Τι είναι τα RCS που αντικαθιστούν σιγά σιγά τα SMS;

Ποια τα πλεονεκτήματά τους και πώς να τα ενεργοποιήσεις.

Article featured image
Article featured image


Τα SMS αποτελούν τρόπο επικοινωνίας μέσω των κινητών από τη δεκαετία των 90s και γενιές ολόκληρες μεγάλωσαν ανταλλάσοντας μεταξύ τους μηνύματα με emoticons, φτιαγμένα από διάφορα σύμβολα του πληκτρολογίου.

Το 2011 ωστόσο, η Apple κυκλοφόρησε το imessage και έφερε την ανατροπή στον τρόπο επικοινωνίας μέσω sms, μόνο που το κράτησε περιορισμένο στα δικά της προϊόντα, καθιστώντας το αδύνατο να χρησιμοποιηθεί από όσους είχαν τηλέφωνα android.

Το 2016, το λογισμικό android απέκτησε τη δική του εκδοχή του imessage, το επονομαζόμενο RCS, που ήρθε να αντικαταστήσει τα sms και στο λειτουργικό σύστημα για κινητά της Google. Τα τελευταία χρόνια μάλιστα, άρχισε να διαδίδεται παγκοσμίως, με την Κύπρο να μην αποτελεί εξαίρεση.


Τι είναι όμως τα RCS;

Τα RCS (Rich Communication Services, στα ελληνικά Εμπλουτισμένες Υπηρεσίες Επικοινωνίας) είναι μια τεχνολογία που επιτρέπει στους χρήστες να επικοινωνούν μεταξύ τους με πιο πλούσιο και διαδραστικό τρόπο από ό,τι με τα παραδοσιακά SMS.

Προσφέρουν μια σειρά από δυνατότητες που δεν είναι διαθέσιμες στα SMS, όπως η αποστολή μηνυμάτων με εικόνες, βίντεο και ηχητικά αρχεία, η κοινή χρήση τοποθεσίας, η δημιουργία ομάδων συνομιλίας και η αποστολή μηνυμάτων που εξαφανίζονται μετά από κάποιο χρονικό διάστημα.

Τα RCS είναι διαθέσιμα σε όλο τον κόσμο, αλλά αυτό εξαρτάται και από τους παρόχους κινητής τηλεφωνίας της εκάστοτε χώρας. Στην Κύπρο, τα RCS είναι διαθέσιμα πλέον από όλους τους μεγάλους παρόχους κινητής τηλεφωνίας.

Για να χρησιμοποιήσετε τα RCS, πρέπει να έχετε ένα smartphone με υποστήριξη RCS και μια εφαρμογή που υποστηρίζει RCS (π.χ. την προκαθορισμένη εφαρμογή της Google στα Android, «Messages»).

Μόλις έχετε ένα smartphone με υποστήριξη RCS και μια εφαρμογή που υποστηρίζει RCS, μπορείτε να αρχίσετε να τα χρησιμοποιείτε να επικοινωνείτε με τους φίλους και την οικογένειά σας. Για να στείλετε ένα μήνυμα RCS, απλώς ανοίξτε την εφαρμογή μηνυμάτων και πληκτρολογήστε το μήνυμά σας. Στη συνέχεια, πατήστε το εικονίδιο για να στείλετε το μήνυμά σας. Για να λάβουν το μήνυμα ως RCS και όχι ως SMS πρέπει να τα έχουν ενεργοποιήσει και οι αποδέκτες.

Το RCS μπορεί να χρησιμοποιηθεί μέσω Wi-Fi ή δεδομένων κινητής τηλεφωνίας. Αυτό το καθιστά πιο αξιόπιστο και αποτελεσματικό από τα SMS και τα MMS, τα οποία βασίζονται στο πρωτόκολλο GSM.


Πώς να ενεργοποιήσετε τα RCS

- Ανοίξτε την εφαρμογή Google Messages.

- Πατήστε το εικονίδιο του προφίλ σας στην επάνω δεξιά γωνία της οθόνης.

- Πατήστε Ρυθμίσεις.

- Πατήστε στο «Συζητήσεις RCS».

- Πατήστε «Ενεργοποίηση συζητήσεων RCS».

rcs-screenshot_city.jpg



Δείτε πιο κάτω μερικά από τα πλεονεκτήματα των RCS:

- Μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την αποστολή μηνυμάτων με εικόνες, βίντεο και ηχητικά αρχεία.

- Μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την κοινή χρήση τοποθεσίας.

- Μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη δημιουργία ομάδων συνομιλίας.

- Μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την αποστολή μηνυμάτων που εξαφανίζονται μετά από κάποιο χρονικό διάστημα.

- Είναι πιο ασφαλή από τα SMS.

- Είναι πιο αξιόπιστα από τα SMS.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ