Επιστήμονες θέλουν να «δημιουργήσουν» αγελάδες που ρεύονται λιγότερο μεθάνιο

Για έναν συγκεκριμένο λόγο.

Article featured image
Article featured image

Όταν τα μοσχαράκια του Καναδού γαλακτοπαραγωγού Ben Loewith γεννηθούν την επόμενη άνοιξη, θα είναι από τα πρώτα στον κόσμο που θα εκτρέφονται με έναν συγκεκριμένο περιβαλλοντικό στόχο: να ρεύονται λιγότερο μεθάνιο.

Ο Loewith, ένας αγρότης τρίτης γενιάς στο Lynden του Οντάριο, τον Ιούνιο άρχισε να γονιμοποιεί τεχνητά 107 αγελάδες με το -πρώτο διαθέσιμο στην αγορά- σπέρμα ταύρου που φέρει γονίδιο μειωμένης εκπομπής μεθανίου. Συγκεκριμένα, η καναδική εταιρεία Semex ξεκίνησε να πουλά σε κτηνοτρόφους το σπέρμα ταύρων με μια γενετική ιδιαιτερότητα που περιορίζει την παραγωγή μεθανίου στο πεπτικό σύστημα.

«Η επιλεκτική αναπαραγωγή για χαμηλότερες εκπομπές, εφόσον δεν θυσιάζουμε άλλα χαρακτηριστικά, φαίνεται σαν μια εύκολη νίκη», δήλωσε ο Loewith.

Η άφιξη εμπορικά διαθέσιμης γενετικής για την παραγωγή βοοειδών που εκπέμπουν λιγότερο μεθάνιο, προϊόν συνεργασίας της εταιρείας γενετικής Semex και του καναδικού πρακτορείου καταγραφής γάλακτος Lactanet, θα μπορούσε να συμβάλει στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Η κτηνοτροφία ευθύνεται για το 14,5% των παγκόσμιων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Το μεθάνιο είναι το δεύτερο μεγαλύτερο αέριο θερμοκηπίου μετά το διοξείδιο του άνθρακα. Το μεθάνιο είναι δεκάδες φορές πιο δραστικό από το διοξείδιο του άνθρακα ως αέριο του θερμοκηπίου, διασπάται όμως γρήγορα στην ατμόσφαιρα, γι’ αυτό και η μείωση των εκπομπών μεθανίου θεωρείται ο ταχύτερος τρόπος για να μετριαστεί η παγκόσμια θέρμανση.

Το δε, ρέψιμο είναι η κορυφαία πηγή εκπομπών μεθανίου από τα βοοειδή. Στην ουσία το μεθάνιο παράγεται από μικρόβια στο έντερο της αγελάδας, καθώς αφομοιώνει τις ίνες, και όχι από το ίδιο το ζώο.

Η Semex, η εταιρεία που πούλησε το σπέρμα στον Loewith, είπε ότι η υιοθέτηση του χαρακτηριστικού θα μπορούσε να μειώσει τις εκπομπές μεθανίου από τα κοπάδια γαλακτοπαραγωγής του Καναδά κατά 1,5% ετησίως και έως και 20%-30% έως το 2050.

coej.png


Αυτήν την άνοιξη, η εταιρεία ξεκίνησε την εμπορία σπέρματος με το συγκεκριμένο χαρακτηριστικό σε 80 χώρες. Οι πρώτες πωλήσεις περιλαμβάνουν ένα αγρόκτημα στη Βρετανία και γαλακτοκομεία στις ΗΠΑ και τη Σλοβακία, δήλωσε ο αντιπρόεδρος Drew Sloan.

«Εάν υιοθετηθεί ευρέως, η αναπαραγωγή με χαμηλή περιεκτικότητα σε μεθάνιο θα μπορούσε να έχει πολύ σημαντικό αντίκτυπο στις εκπομπές από τα βοοειδή παγκοσμίως», δήλωσε ο Frank Mitloehner, καθηγητής Ζωικής Επιστήμης στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια «Davis», ο οποίος δεν συμμετείχε στην ανάπτυξη του χαρακτηριστικού.

Ενώ οι αγρότες παλαιότερα προσπάθησαν να ταΐσουν πρόσθετα στα βοοειδή για να μειώσουν την παραγωγή μεθανίου, τα αποτελέσματά τους εξαφανίζονταν μόλις τα βοοειδή σταματούσαν να τα τρώνε. Παρόλο που το τμήμα γεωργίας του Καναδά ανέφερε ότι δεν έχει αξιολογήσει ακόμη το σύστημα μέτρησης μεθανίου στο οποίο βασίζεται το προϊόν, η μείωση των εκπομπών από τα ζώα είναι εξαιρετικά σημαντική.

Ωστόσο ορισμένοι αξιωματούχοι της γαλακτοβιομηχανίας παραμένουν καχύποπτοι για την αναπαραγωγή βοοειδών με χαμηλή εκπομπή μεθανίου, λέγοντας ότι μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα πέψης.

Η καναδική κυβέρνηση δεν προσφέρει επί του παρόντος κίνητρα για υιοθέτηση της νέας προσέγγισης, αλλά το Υπουργείο Γεωργίας ανέφερε ότι η Οτάβα εργάζεται για την εισαγωγή αντισταθμιστικών ενισχύσεων για τη μείωση του μεθανίου μέσω καλύτερης διαχείρισης της κοπριάς.

Ορισμένες χώρες και εταιρείες τροφίμων έχουν αρχίσει να ενθαρρύνουν τους αγρότες να μετακινηθούν σε βοοειδή με χαμηλότερες εκπομπές. Η Νέα Ζηλανδία θα αρχίσει να φορολογεί τους αγρότες για μεθάνιο από βοοειδή το 2025, ενώ η Ολλανδία υλοποιεί σχέδιο για μείωση των εκτρεφόμενων ζώων ώστε να περιοριστούν οι εκπομπές μεθανίου και η ρύπανση από άζωτο.

Με πληροφορίες από Reuters, ΕΡΤ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ