Καριέρα στους Ηλεκτρονικούς Υπολογιστές: Εδώ πατάς Enter

Αν θέλεις να σπουδάσεις στο πεδίο της Επιστήμης των Ηλεκτρονικών Υπολογιστών και Μηχανικής, το άρθρο αυτό σε ενδιαφέρει.

Article featured image
Article featured image

Δεν υπάρχει σήμερα σχεδόν καμία δραστηριότητα στην οποία να μην επιδρά η τεχνολογία. Από τη βαριά βιομηχανία έως τις υπηρεσίες, από το εμπόριο ως την εκπαίδευση, την υγεία, την εργασία, τις τηλεπικοινωνίες, τις μεταφορές, τη δημιουργία περιεχομένου, ακόμα και στην τέχνη, τον πολιτισμό και τον αθλητισμό.

Ο ψηφιακός μετασχηματισμός στηρίζεται στους επαγγελματίες που δημιουργούν εφαρμογές, αναπτύσσουν αλγόριθμους και χειρίζονται τα δεδομένα πίσω από όλες αυτές τις δραστηριότητες. Αλλά και χάρη σε εκείνους που σχεδιάζουν τα συστήματα και τα δίκτυα που επιτρέπουν σε λογισμικό και υλικό να λειτουργούν αρμονικά. Αν σε εμπνέει η ιδέα να είσαι ένας από αυτούς, αν σε συναρπάζει κάθε φορά που βλέπεις μια νέα εφαρμογή της τεχνολογίας, είναι φυσικό να θέλεις να σπουδάσεις στο πεδίο της Επιστήμης των Ηλεκτρονικών Υπολογιστών και Μηχανικής.


Ειδικότητες με μόνιμη ζήτηση

Οι σχετικές ειδικότητες τεχνολογίας και ηλεκτρονικών υπολογιστών έχουν συνεχώς αυξανόμενη ζήτηση, και μάλιστα με πολλές επιλογές επαγγελματικής αποκατάστασης. Είναι ενδεικτικό ότι στη Silicon Valley, την Μέκκα της τεχνολογίας, η απασχόληση των επαγγελματιών πληροφορικής αναμένεται να αυξηθεί 21%(1) την επόμενη δεκαετία, που είναι πολύ υψηλότερο σε σχέση με το μέσο όρο άλλων ειδικοτήτων. Εξίσου εντυπωσιακή είναι και η προοπτική για τους μηχανικούς υπολογιστών, αφού ο κλάδος εκτιμάται ότι θα αυξάνεται σε παγκόσμιο επίπεδο 4% κάθε χρόνο(2) έως το 2027.

Την ίδια στιγμή, οι απαιτήσεις σε εξειδίκευση(3) μεγαλώνουν, καθώς οι διακριτοί τομείς της αγοράς αλλάζουν και εξελίσσονται, ενώ οι οργανισμοί και επιχειρήσεις καλούνται να προσαρμοστούν στις αναδυόμενες τεχνολογίες: metaverse, 5G, κρυπτονομίσματα, τεχνητή νοημοσύνη, κ.ο.κ. Το ανθρώπινο δυναμικό με τις συγκεκριμένες δεξιότητες και εξειδικευμένη κατάρτιση είναι και θα είναι ιδιαίτερα περιζήτητο στις επιχειρήσεις.

Μπροστά από κάθε νέο λοιπόν, που μπαίνει στον χώρο των υπολογιστών, ανοίγεται ένας κόσμος γεμάτος ευκαιρίες αλλά και υψηλό ανταγωνισμό. Οι σπουδές και το πτυχίο είναι αυτό που θα προσφέρει τα θεμέλια για να ανταποκριθεί στις απαραίτητες προϋποθέσεις για επαγγελματική αποκατάσταση και ανέλιξη.


Σπουδές Πληροφορικής

Αν προσανατολίζεσαι στην Πληροφορική, υπάρχουν πολλές επιλογές. Όμως είναι πολύ σημαντικό να επιλέξεις ένα πτυχίο που να συνδυάζει τη θεωρητική κατάρτιση με την απόκτηση τεχνικών δεξιοτήτων και την πρακτική εμπειρία. Το Πτυχίο Πληροφορικής που προσφέρεται από το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου (EUC), έχει την πλήρη αναγνώριση του Επιστημονικού Τεχνικού Επιμελητηρίου Κύπρου και του Ινστιτούτου Ηλεκτρολόγων και Ηλεκτρονικών Μηχανικών, ενώ το πρόγραμμά σπουδών περιλαμβάνει όλα τα σύγχρονα πεδία της Πληροφορικής, όπως:

-Τεχνητή νοημοσύνη

-Ρομποτική

-Προγραμματισμός

-Cloud computing

-Big Data

-Video Game Design

-Δίκτυα Υπολογιστών & Ασφάλεια

Ως φοιτητής ή φοιτήτρια του EUC θα αποκτήσεις τις βάσεις που χρειάζεσαι για μια σειρά δεξιοτήτων, μεταξύ άλλων, να αναλύεις και να διαχειρίζεσαι μεγάλες βάσεις δεδομένων, να σχεδιάζεις εφαρμογές ή και παιχνίδια, να εντρυφήσεις στον προγραμματισμό λογισμικού για υπολογιστές αλλά και «έξυπνες» συσκευές.

12 august.png



Πτυχίο Μηχανικής Ηλεκτρονικών Υπολογιστών

Αν το ενδιαφέρον σου τείνει περισσότερο στο hardware σκέλος των υπολογιστών, τότε αυτό που σου ταιριάζει είναι το Πτυχίο Μηχανικής Η/Υ, με το οποίο θα εξελιχθείς σε έναν ικανό και πλήρως καταρτισμένο επαγγελματία στο χώρο αφού το πρόγραμμα Μηχανικής Η/Υ του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου καλύπτει όλα τα σύγχρονα και απαραίτητα πεδία, όπως:

-Υπολογισμός

-Ρομποτική

-Ηλεκτρονικά & ενσωματωμένα συστήματα

-The Internet of Things (IoT)

-Τεχνητή Νοημοσύνη

-Ασύρματα δίκτυα

-Cloud computing

-Κυβερνοασφάλεια

Ως φοιτητής ή φοιτήτρια της Σχολής, θα μπορείς να πάρεις μέρος σε μια σειρά από δραστηριότητες του ΙΕΕΕ, του μεγαλύτερου επαγγελματικού οργανισμού στον κόσμο για ηλεκτρολόγους μηχανικούς και μηχανικούς υπολογιστών.

Έτσι κι αλλιώς, ως απόφοιτος της Σχολής, έχεις αυτόματα την αναγνώριση του πτυχίου σου από το ΙΕΕΕ, το Σύλλογο Μηχανημάτων Υπολογισμού (Association for Computing Machinery – ACM) και το Επιστημονικό Τεχνικό Επιμελητήριο Κύπρου.


Στην «καρδιά» της Ρομποτικής και της Μηχανικής

Οι φοιτητές και οι φοιτήτριες του EUC έχουν πρόσβαση σε σύγχρονα εξοπλισμένα εργαστήρια Ρομποτικής που χρησιμοποιούνται για εκπαίδευση και έρευνα. Έχουν μάλιστα τη δυνατότητα συμμετοχής στο Φοιτητικό Όμιλο Ρομποτικής του Πανεπιστημίου, μέσω του οποίου λαμβάνουν μέρος σε εθνικούς και διεθνείς διαγωνισμούς ρομποτικής. Ήδη έχουν λάβει σημαντικές διακρίσεις, αφού κέρδισαν στο παρελθόν την Παγκόσμια Ολυμπιάδα Ρομποτικής Κύπρου για 2 συνεχόμενα χρόνια, καθώς και το Ευρωπαϊκό Βραβείο Νέων.

Πέραν όμως της Ρομποτικής, τα 2 προγράμματα του Τμήματος Επιστήμης Η/Υ και Μηχανικής προσφέρουν συνεχώς ευκαιρίες στους φοιτητές τους στην έρευνα και ανάπτυξη μέσω των ερευνητικών κέντρων του EUC, CERIDES και Cyber-CERIDES, όπου “τρέχουν” συνεχώς νέα ερευνητικά projects. Παρομοίως, στο Κέντρο Εξειδίκευσης CYBER.EUC οι φοιτητές του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου μπαίνουν στα «βαθιά» νερά της κυβερνοασφάλειας, προσεγγίζοντας με επιστημονικό τρόπο κάθε πρόκληση και ευκαιρία που δημιουργεί ο ψηφιακός μετασχηματισμός σε οργανισμούς και επιχειρήσεις.


Μάθε περισσότερα για τα προγράμματα σπουδών που προσφέρει το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου στο https://euc.ac.cy/el/ , ή επικοινώνησε στο info@euc.ac.cy και στο 22713000.

Έναρξη Φθινοπωρινού Εξαμήνου 2 Οκτωβρίου 2023.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ