Σπηλαιολόγος παγιδεύτηκε για εννέα μέρες σε ένα από τα βαθύτερα σπήλαια της Τουρκίας

Η (δραματική) στιγμή της διάσωσής του.

Article featured image
Article featured image

Αίσιο τέλος είχε η τεράστια επιχείρηση διάσωσης που στήθηκε στην Τουρκία για τον απεγκλωβισμό του Αμερικανού σπηλαιολόγου Μάρκ Ντίκι, ο οποίος παρουσίασε σοβαρό πρόβλημα υγείας, ενώ βρισκόταν σε βάθος 1.000 μέτρων, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να βγει μόνος του έξω. Πάνω από 150 άτομα συμμετείχαν στην επιχείρηση διάσωσής του και τα ξημερώματα ανασύρθηκε σε ασφαλές σημείο.



Ο 40χρονος έμπειρος σπηλαιολόγος, ο οποίος παρουσίασε προβλήματα στο στομάχι στις 2 Σεπτεμβρίου, ενώ ερευνούσε το δίκτυο σπηλαίων της Μόρτσα μαζί με μια διεθνή ομάδα συναδέλφων του, μετά τη διάσωσή του έκανε λόγο για «μια τρελή, τρελή περιπέτεια».

«Είναι καταπληκτικό να είμαι πάλι στην επιφάνεια», πρόσθεσε ο Ντίκι, ο οποίος ευχαρίστησε την τουρκική κυβέρνηση και τη διεθνή κοινότητα των σπηλαιολόγων για τη διάσωσή του.

«Το μόνο συναίσθημα που έχω είναι το ερώτημα που με τριβέλιζε για το αν θα ζήσω. Έλεγα δεν είναι κάτι σοβαρό, θα ζήσω. Έχω λίγο αίμα, αλλά είναι μια μόλυνση. Δεν ξέρω τι άλλο να πω. Ήταν η πρώτη φορά που το έζησα αυτό. Εύχομαι να είναι και η τελευταία», πρόσθεσε ο Αμερικανός σπηλαιολόγος.



Ο Ντίκι άρχισε να υποφέρει από γαστρεντερική αιμορραγία ενώ βρισκόταν σε βάθος περίπου 1.120 μέτρων. Τις πρώτες βοήθειες του τις χορήγησε ένας Ούγγρος γιατρός, ο οποίος κατέβηκε στο σπήλαιο στις 3 Σεπτεμβρίου, ενώ στη συνέχεια ακολούθησαν και άλλοι γιατροί και διασώστες. Μάλιστα, οι διασώστες κατάφεραν να του στείλουν στο σπήλαιο αίμα ώστε να του γίνει μετάγγιση.

Περιγράφοντας την περιπέτειά του ο Ντίκι είπε ότι έκανε εμετούς με αίμα: «Άρχισα να δυσκολεύομαι να κρατήσω τις αισθήσεις μου και έφτασα στο σημείο να σκέφτομαι "δεν θα επιζήσω"».



Οι μεγαλύτερες προκλήσεις που είχαν να αντιμετωπίσουν οι διασώστες ήταν τα κάθετα τμήματα του σπηλαίου, η λάσπη και το παγωμένο νερό στα οριζόντια τμήματα, ενώ υπήρχε και η ψυχολογική πίεση της παραμονής του Ντίκι σε ένα σκοτεινό μέρος για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Στην επιχείρηση διάσωσης από το σπήλαιο Μόρτσα που είναι το τρίτο βαθύτερο της Τουρκίας συμμετείχαν 190 ειδικοί από Βουλγαρία, Κροατία, Ουγγαρία, Ιταλία, Πολωνία και Τουρκία που χωρίστηκαν σε ομάδες των τεσσάρων (ένας γιατρός και τρεις διασώστες) για να βρίσκονται συνέχεια δίπλα στον 40χρονο σπηλαιολόγο.


Με πληροφορίες από protothema, lifo, cnn

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ