Στην Ιαπωνία οι εργαζόμενοι μπορούν να κοιμούνται στη δουλειά, μέσα σε μια καψούλα ύπνου

Η κάψουλα ονομάστηκε «Giraffenap» γιατί οι υπάλληλοι κοιμούνται όρθιοι, όπως η καμηλοπάρδαλη.

Article featured image
Article featured image


Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι ένας «υπνάκος» κατά τη διάρκεια της εργασίας μπορεί να αυξήσει την εγρήγορση, να ενισχύσει την παραγωγικότητα και να σας κάνει ακόμη και πιο δημιουργικούς.

Γι' αυτό, μια ιαπωνική εταιρεία αποκάλυψε μια παράξενη κάψουλα που καθιστά ευκολότερο από ποτέ για τους εργαζόμενους να πάρουν ένα γρήγορο υπνάκο.

Το «Giraffenap» είναι μια κάθετη κάψουλα που επιτρέπει στους υπαλλήλους του γραφείου να κοιμούνται όρθιοι, όπως το γνωστό θηλαστικό με τον μακρύ λαιμό από το οποίο η κάψουλα πήρε το όνομά της, μιας και giraffe σημαίνει καμηλοπάρδαλη.

Έχει περίπου το μέγεθος ενός μικρού δημόσιου τηλεφωνικού θαλάμου και περιέχει μια σειρά από πλατφόρμες που στηρίζουν το βάρος του σώματος, ενώ αποκλείουν τον θόρυβο από το εξωτερικό.

Ωστόσο, με ύψος μόλις 2,5 μ. και πλάτος 1,2 μ., οι κλειστοφοβικοί ίσως θα πρέπει να επιλέξουν τον καναπέ του γραφείου ή να ακουμπήσουν το κεφάλι τους στο γραφείο τους με τον παλιό τρόπο.

Η εταιρεία δήλωσε ότι εργάζεται «για μια κοινωνία όπου όλοι μπορούν εύκολα να πάρουν έναν υπνάκο» και τελικά «να βελτιώσει τις επιχειρήσεις και την υγειονομική περίθαλψη».

Μέχρι στιγμής, δεν είναι σαφές πόσο κοστίζει στις εταιρείες για να το εγκαταστήσουν στα γραφεία τους.

«Πιθανώς υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που δεν μπόρεσαν να απαλλαγούν από τη σωματική τους κόπωση και το άγχος και υπέμειναν την υπνηλία και συνέχισαν να εργάζονται», αναφέρει η εταιρεία.

«Τώρα, πλησιάζουμε σε μια εποχή όπου καταρρίπτουμε αυτά τα στερεότυπα. Πάρτε έναν υπνάκο ενώ στέκεστε όρθιοι και ανακτήστε το μυαλό και το σώμα σας σε σύντομο χρονικό διάστημα».

Η Koyoju Plywood Corporation προσφέρει δύο σχέδια για το sleep pod της - το φουτουριστικό «spacia» και το πιο ρουστίκ «forest».

thalamosjapanese.png



Πώς είναι εσωτερικά η κάψουλα Giraffenap

Εξωτερικά, το κάθετο pod θα μπορούσε να εκληφθεί για μια μονάδα αποθήκευσης, έναν ιδιωτικό χώρο για τηλεδιασκέψεις ή ακόμη και για ένα είδος εσωτερικού portaloo.

Αλλά στο εσωτερικό υπάρχει μια περίτεχνη διάταξη καρέκλας που επιτρέπει μια «στάση κράτησης τεσσάρων σημείων που δεν απαιτεί δύναμη πουθενά».

Οι εργαζόμενοι πρέπει να υιοθετήσουν μια αντισυμβατική στάση σε σχήμα αστραπής, όπου τα γόνατά τους είναι λυγισμένα και ο κορμός τους είναι ελαφρώς κεκλιμένος προς τα εμπρός.

Το κεφάλι και τα χέρια τους, εν τω μεταξύ, στηρίζονται σε μια μαλακή πλατφόρμα, όπως ακριβώς οι επιβάτες των αεροπλάνων χρησιμοποιούν το τραπέζι του δίσκου τους όταν χρειάζονται έναν υπνάκο σε πτήσεις μεγάλων αποστάσεων.

giraffenap-mesa.jpg



Η εταιρεία αναφέρει ότι η κάψουλά της προορίζεται για άτομα που δεν ξεπερνούν το 1,80 σε ύψος ή που δεν ζυγίζουν πάνω από 100 κιλά, καθώς είναι απίθανο να χωρέσουν διαφορετικά.

Η κάψουλα είναι επίσης εξοπλισμένη με τον δικό της πυροσβεστήρα, ανιχνευτή καπνού, ανεμιστήρα εξαερισμού, φωτισμό LED στην οροφή και το δάπεδο, ακόμη και μεταλλικά εξαρτήματα για να κρεμάσετε ένα μπουφάν.

Παρά τον ανεμιστήρα εξαερισμού, το ταβάνι μπορεί να αφαιρεθεί σε περίπτωση που οι χρήστες θέλουν να αναπνέουν φυσικό αέρα ενώ ξεκουράζονται.

Ο ήχος μπλοκάρεται έτσι ώστε να μην ακούγεται ο θόρυβος ενός πολυσύχναστου γραφείου, εξασφαλίζοντας ότι «μπορείτε να ηρεμήσετε το μυαλό σας σε έναν ήρεμο χώρο», λέει η εταιρεία, η οποία συνιστά έναν υπνάκο διάρκειας 20 λεπτών, καθώς οτιδήποτε περισσότερο από 30 λεπτά «μπορεί να επηρεάσει τον ύπνο σας τη νύχτα, επειδή είναι πιο εύκολο να αποκοιμηθείτε».


Δεν είναι μόνο για γραφεία

Και δεν έχει σχεδιαστεί μόνο για γραφεία. Σύμφωνα με το Japan Today, το μηχάνημα εγκαθίσταται επίσης σε καφετέριες, όπως η Harajuku Nescafé στο κέντρο του Τόκιο, όπου θα δώσει στους εργαζόμενους μια εναλλακτική λύση αν θέλουν να δώσουν στον εαυτό τους μια στιγμή ξεκούρασης.

Όπως επισημαίνεται από την Koyoju Plywood Corporation, «πολυάριθμες» μελέτες έχουν δείξει ότι ο ενεργός ύπνος έχει θετικό αντίκτυπο στην υγεία, την παραγωγικότητα και τη δημιουργικότητα.


Τα οφέλη του ύπνου στην απόδοση

Το 2017, ερευνητές του Πανεπιστημίου του Hertfordshire διαπίστωσαν ότι ο υπνάκος για λιγότερο από 30 λεπτά μπορεί να βελτιώσει την αίσθηση της ευεξίας μας και να ενισχύσει την απόδοση.

Σε ένα δείγμα περισσότερων από 1.000 ατόμων, όσοι έκαναν μεγαλύτερο υπνάκο ήταν λιγότερο ευτυχισμένοι από εκείνους που δεν κοιμήθηκαν καθόλου, γεγονός που υποδηλώνει ότι ο πολύς χρόνος ύπνου μπορεί να καταστρέψει το αποτέλεσμα.

Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε τον Ιούνιο του τρέχοντος έτους, εν τω μεταξύ, διαπίστωσε μια σχέση μεταξύ του ημερήσιου ύπνου και του μεγαλύτερου συνολικού όγκου του εγκεφάλου.

Αυτό θα μπορούσε να υποδηλώνει «ότι ο τακτικός υπνάκος παρέχει κάποια προστασία κατά του νευροεκφυλισμού αντισταθμίζοντας τον κακό ύπνο», ανέφεραν οι συγγραφείς.

Πολλοί Ιάπωνες εξαντλούνται από τις υπερβολικές ώρες εργασίας. Μάλιστα, έχουν μια λέξη για τον αιφνίδιο θάνατο που σχετίζεται με τη δουλειά («Karoshi»).

Συνήθεις αιτίες του Karoshi είναι οι καρδιακές προσβολές και τα εγκεφαλικά επεισόδια που προκαλούνται από το άγχος, καθώς και η υποθρεψία και η αυτοκτονία.

Και μια μελέτη του 2021 διαπίστωσε ότι ένας τακτικός απογευματινός υπνάκος διάρκειας μόλις πέντε λεπτών μπορεί να βοηθήσει σε γνωστικά οφέλη, όπως η παγίωση της μνήμης και η «προετοιμασία για την επακόλουθη μάθηση».

Οι κουλτούρες σε όλο τον κόσμο αργούν ακόμη να αγκαλιάσουν τον υπνάκο στον χώρο εργασίας, αν και η Ιαπωνία είναι μπροστά σε αυτό, καθώς ο ύπνος στο γραφείο θεωρείται ήδη κοινωνικά αποδεκτός.

Οι Ιάπωνες έχουν και μια λέξη για την πρακτική του ύπνου στη δουλειά («Inemuri»).


Πηγή

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ