5 ελληνικά νησιά που «πρωταγωνίστησαν» στη μεγάλη οθόνη

Article featured image
Article featured image

Η Ελλάδα φημίζεται για τα ειδυλλιακά μέρη που προσφέρει σε όσους τον επιλέγουν για προορισμό των διακοπών τους. Μάλιστα, αρκετά είναι τα σημεία που αποτέλεσαν πηγή έμπνευσης για μεγάλους σκηνοθέτες, οι οποίοι σε κάποια απόμερη ακρογιαλιά ή στα στενά σοκάκια ενός γραφικού νησιού, οραματίστηκαν μία σπουδαία κινηματογραφική σκηνή, που θα προκαλούσε στο κοινό δέος και συγκίνηση.

Ναι, δεν είναι λίγες οι φορές που μία «κουκίδα» στον ετερόκλιτο χάρτη της Ελλάδας κατάφερε να κερδίσει την προσοχή ενός γνωστού δημιουργού, να αποκτήσει μία παγκόσμια αναγνώριση και μαζί αναρίθμητους επισκέπτες από κάθε γωνία του κόσμου, οι οποίοι έσπευσαν να γνωρίσουν το συγκεκριμένο μέρος από κοντά.

Στο κείμενο που ακολουθεί, λοιπόν, έχουμε συγκεντρώσει μερικές γωνιές της Ελλάδας που προβλήθηκαν στη μεγάλη οθόνη και έγιναν η αφορμή για να μετατραπεί ένα ελληνικό νησί σε κοσμοπολίτικο προορισμό.

Το παιδί και το δελφίνι, «Boy on a Dolphin», 1957

Η πρώτη ταινία που γυρίστηκε στη χώρα μας είχε για πρωταγωνίστρια τη γοητευτική σταρ Sophia Loren στο πλευρό του Alan Walbridge Ladd. Πρόκειται για την ταινία του Jean Negulesco, «Το παιδί και το δελφίνι», η οποία γυρίστηκε στην Ύδρα, τον Πόρο, τη Ρόδο, τη Μύκονο και τη Δήλο. Η ιστορία ξεκινάει από τη στιγμή που η Φαίδρα ανακαλύπτει στον βυθό ένα αρχαιοελληνικό άγαλμα ενός αγοριού πάνω σε ένα δελφίνι (στην πραγματικότητα πρόκειται για γλυπτό του αρχιτέκτονα Δημήτρη Πικιώνη) και αποφασίζει να το πουλήσει, θέλοντας να εξασφαλίσει μία καλύτερη ζωή, όμως, ο σύντροφός της μπαίνει εμπόδιο στα σχέδιά της.

Απέραντο γαλάζιο, «The Big Blue», 1988

Η διάσημη ταινία του Luc Besson αποτελεί μία κινηματογραφική «ωδή» στην ακατέργαστη ομορφιά της Αμοργού, ενός παρθένου νησιού όπου ο εμβληματικός σκηνοθέτης θέλησε να αφηγηθεί τη φιλία των δυτών Enzio Maiorca και Jaques Mayol, τους οποίους υποδύονται ο Jean Reno και ο Jean-Marc Barr αντίστοιχα. Τα μέρη που αξιοποίησε ο Besson ήταν η περιοχή της Αγίας Άννας, το ναυάγιο του πλοίου «Ολυμπία», καθώς και ο παραδεισένιος κόλπος της Καλοταρρίτισσας, ενώ υπάρχουν και κάποια cameo που πραγματοποιήθηκαν στο νησί της Ίου.

Το Μαντολίνο του λοχαγού Κορέλι (2001)

Τα γυρίσματα έγιναν στην Κεφαλονιά κάνοντας μεγάλη διαφήμιση στο πανέμορφο νησί του Ιονίου. Δεν είναι τυχαίο μάλιστα το γεγονός ότι η Πενέλοπε Κρουζ, συμπρωταγωνίστρια του Νίκολας Κέιτζ, λάτρεψε τις ομορφιές της Κεφαλονιάς όπως και τους κατοίκους της. Τα γυρίσματα έγιναν στη Σάμη, στην Αντίσαμο, στην περίφημη παραλία του Μύρτου και αλλού, ενώ συμμετείχαν και αρκετοί Έλληνες ηθοποιοί όπως οι: Ειρήνη Παππά, Κατερίνα Διδασκάλου, Γεράσιμος Σκιαδαρέσης, κ.ά.


Νύφες, «Brides», 2004

Στην ταινία «Νύφες» ο σπουδαίος Έλληνας σκηνοθέτης Παντελής Βούλγαρης, με εκτελεστικό παραγωγό τον Μάρτιν Σκορσέζε, σύστησαν για πρώτη φορά στο παγκόσμιο κοινό την Άνδρο, δηλαδή τη μεγάλη αγάπη του σκηνοθέτη, ενώ ακολούθησε αρκετά χρόνια αργότερα η «Μικρά Αγγλία», μία διασκευή στο ομώνυμο μυθιστόρημα της συζύγου του, Ιωάννας Καρυστιάνη. Οι «Νύφες» αφηγούνται την ιστορία 700 γυναικών που επιβιβάστηκαν στο υπερωκεάνιο King Alexander με προορισμό την Αμερική, εκεί όπου θα συναντούσαν τους μελλοντικούς συζύγους τους, τους οποίους είχαν γνωρίσει μόνο μέσα από μία φωτογραφία που είχαν μαζί τους.


Mamma Mia!, 2008

Φυσικά, από τη λίστα δεν θα μπορούσε να λείπει η μεγάλη εμπορική επιτυχία της Universal Studios, η οποία είχε για πρωταγωνίστρια την Οσκαρική Meryl Streep και για φόντο τη Σκόπελο και τη Σκιάθο. Τα γυρίσματα του μιούζικαλ Mamma Mia ολοκληρώθηκαν το 2007 και έναν χρόνο μετά οι Σποράδες έγιναν γνωστές σε όλο τον κόσμο, συγκεντρώνοντας ένα μεγάλο πλήθος επισκεπτών που επιθυμούσε να περιηγηθεί σε μερικά από τα σημεία που παρουσιάστηκαν στην ταινία. Μάλιστα, για αυτό πολλοί ντόπιοι βαρκάρηδες οργανώνουν σύντομες, μονοήμερες κρουαζιέρες στα πιο δημοφιλή μέρη που υπάρχουν στο έργο.


Όλα τα παραπάνω είναι μόνο μερικά από τα μέρη της Ελλάδας που ερωτεύτηκε το κοινό, βλέποντάς τα στη μεγάλη οθόνη. Έτσι και αλλιώς, η ματιά ενός σκηνοθέτη έχει πάντα τον τρόπο να αναδεικνύει τις απλές ομορφιές ενός τόπου, είτε πρόκειται για έναν αρχαιολογικό χώρο, μία ακρογιαλιά, ένα στενό, ασβεστωμένο καλντερίμι.

Πηγή

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ