Ο πρώτος άνδρας στην Ουγκάντα που είναι αντιμέτωπος με θανατική καταδίκη επειδή είναι γκέι

Ο δρακόντειος νόμος κατά της ομοφυλοφιλίας, που ψηφίστηκε στα τέλη Μαΐου, έχει κάνει την Ουγκάντα ένα από τα πιο φρικτά μέρη στον κόσμο για να είσαι γκέι.

Article featured image
Article featured image

Κεντρική Φωτογραφία Αρχείου

Ένας 20χρονος άνδρας έγινε ο πρώτος πολίτης από την Ουγκάντα που κατηγορείται για «βαριάς μορφής ομοφυλοφιλία», αδίκημα που τιμωρείται με θάνατο σύμφωνα με τον πρόσφατα θεσπισθέντα νόμο της χώρας κατά των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων.

Αψηφώντας τις πιέσεις δυτικών κυβερνήσεων και οργανώσεων για τα ανθρώπινα δικαιώματα, η Ουγκάντα θέσπισε τον Μάιο έναν από τους πιο σκληρούς νόμους στον κόσμο που στοχεύει την ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα.

Συγκεκριμένα, προβλέπει ισόβια κάθειρξη για την ερωτική συνεύρεση μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου. Η θανατική ποινή μπορεί να εφαρμοστεί σε περιπτώσεις που θεωρούνται «σοβαρότερες» στις οποίες περιλαμβάνονται το ομοφυλοφιλικό σεξ που μεταδίδει ασθένεια ή η ομόφυλη συνεύρεση με ανήλικο, ηλικιωμένο ή άτομο με αναπηρία.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο που επικαλείται το Reuters, ο 20χρονος κατηγορήθηκε στις 18 Αυγούστου για «σοβαρότερης μορφής ομοφυλοφιλία» αφού «είχε παράνομη σεξουαλική επαφή» με έναν 41χρονο άνδρα. Δεν διευκρινίζεται γιατί η πράξη θεωρήθηκε καταδικαστέα σε θάνατο.

«Δεδομένου ότι πρόκειται για κακουργηματικό αδίκημα που εκδικάζεται από το Ανώτατο Δικαστήριο, η κατηγορία διαβάστηκε και εξηγήθηκε σε αυτόν στο Ειρηνοδικείο στις 18 του μήνα και προφυλακίστηκε», δήλωσε στο Reuters η Ζακλίν Οκούι, εκπρόσωπος του γραφείου του διευθυντή της εισαγγελίας.

Η Οκούι δεν έδωσε πρόσθετες λεπτομέρειες σχετικά με την υπόθεση. Είπε ότι δεν γνωρίζει ότι κάποιος άλλος έχει καταδικαστεί σε θάνατο στο παρελθόν μόνο και μόνο επειδή είναι ομοφυλόφιλος.


Ουγκάντα: «Έχουν κατηγορηθεί και άλλα τέσσερα άτομα με αυτόν τον νόμο»

Η Τζαστίν Μπάλια, δικηγόρος του κατηγορουμένου, δήλωσε ότι πιστεύει πως όλος ο νόμος είναι αντισυνταγματικός. Ο νόμος έχει καταγγελθεί στο δικαστήριο, αλλά οι δικαστές δεν έχουν ακόμη επιληφθεί της υπόθεσης.

Η Μπάλια δήλωσε ότι ακόμα τέσσερα άτομα έχουν κατηγορηθεί με βάση αυτόν το νόμο αλλά κανένας δεν έχει καταδικαστεί σε θάνατο. Αρνήθηκε να σχολιάσει τις λεπτομέρειες της υπόθεσής του.

Η Ουγκάντα δεν έχει εκτελέσει κανέναν εδώ και περίπου δύο δεκαετίες, αλλά η θανατική ποινή δεν έχει καταργηθεί και ο πρόεδρος Γιοβέρι Μουσέβενι απείλησε το 2018 να επαναλάβει τις εκτελέσεις για να σταματήσει ένα κύμα εγκληματικότητας.

Η ψήφιση του νόμου πριν από τρεις μήνες προκάλεσε ευρεία καταδίκη και απειλές για κυρώσεις. Νωρίτερα αυτόν τον μήνα, η Παγκόσμια Τράπεζα ανέστειλε τη νέα δημόσια χρηματοδότηση προς την Ουγκάντα ως απάντηση στον νόμο. Οι Ηνωμένες Πολιτείες επέβαλαν επίσης περιορισμούς στη χορήγηση βίζας σε ορισμένους αξιωματούχους της Ουγκάντα και ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν διέταξε την επανεξέταση της αμερικανικής βοήθειας προς την Ουγκάντα.

ΠΗΓΗ: LIFO

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ