Διασώστες δίνουν εναέρια μάχη για να σώσουν παιδιά παγιδευμένα σε τελεφερίκ

Οι 6 μαθητές εγκλωβίστηκαν μαζί με τους 2 δασκάλους τους σε ύψος 274 μέτρων.

Article featured image
Article featured image


Ελικόπτερα επιχειρούν αυτή την ώρα για τη διάσωση παιδιών με τους δασκάλους τους, που έχουν παγιδευτεί σε τελεφερίκ του Πακιστάν, σε μεγάλο ύψος και πάνω από βαθιά χαράδρα.

Η επιχείρηση διάσωσης καλύπτεται ουσιαστικά σε απευθείας τηλεοπτική μετάδοση (και) από το βρετανικό BBC.

Το βρετανικό δίκτυο μεταδίδει ότι έξι παιδιά και δύο δάσκαλοι έχουν «κολλήσει» σε ύψος 274 μέτρων (900 πόδια) πάνω από το έδαφος επί αρκετές ώρες στο Μπαταγκράμ (Battagram).

Η ομάδα ταξίδευε προς το σχολείο, όταν τα καλώδια έσπασαν περίπου στις 07:00 τοπική ώρα (02:00 τα ξημερώματα ώρα Λονδίνου).



Δύο ελικόπτερα πασχίζουν να πλησιάζουν από αέρος

Όμως η επιχείρηση διάσωσης περιπλέκεται λόγω των θυελλωδών ανέμων και του γεγονότος ότι τα πτερύγια του ρότορα του ελικοπτέρου κινδυνεύουν να αποσταθεροποιήσουν περαιτέρω τον ανελκυστήρα, καθώς δημιουργούν πολύ ισχυρό ρεύμα αέρα, δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters ο Σαρίκ Ριάζ Κατάκ, αξιωματούχος διάσωσης που βρίσκεται στο σημείο.

Ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός του Πακιστάν διέταξε τους διασώστες να κάνουν τα πάντα για να αντιμετωπίσουν το «πραγματικά ανησυχητικό» περιστατικό στο Battagram, το οποίο βρίσκεται 200 χιλιόμετρα (125 μίλια) βόρεια του Ισλαμαμπάντ.



Στρατιώτης προσπαθεί να «προσγειωθεί» στο τελεφερίκ

Υπάρχουν πλάνα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, σε λογαριασμό ενός Πακιστανού στρατιώτη στην πλατφόρμα Χ (Twitter), όπου διακρίνεται να κρέμεται ένας στρατιώτης από ένα ελικόπτερο και να αιωρείται προς το κρεμασμένο τελεφερίκ.

Το BBC δεν έχει επαληθεύσει ακόμη αυτές τις εικόνες και δεν είναι σαφές εάν ο ελιγμός ήταν μια προσπάθεια για τη διάσωση ανθρώπων.

Ορισμένα τοπικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι ήταν μια προσπάθεια μεταφοράς προμηθειών στους εγκλωβισμένους επιβάτες.



«Για όνομα του Θεού βοήθησέ μας»

Ένας από τους εγκλωβισμένους μέσα στο τελεφερίκ μίλησε τηλεφωνικά σε τηλεοπτικό κανάλι στο Πακιστάν.

«Για όνομα του Θεού βοήθησέ μας», είπε ο άνδρας, ονόματι Γκουλφράζ, στο δίκτυο Geo News. Επιβεβαίωσε ότι στο τελεφερίκ επέβαιναν οκτώ άτομα.



Ένας από τους μαθητές έπεσε αναίσθητος τις τελευταίες τρεις ώρες, είπε ο Γκουλφράζ, προσθέτοντας ότι οι μαθητές στο βαγονέτο ήταν ηλικίας μεταξύ 10 και 15 ετών.

«Οι άνθρωποι μέσα στο τελεφερίκ στέκονται και κλαίνε», είπε χαρακτηριστικά, καλώντας τις αρχές να στείλουν άμεση βοήθεια.

Σύμφωνα με εικόνες στο διαδίκτυο, το τελεφερίκ έχει εγκλωβιστεί στη μέση μιας βαθιάς χαράδρας, στην επαρχία Khyber Pakhtunkhwa.


ΠΗΓΗ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ