Όχι, ο Σύρος που διαμένει στην Κύπρο δεν είναι «τζιχαντιστής και σφαγέας Σύρων Χριστιανών και Κούρδων»

Στον απόηχο των όσων εκτυλίσσονται στη Χλώρακα τις τελευταίες μέρες, μια φωτογραφία ενός Σύρου άνδρα που μίλησε στην κάμερα, ξεκίνησε να κάνει τον γύρο του Facebook, παρουσιάζοντάς τον ως «Τουρκοσύριο τζιχαντιστή, αποκεφαλιστή άοπλων Σύρων χριστιανών και Κούρδων».

Article featured image
Article featured image

Στον απόηχο των όσων εκτυλίσσονται στη Χλώρακα τις τελευταίες μέρες, η φωτογραφία του Σύρου άνδρα που μίλησε στην κάμερα, ξεκίνησε να κάνει τον γύρο των social media διασπείροντας ψευδείς ειδήσεις και ανακρίβειες – φαινόμενο που παρατηρείται συχνά σε τέτοιες περιπτώσεις. Μέσω διαφόρων αναρτήσεων ο εν λόγω άνδρας ταυτίστηκε με έναν «Τουρκοσύριο τζιχαντιστή, αποκεφαλιστή άοπλων Σύριων χριστιανών και Κούρδων», ενώ οι φωτογραφίες των δύο τοποθετήθηκαν δίπλα-δίπλα με σκοπό να φανεί η «ομοιότητα».

Capture.PNG


Τι ισχύει

Ο εικονιζόμενος στο βίντεο από την Κύπρο ονομάζεται Μοχάμεντ Χατζηχουσείν (επίσημο όνομα: Mohamed Haj Hussin).



Σύμφωνα με τον ιστότοπο factcheckcyprus.org, η φωτογραφία που φέρεται να τον δείχνει να κρατά ένα κεφάλι κυκλοφορεί τουλάχιστον από το 2017 και έκτοτε αναδημοσιεύεται τακτικά. Σύμφωνα με την περιγραφή, δείχνει τον αποκεφαλισμό πεσόντων Κούρδων μαχητών από Τούρκους στρατιώτες. Ένας από τους Τούρκους στρατιώτες ακούγεται να λέει ότι εκδικούνται το αίμα του στρατιώτη Efe Osman Apaydin, που σκοτώθηκε μαζί με τον Turgut Kurtçu. Σύμφωνα με δημοσιεύματα στο διαδίκτυο σκοτώθηκαν πολεμώντας το PKK τον Απρίλιο του 2017 στο Σιρνάκ της Τουρκίας. Το βίντεο με τον στρατιώτη που κρατά το κομμένο κεφάλι κυκλοφόρησε λίγο αργότερα.

Οι στρατιώτες μιλούν τουρκικά και ακούγονται καθαρά να αναφέρουν το όνομα του Efe Osman Apaydın, καθώς και έναν από αυτούς να προτρέπει τους άλλους να μην διαμοιράσουν το υλικό στο WhatsApp.

Επιπλέον εάν συγκρίνουμε τις φωτογραφίες των δύο ανδρών, διαπιστώνουμε πως πρόκειται για διαφορετικά πρόσωπα.

721.jpg



Συμπέρασμα

Η συγκεκριμένη εικόνα σε καμία περίπτωση δεν απεικονίζει τον Σύρο Μοχάμεντ Χατζηχουσείν. Η εικόνα είναι μέρος από βίντεο που κυκλοφορεί από το 2017 και δείχνει άνδρα να μιλάει τουρκικά. Οι δύο άνδρες δεν είναι το ίδιο άτομο.


ΠΗΓΗ: factcheckcyprus.org

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ