Χώρα απαγορεύει στις μουσουλμάνες μαθήτριες να φορούν αμπάγια στα σχολεία

Το μέτρο τίθεται σε ισχύ από τη νέα σχολική χρονιά.

Article featured image
Article featured image

«Δεν θα επιτρέπεται πλέον να φοριέται η αμπάγια στο σχολείο» στη Γαλλία, ανακοίνωσε ο υπουργός Παιδείας Γκαμπριέλ Ατάλ ενόψει της έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς που αρχίζει στις 4 Σεπτεμβρίου, λέγοντας ότι θέλει να δώσει «σαφείς κανόνες σε εθνικό επίπεδο» στους επικεφαλής των σχολείων.

Υπενθυμίζεται ότι η Γαλλία έχει αυστηρή απαγόρευση για χρήση θρησκευτικών συμβόλων σε κρατικά σχολεία και κυβερνητικά κτήρια, με το επιχείρημα ότι παραβιάζουν τους κοσμικούς νόμους. Μάλιστα, το 2010, η χώρα απαγόρευσε τη χρήση πέπλων που καλύπτουν ολόκληρο το πρόσωπο σε δημόσιους χώρους, γεγονός που προκάλεσε οργή στη γαλλική μουσουλμανική κοινότητα των πέντε εκατομμυρίων ατόμων.

timthumb.jpgΟ υπουργός, όταν ρωτήθηκε γι' αυτό το επίμαχο θέμα εδώ και μήνες έπειτα από περιστατικά που συνδέονται με τη χρήση αυτού του ενδύματος – μακρύ παραδοσιακό φόρεμα που καλύπτει όλο το σώμα – ανακοίνωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο TF1 ότι θα ήθελε να μιλήσει «από την ερχόμενη εβδομάδα» με τους υπεύθυνους των σχολείων για να τους βοηθήσει να εφαρμόσουν αυτήν την απαγόρευση.

«Ο κοσμικός χαρακτήρας είναι μια ελευθερία για χειραφέτηση μέσα από το σχολείο», δήλωσε ο υπουργός. Μόλις διορίστηκε επικεφαλής του υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Νεολαίας στα τέλη Ιουλίου, έκρινε ότι το να πηγαίνουν οι μαθήτριες στο σχολείο φορώντας αμπάγια είναι «μια θρησκευτική χειρονομία, που έχει στόχο να δοκιμάσει την αντίσταση της Δημοκρατίας στην εστία της κοσμικότητάς που πρέπει να αποτελεί το σχολείο» και υποσχέθηκε να είναι «αποφασιστικός στο θέμα αυτό».

«Μπαίνετε σε μια σχολική αίθουσα, δεν πρέπει να μπορείτε να αναγνωρίζετε τη θρησκεία των μαθητριών κοιτάζοντάς τες», δήλωσε στο TF1.

4abayafrance.png
O υπουργός Παιδείας Γκαμπριέλ Ατάλ.


Η αμπάγια φοριόταν όλο και περισσότερο στα σχολεία, οδηγώντας ακομα και σε πολιτικό διχασμό με τα δεξιά κόμματα να πιέζουν για απαγόρευσή της και τα αριστερά να εκφράζουν ανησυχίες για τα δικαιώματα των μουσουλμάνων γυναικών και κοριτσιών.

Το θέμα της χρήσης της αμπάγιας, η οποία δεν είναι ένα μουσουλμανικό θρησκευτικό σύμβολο σύμφωνα με το Γαλλικό Συμβούλιο Μουσουλμανικής Λατρείας (CFCM), είχε ήδη αποτελέσει αντικείμενο μιας εγκυκλίου του υπουργείου Εθνικής Παιδείας τον περασμένο Νοέμβριο. Στην εγκύκλιο αυτή, η αμπάγια θεωρείται – όπως η μπαντάνα και η μακριά φούστα, που επίσης αναφέρονται – ως ρούχα που μπορούν να απαγορευθούν εάν «φορεθούν με τέτοιο τρόπο ώστε να δείχνουν εμφανώς μια θρησκευτική πίστη».

Όμως οι επικεφαλής των σχολείων περίμεναν πιο σαφείς κανόνες για αυτό το θέμα απέναντι στην έξαρση των περιστατικών.

Σύμφωνα με σημείωμα των κρατικών υπηρεσιών, αντίγραφο του οποίου περιήλθε στο Γαλλικό Πρακτορείο, οι επιθέσεις κατά του κοσμικού χαρακτήρα – πολύ περισσότερες μετά τη δολοφονία το 2020 του καθηγητή Σαμουέλ Πατί κοντά στο κολέγιο όπου δίδασκε – αυξήθηκαν κατά 120% μεταξύ της σχολικής χρονιάς 2022-2023 και 2021-2022. Η χρήση συμβόλων και ενδυμάτων, λόγω των οποίων σημειώθηκαν οι περισσότερες επιθέσεις, αυξήθηκε περισσότερο από 150% κατά τη διάρκεια της τελευταίας σχολικής χρονιάς.

Μετά τον νόμο της 15ης Μαρτίου 2004 «στα δημόσια σχολεία, τα κολέγια και τα λύκεια απαγορεύεται η χρήση συμβόλων ή ενδυμάτων με τα οποία οι μαθητές δείχνουν εμφανώς τη θρησκευτική τους πίστη». Στο εν λόγω πλαίσιο, από το 2004 έχει απαγορευτεί η χρήση τής μαντίλας στα κρατικά σχολεία.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ, BBC

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ