10 εντυπωσιακές εικόνες από την μπλε υπερπανσέληνο στον κυπριακό ουρανό

Η περίφημη μπλε υπερπανσέληνος φώτισε χθες το βράδυ τον κυπριακό ουρανό και θα κάνει το ίδιο και απόψε.

Article featured image
Article featured image


Η περίφημη μπλε υπερπανσέληνος φώτισε χθες το βράδυ τον κυπριακό ουρανό και θα κάνει το ίδιο και απόψε. Πολλοί όμως απορούν από πού πήρε το όνομά της και τι σημαίνει η εμφάνισή της, γι’ αυτό ο Κυπριακός Οργανισμός Αστρονομίας έκανε μια ανάρτηση με κείμενο της Άννας Βαλιαντή, η οποία μάς λύνει όλες τις απορίες και μας δίνει και καινούργιες και ενδιαφέρουσες πληροφορίες για τον Κρόνο.

Εμείς παραθέτουμε το κείμενο που δημοσίευσε ο Οργανισμός και το συνοδεύουμε με 10 πραγματικά εντυπωσιακές εικόνες του σπάνιου φεγγαριού που τραβήχτηκαν χθες το βράδυ στον κυπριακό ουρανό.

blue-supermoon-Christos-Parellis_city.jpg
Κάβο Γκρέκο. Φωτογραφία: FB/Christos Parellis




Διαβάστε την ανάρτηση:

31 Αυγούστου έχουμε το φαινόμενο που αποκαλούμε «Μπλε Υπερπανσέληνος», ένας σπάνιος συνδυασμός υπερσελήνου και μπλε φεγγαριού, που την κάνει τη δεύτερη πανσέληνο του μήνα και την τέταρτη πανσέληνο της σεζόν.

blue-supermoon-Yiannis-Makriyianni_city.jpg
Φωτογραφία: FB/Yiannis Makriyianni



Ένα μπλε φεγγάρι, στην κοινή γλώσσα, αναφέρεται στη δεύτερη πανσέληνο σε έναν ημερολογιακό μήνα και η περίοδος από τη μια πανσέληνο στην άλλη είναι περίπου 29,5 ημέρες. Έτσι, όταν έχουμε δύο πανσελήνους τον ίδιο μήνα, η πρώτη είναι πάντα την πρώτη ή τη δεύτερη ημέρα του μήνα και η δεύτερη την 30η ή 31η ημέρα. Οι μήνες με 31 ημέρες έχουν πολύ περισσότερες πιθανότητες να φιλοξενήσουν ένα μπλε φεγγάρι.

blue-supermoon-Georgios-Papapetrou_city.jpg
Αεροδρόμιο Λάρνακας. Φωτογραφία: FB/Georgios Papapetrou



Από που προκύπτει ο όρος «Μπλε φεγγάρι»;

Ένα μπλε φεγγάρι δεν έχει μπλε χρώμα.
Στην πραγματικότητα, ένα μπλε φεγγάρι δεν φαίνεται καθόλου διαφορετικό από μια κανονική, μηνιαία πανσέληνο.

blue-supermoon-sotiris-savvides_city.jpg
Λεμεσός. Φωτογραφία: FB/Sotiris Savvides



Εκδοχή 1:


Μετά την έκρηξη του ηφαιστείου Κρακατόα στην Ινδονησία το 1883, άνθρωποι σε όλο τον κόσμο ανέφεραν ότι έβλεπαν παράξενα χρωματιστά ηλιοβασιλέματα και μια Σελήνη που φαινόταν μπλε. Αυτό συνέβαινε γιατί μέσα από μια ομίχλη σωματιδίων σκόνης στην ατμόσφαιρα, που προέκυψε μετά από την ηφαιστειακή έκρηξη, δινόταν η εντύπωση πως ένα χρώμα προστέθηκε στη Σελήνη.

blue-supermoon-Symewn-Charalampous_city.jpg
Φωτογραφία: FB/Symewn Charalampous



Εκδοχή 2:

Ο όρος μπλε φεγγάρι προήλθε από την έκφραση του 16ου αιώνα «μια φορά κάθε μπλε Σελήνη» (“Once in a blue Moon”), που σημαίνει κάτι που ήταν αδύνατο, καθότι ένα μπλε φεγγάρι είναι ξεχωριστό γιατί είναι η «επιπλέον» πανσέληνος σε μια εποχή με τέσσερις πανσελήνους.

blue-supermoon-Philip-Parker_city.jpg
Πέγεια. Φωτογραφία: FB/Philip Parker



blue-supermoon-kiriakos-tsiola_city.jpg
Φωτογραφία: FB/Κυριάκος Α. Τσιολα



blue-supermoon-Stella-Charalampous_city.jpg
Φωτογραφία: FB/Stella Charalampous





«Λάμπει» και ο Κρόνος

Αυτά τα βράδια, βγάλτε τα τηλεσκόπια σας και ρίξτε μια ματιά στον νυχτερινό ουρανό καθώς είναι πολύ καλή περίοδος για να δείτε και να φωτογραφίσετε τον Κρόνο, αφού ο πλανήτης φωτίζεται πλήρως από τον ήλιο και θα βρίσκεται πιο κοντά στη γη.

[Info Tip: Ο πλανήτης πέρασε την φάση της «αντίθεσης». Όταν ένας πλανήτης βρίσκεται σε αυτή τη φάση, η Γη βρίσκεται ενδιάμεσα σε αυτόν και τον Ήλιο. Για παράδειγμα όταν ο Κρόνος βρίσκεται σε αντίθεση, η Γη βρίσκεται ανάμεσα στον Ήλιο και τον Κρόνο].

Καθώς πέφτει το βράδυ λοιπόν παρακολουθήστε τον λαμπερό χρυσό Κρόνο ακριβώς πάνω από τον νοτιοανατολικό ορίζοντα.



Λίγα λόγια για τον Κρόνο:

Ο Κρόνος είναι ο έκτος πλανήτης σε σχέση με την απόστασή του από τον Ήλιο και ο δεύτερος σε μέγεθος του Ηλιακού συστήματος, μετά τον Δία.

Οι εντυπωσιακοί δακτύλιοι γύρω από τον Κρόνο παρατηρήθηκαν για πρώτη φορά από τον Γαλιλαίο.

Η προέλευση των δακτυλίων δεν μας είναι πλήρως γνωστή. Σύμφωνα με μια εκδοχή, πιστεύεται ότι δημιουργήθηκαν από μεγάλους δορυφόρους (φεγγάρια) που περιστρέφονταν γύρω από τον Κρόνο και θρυμματίστηκαν από την πρόσκρουσή τους με κομήτες και μετεωροειδείς. Η σύνθεσή τους αποτελείται κυρίως μεγάλες ποσότητες πάγου και περιστρέφονται μαζί με θραύσματα μετάλλων, κόκκους σκόνης και κομμάτια βράχων.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ