LGBTI
Οι τρανς γυναίκες αποκλείονται από τις επίσημες γυναικείες σκακιστικές διοργανώσεις
H απόφαση της Διεθνούς Σκακιστικής Ομοσπονδίας έχει προκαλέσει αντιδράσεις από ομάδες που υπερασπίζονται τα δικαιώματα των τρανς ατόμων.
Η Διεθνής Σκακιστική Ομοσπονδία (FIDE) ανακοίνωσε ότι έχει απαγορεύσει στις τρανς γυναίκες να συμμετέχουν στις επίσημες γυναικείες διοργανώσεις της, ενώ διεξάγει «ενδελεχή ανάλυση» των εξελίξεων, μια διαδικασία που μπορεί να διαρκέσει έως και δύο χρόνια. H απόφαση αυτή έχει προκαλέσει αντιδράσεις από ομάδες που υπερασπίζονται τα δικαιώματα των τρανς ατόμων.
Οι νέοι κανονισμοί, που εγκρίθηκαν από το συμβούλιο της FIDE αυτόν τον μήνα, θα τεθούν σε ισχύ στις 21 Αυγούστου και απαιτούν από τους τρανς παίκτες να παρέχουν «επαρκή απόδειξη μιας αλλαγής φύλου που συμμορφώνεται με τους εθνικούς τους νόμους και κανονισμούς».
«Σε περίπτωση που το φύλο αλλάξει από αρσενικό σε θηλυκό, ο παίκτης δεν έχει δικαίωμα να συμμετάσχει σε επίσημες διοργανώσεις της FIDE για γυναίκες μέχρι να ληφθεί περαιτέρω απόφαση της FIDE», ανέφερε η ομοσπονδία.
«Η FIDE αναγνωρίζει ότι αυτό είναι ένα εξελισσόμενο ζήτημα για το σκάκι και ότι εκτός από τους τεχνικούς κανονισμούς για τους κανονισμούς των διεμφυλικών μπορεί να χρειαστεί να αναπτυχθεί περαιτέρω πολιτική στο μέλλον σύμφωνα με ερευνητικά στοιχεία», ανέφερε η ομοσπονδία.
Σε δήλωση που εστάλη μέσω email στο Reuters την Πέμπτη, ένας εκπρόσωπος της FIDE είπε ότι η απόφαση ελήφθη για να καθοριστούν καλύτερα οι διαδικασίες που εμπλέκονται όταν ένας παίκτης αλλάζει φύλο.
«Η νομοθεσία για τους τρανς αναπτύσσεται γρήγορα σε πολλές χώρες και πολλοί αθλητικοί φορείς υιοθετούν τις δικές τους πολιτικές. Η FIDE θα παρακολουθεί αυτές τις εξελίξεις και θα δει πώς μπορούμε να τις εφαρμόσουμε στον κόσμο του σκακιού», ανέφερε η δήλωση.
«Δύο χρόνια είναι ένα χρονικό περιθώριο που φάνηκε λογικό για τις ενδελεχείς αναλύσεις τέτοιων εξελίξεων. Είναι προκριμένου να τεθεί μια συγκεκριμένη προθεσμία για επανάληψη αυτών των πολιτικών, χωρίς να βιαστούμε».
Οι τρανς παίκτες μπορούν ακόμα να αγωνίζονται στις «ανοιχτές» κατηγορίες τουρνουά, πρόσθεσε.
Οι περισσότεροι σκακιστικοί αγώνες είναι ανοιχτοί σε όλους τους παίκτες, με εξαίρεση μερικά τουρνουά όπως το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Γυναικών.
Η FIDE ανακοίνωσε επίσης, ότι καταργούνται οι τίτλοι που κέρδισαν τρανς άνδρες στην κατηγορία γυναικών, πριν από τη φυλομετάβαση. Υπάρχει ωστόσο η δυνατότητα επιστροφής του τίτλου «εάν το άτομο αλλάξει το φύλο πάλι σε γυναίκα» αναφέρει η ανακοίνωση σύμφωνα με το AP.
Πολλοί αθλητικοί φορείς έχουν ασχοληθεί με την πολιτική και τις κατηγορίες που μπορούν να αγωνίζονται ανά περίπτωση τρανς αθλητές, ωστόσο το σκάκι δεν περιλαμβάνει συγκρίσιμα επίπεδα σωματικής δραστηριότητας.
Η Γιόσα Ιγκλέσιας, μια τρανς γυναίκα επαγγελματίας σκακίστρια, είπε ότι η πολιτική θα οδηγήσει σε «περιττό κακό» για τους τρανς αθλητές. «Αυτή η φρικτή κατάσταση θα οδηγήσει σε κατάθλιψη και απόπειρες αυτοκτονίας», είπε χαρακτηριστικά.
Η Grandmaster και δύο φορές πρωταθλήτρια γυναικών των ΗΠΑ Τζένιφερ Σαχάντ επέκρινε επίσης την απόφαση της FIDE, λέγοντας ότι η πολιτική είναι «γελοία και επικίνδυνη. Είναι προφανές ότι δεν συμβουλεύτηκαν κανέναν από τους τρανς παίκτες. Καλώ την FIDE να αλλάξει πορεία και να ξεκινήσει από το μηδέν με καλύτερους συμβούλους», είπε η Σαχάντ.
«Δεν υπάρχει κανένα φυσικό, σωματικό πλεονέκτημα στο σκάκι εκτός αν πιστεύεις ότι οι άνδρες είναι εγγενώς πιο ικανοί να παίξουν από τις γυναίκες. Μάς έλεγαν ότι ο εγκέφαλος των γυναικών ήταν μικρότερος από τον εγκέφαλο των ανδρών και ότι δεν έπρεπε καν να παίζουμε», είπε η Βρετανίδα βουλευτής, Angela Eagle, και πρωταθλήτρια σκακιού. «Αυτή η απαγόρευση είναι γελοία και προσβλητική για τις γυναίκες», πρόσθεσε.
Υπενθυμίζεται ότι τα διοικητικά όργανα για αθλήματα, συμπεριλαμβανομένης της ποδηλασίας, του στίβου και της κολύμβησης, έχουν αυστηροποιήσει τους κανόνες συμμετοχής για τις τρανς γυναίκες σε κορυφαίες γυναικείες διοργανώσεις.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Lifo