε όλους τους προπτυχιακούς φοιτητές του Πανεπιστημίου την ακαδημαϊκή χρονιά 2021-2022. Ήταν, για αυτόν τον λόγο, ο απόφοιτος που απευθύνθηκε από το βήμα στους συμφοιτητές και τις συμφοιτήτριές του στην Τελετή Αποφοίτησής τους.


Ποια είναι η εμπειρία του από το Πανεπιστήμιο Frederick; «Το να φύγω από τη Γλασκώβη και να τελειώσω τις σπουδές μου στην Κύπρο δεν ήταν εύκολη απόφαση. Κι επειδή ήμουν σε ένα πολύ καλό Πανεπιστήμιο, ένιωθα ακόμη πιο επιφυλακτικός. Ίσως ήμουν και λίγο προκατειλημμένος. Μπαίνοντας στο Πανεπιστήμιο Frederick διαπίστωσα ότι έκανα μια πολύ καλή επιλογή. Τα μαθήματα ήταν τα ίδια, το επίπεδο ήταν ισάξιο και η όλη εμπειρία με τους καθηγητές και τις καθηγήτριες πολύ καλή!

Τα μικρά τμήματα ήταν ένα πολύ μεγάλο πλεονέκτημα, γιατί μπορούσες να έχεις προσωπική σχέση και ατομική προσέγγιση στα μαθήματα με τους καθηγητές και τις καθηγήτριες και τους/τις tutors και επιπλέον ήταν πιο εύκολο να συνδεθείς με τους συμφοιτητές και τις συμφοιτήτριες σου. Δεν συγκρίνεται με τα τμήματα των 300 φοιτητών/τριών όπου τελειώνεις και δεν ξέρεις κανένα. Όλο το κλίμα και το περιβάλλον με βοήθησαν πολύ να πετύχω τους στόχους μου. Ήταν συνολικά μια πολύ καλή εμπειρία και μπορώ να πω ότι μέσα σε μερικούς μήνες διαλύθηκαν όλοι οι φόβοι και οι επιφυλάξεις που είχα στην αρχή».



Ποια συμβουλή θα έδινε σε ένα άτομο που θέλει να σπουδάσει
Computer Science; «Πρέπει να είναι έτοιμη/ος να μαθαίνει αδιάκοπα. Δεν είναι ένα πεδίο που το σπουδάζεις και τελειώνει. Πρέπει να εξελίσσεσαι συνεχώς μαζί του. Για να καταλάβετε πόσο γρήγορα ‘τρέχει’ η τεχνολογία, κάποιες εργασίες που ανέθεσαν πέρσι στο μεταπτυχιακό του Μπαθ, φέτος έπρεπε να τις αλλάξουν γιατί υπάρχουν πράγματα που δεν ισχύουν πια. Μήνα με μήνα, χρόνο με χρόνο, πρέπει να είσαι συνέχεια μέσα στο θέμα σου. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να το αγαπάς πολύ και να έχεις όρεξη να το παρακολουθείς στενά. Αν δεν σου αρέσει πολύ, απλά θα μείνεις πίσω».


Αμέτρητες προοπτικές


Είναι γεγονός πως όλοι οι τομείς της Τεχνολογίας είναι αναμφίβολα οι τομείς με τη μεγαλύτερη προοπτική! Ο Παράσχος επέλεξε την οδό του freelancer και αναφέρει σχετικά: «Οι ευκαιρίες και οι προοπτικές εργοδότησης είναι αμέτρητες στον κλάδο μας γιατί το πεδίο είναι τόσο ευρύ που σου δίνει απεριόριστες επιλογές. Είχα αρκετές προτάσεις από εταιρείες, σε διάφορους τομείς και είχα ακόμη πρόταση να διδάξω. Επέλεξα να εργάζομαι ως freelancer και μέχρι στιγμής τα πάω αρκετά καλά. Ένας από τους πελάτες μου είναι μεγάλη εταιρεία που εξάγει κυπριακά προϊόντα και έχω αναλάβει όλα τα προγράμματα, την ιστοσελίδα και τη γενική υποστήριξη της» .


Τι σημαίνει επιτυχία για τον Παράσχο Καντ; «Η επιτυχία μπορεί να έρθει σε διάφορες μορφές για κάθε άτομο. Μπορεί να γεννηθείς τυχερός, με κάποια χαρίσματα, με πλούσιους γονείς, με πολλά ταλέντα και ευκαιρίες μπροστά σου, όμως αν δεν καταβάλεις προσπάθεια και σκληρή δουλειά ίσως να μη νιώσεις επιτυχημένος ποτέ. Επιτυχία είναι το αίσθημα της πληρότητας και υπερηφάνειας για τη σκληρή δουλειά που καταβάλλεις, και η αναγνώριση αυτής της προσπάθειας. Πρέπει να εκτιμήσεις τα ταλέντα, τις ευκολίες αλλά και τις δυσκολίες που σου ήρθαν στη ζωή. Με το να αξιοποιήσεις αυτές τις εμπειρίες στο έπακρο, έχοντας κοντά ανθρώπους που σε αγαπούν και σε υποστηρίζουν, φτάνεις στην επιτυχία».

parjf.jpg



Το
Πρόγραμμα Σπουδών στην Πληροφορική προσφέρεται στην Πολυτεχνική Σχολή του Πανεπιστημίου Frederick. Περισσότερες πληροφορίες και για διευθέτηση συνάντησης με τις/τους Συμβούλους του Πανεπιστημίου καλέστε στα τηλέφωνα 22394394 (Λευκωσία) και 25730975 (Λεμεσός), στείλτε email στο adminfo@frederick.ac.cy ή επισκεφθείτε την ιστοσελίδα http://www.frederick.ac.cy/.


Διαβάστε περισσότερες ιστορίες φοιτητών/τριών και αποφοίτων του Πανεπιστημίου Frederick και μάθετε για το ταξίδι τους στην επιτυχία, εδώ: https://www.frederick.ac.cy/en/thejourneytomysuccess


Το νέο ακαδημαϊκό εξάμηνο ξεκινά στις 2 Οκτωβρίου 2023.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ