Στήνουν χορό στον (κυπριακό) ουρανό οι Περσείδες

Κορυφώνεται το φαινόμενο της βροχής διαττόντων αστέρων και, μάλιστα, φέτος θα είναι πιο απολαυστικό.

Article featured image
Article featured image


Κορυφώνεται από τις 11 μέχρι τις 13 Αυγούστου το φαινόμενο των Περσείδων. Πρόκειται για τη φωτεινότερη και πιο γνωστή βροχή διαττόντων αστέρων, που ονομάζονται και πεφταστέρια. Προέρχονται από τα απομεινάρια που αφήνει πίσω της η ουρά του κομήτη Swift-Tuttle. Οταν αυτά τα σωματίδια σκόνης εισέρχονται στην ατμόσφαιρα της Γης, δημιουργούν λαμπερά «αστέρια» που φαίνεται να πέφτουν στη Γη.

Όταν το φαινόμενο είναι στην κορύφωσή του, σημειώνεται η μεγαλύτερη πυκνότητα και δεκάδες ορατά πεφταστέρια εισέρχονται στην ατμόσφαιρα της Γης, φτάνοντας έως και τα 100 την ώρα με ταχύτητα που πλησιάζει τα 60 χιλιόμετρα το δευτερόλεπτο.

Το ακτινοβόλο σημείο ευρίσκεται στον βραδινό ουρανό με κατεύθυνση ΒΑ. Οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να κοιτάζουν προς αυτήν την κατεύθυνση και κατά προτίμηση μετά τις 11 το βράδυ, όπου το ακτινοβόλο σημείο ανεβαίνει όλο και ψηλότερα.

Το ετήσιο αυτό φαινόμενο άρχισε από τις 17 Ιουλίου 2023 και θα διαρκέσει μέχρι και τις 24 Αυγούστου 2023. Καλύτερες ωστόσο, ημέρες παρακολούθησης είναι το Σάββατο 12 Αυγούστου και η Κυριακή 13 Αυγούστου 2023, όπου και θα παρατηρηθεί η μεγαλύτερη πυκνότητα πτώσης διαττόντων.

Το φαινόμενο προβλέπεται να είναι παρατηρήσιμο εντονότερα φέτος εξαιτίας του γεγονότος ότι το φεγγάρι οδηγείται προς Νέα Σελήνη τη Δευτέρα 16 Αυγούστου και ως εκ τούτου τις προηγούμενες νύχτες ο κυπριακός ουρανός θα είναι σχεδόν ασέληνος, γεγονός το οποίο βοηθά στην καλύτερη θέαση του φαινομένου.

Perseids-radiant.jpg



Οι Περσείδες πήραν το όνομά τους από τον αστερισμό του Περσέα, καθώς τα πεφταστέρια φαίνεται να προέρχονται από εκεί.

Όμως, το θέαμα αυτό οφείλεται στον κομήτη 109P/Swift-Tuttle που χρειάζεται 133 χρόνια για να περιστραφεί γύρω από τον Ήλιο και, με διάμετρο 26 χιλιομέτρων είναι το μεγαλύτερο ουράνιο αντικείμενο που είναι γνωστό ότι περνά επανειλημμένα από τον πλανήτη μας.

Μια φορά τον χρόνο λοιπόν, η Γη περνά μέσα από το πιο πυκνό μέρος της ύλης που άφησε πίσω του ο κομήτης και, καθώς αυτά τα μικροσκοπικά κομμάτια εισέρχονται στη βαρύτητα της Γης, συγκρούονται με την ατμόσφαιρά μας και εξαϋλώνονται στον ουρανό, δημιουργώντας τη χαρακτηριστική φωτεινή γραμμή. Ετσι, μπορούν να παρατηρηθούν πύρινα μετέωρα που φαίνεται να πέφτουν από τον ουρανό στη Γη.

Η επόμενη φορά που ο κομήτης αυτός θα ξαναπεράσει κοντά από τη Γη θα είναι το 2126.

Οι Περσείδες είναι η μόνη βροχή διάττοντων αστέρων που καθυστέρησε εκτόξευση διαστημικού λεωφορείου. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τη NASA, το 1993, η εκτόξευση της NASA – STS-51 καθυστέρησε λόγω ανησυχιών σχετικά με τη δραστηριότητα των Περσείδων που προβλεπόταν να είναι πολύ έντονη, αυξάνοντας έτσι την πιθανότητα τα σωματίδια του κομήτη να προκαλέσουν ζημιά στο διαστημικό σκάφος που θα ήταν σε τροχιά γύρω από τη Γη.

Οι κομήτες είναι ουράνια σώματα που αποτελούνται από πάγο, σκόνη και βράχους. Καθώς πλησιάζουν στον Ήλιο, η αστρική ακτινοβολία εξαερώνει το υλικό της επιφάνειάς τους, δημιουργώντας έτσι τη νεφελώδη κόμη γύρω από το κέντρο τους, η οποία διαχέει το αστρικό φως και τους δίνει το όνομά τους.


Αστρονομική Βραδιά

Με την ευκαιρία του φαινομένου των Περσείδων η Αστρονομική Εταιρεία Κύπρου (ΑΣΤΡΕΚ), και το Αστεροσκοπείο Φροντιστηρίων Φάκα σε συνεργασία με το Κ.Σ. Κυπερούντας διοργανώνουν αστρονομική βραδιά στον προαύλιο χώρο του Ιερού Ναού Αγίου Αρσενίου στη Κυπερούντα, το Σάββατο 12 Αυγούστου 2023 κατά τις ώρες 9:00μ.μ -11:00 μ.μ. και προσκαλούνται όλοι οι ενδιαφερόμενοι όπως παρευρεθούν.

Η είσοδος θα είναι ελεύθερη για το κοινό.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ