Γυναίκα ζούσε με ένα ζωντανό σκουλήκι, 8 εκατοστών, μέσα στον εγκέφαλό της

Πρώτη φορά στα ιατρικά χρονικά εντοπίζεται κάτι τέτοιο στον εγκέφαλο ανθρώπου.

Article featured image
Article featured image

Ένα παρασιτικό σκουλήκι μήκους 8 εκατοστών αφαίρεσε από τον εγκέφαλο μιας γυναίκας η νευροχειρούργος, Χάρι Πρίφια Μπάντι στην Καμπέρα της Αυστραλίας.

Η 64χρονη ασθενής, στον εγκέφαλο της οποίας εντοπίστηκε το σκουλήκι, εισήχθη για πρώτη φορά στο νοσοκομείο στα τέλη Ιανουαρίου του 2021, αφού υπέφερε επί τρεις εβδομάδες από κοιλιακό πόνο, διάρροια, ξηρό βήχα ενώ είχε και πυρετό.

Μέχρι το 2022, τα συμπτώματά της περιελάμβαναν επίσης λήθη και κατάθλιψη, με αποτέλεσμα να παραπεμφθεί σε νοσοκομείο της Καμπέρα. Μια μαγνητική τομογραφία του εγκεφάλου της αποκάλυψε ανωμαλίες που απαιτούσαν χειρουργική επέμβαση.

Όπως ήταν αναμενόμενο κανείς από τους γιατρούς δεν περίμενε ότι θα βρουν στον εγκέφαλο της γυναίκας ένα σκουλήκι το οποίο μάλιστα ήταν και ζωντανό.

Η σοκαριστική ανακάλυψη ώθησε την ιατρική ομάδα που ασχολούνταν με την 64χρονη να εξετάσει περαιτέρω το θέμα για να βρει τι είδους σκουλήκι ήταν αυτό και, το σημαντικότερο, να αποφασίσει για οποιαδήποτε περαιτέρω θεραπεία θα χρειαζόταν η ασθενής. Ωστόσο, η αναζήτησή τους απέβη άκαρπη και έτσι ζήτησαν βοήθεια από εξωτερικούς ειδικούς.

«Η Καμπέρα είναι ένα μικρό μέρος, οπότε στείλαμε το σκουλήκι, το οποίο ήταν ακόμη ζωντανό, κατευθείαν στο εργαστήριο ενός επιστήμονα, ο οποίος έχει μεγάλη εμπειρία με τα παράσιτα. Απλώς το κοίταξε και είπε: "Θεέ μου, αυτό είναι το Ophidascaris robertsi"», δήλωσε η νοσοκομειακός γιατρός λοιμωδών νοσημάτων, Σαντζάγια Σεναγιάκε.

Το Ophidascaris robertsi είναι ένα σκουλήκι που συναντάται συνήθως στους πύθωνες με την ασθενή του νοσοκομείου της Καμπέρα να αποτελεί την πρώτη παγκοσμίως που εντοπίζεται κάτι τέτοιο στον εγκέφαλό της.

1skoulikiegkefalos.png



Πώς όμως εισήλθε στο σώμα της το σκουλήκι; Η ασθενής μένει κοντά σε μια περιοχή με λίμνη στην οποία ενίοτε συναντά κανείς πύθωνες. Παρά το γεγονός ότι δεν είχε άμεση επαφή με πύθωνα, συχνά μάζευε χόρτα από την περιοχή γύρω από τη λίμνη για να τα χρησιμοποιήσει στο μαγείρεμα.

Οι γιατροί και οι επιστήμονες που ασχολήθηκαν με την περίπτωσή της υποθέτουν ότι ένας πύθωνας μπορεί να «έριξε» το παράσιτο μέσω των περιττωμάτων του στο γρασίδι. Έτσι, η ασθενής πιθανότατα μολύνθηκε με το παράσιτο απευθείας από την επαφή με το χορτάρι ή μετά την κατανάλωση των χόρτων.

1sk5oulikiegkefalos.png
Ο εν λόγω πύθωνας (carpet python) είναι ο πιο γνωστός ξενιστής για τον Ophidascaris robertsi.



Η Σεναγιάκε είπε ότι η ασθενής έπρεπε να λάβει θεραπεία για άλλες προνύμφες που πιθανόν να είχαν εισβάλει σε άλλα μέρη του σώματός της, όπως το συκώτι. Αλλά δεδομένου ότι κανένας ασθενής δεν είχε λάβει ποτέ θεραπεία για το παράσιτο πριν, χρειάστηκε ιδιαίτερη προσοχή. Ορισμένα φάρμακα, για παράδειγμα, θα μπορούσαν να προκαλέσουν φλεγμονή καθώς οι προνύμφες πέθαιναν. Μια φλεγμονή μπορεί να είναι επιβλαβής για όργανα όπως ο εγκέφαλος, επομένως χρειαζόταν επίσης να χορηγούνται φάρμακα για την εξουδετέρωση τυχόν επικίνδυνων παρενεργειών.

Η ασθενής αναρρώνει καλά και εξακολουθεί να παρακολουθείται τακτικά και οι ερευνητές διερευνούν εάν μια προϋπάρχουσα ιατρική κατάσταση που προκάλεσε ανοσοκαταστολή θα μπορούσε να είχε οδηγήσει στην επικράτηση των προνυμφών.

Σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ, το 75% των νέων ή αναδυόμενων μολυσματικών ασθενειών προέρχονται από ζώα καθώς αναγκάζονται να έρχονται συχνότερα σε επαφή με τους ανθρώπους, λόγω της καταστροφής των βιοτόπων τους.


Με πληροφορίες από Guardian

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ