Σπουδές στον Σχεδιασμό Εσωτερικών Χώρων

Μάθε πώς η λειτουργικότητα, το βιώσιμο design και η αισθητική μεταμορφώνουν έναν χώρο και συμβάλλουν στην ποιότητα ζωής.

Article featured image
Article featured image

Όταν μιλάμε για interior design, σκεφτόμαστε συνήθως την αισθητική ενός χώρου. Ωστόσο δεν είναι μόνο αυτό. Ο σχεδιασμός εσωτερικών χώρων θα κάνει ένα χώρο πιο λειτουργικό και θα επηρεάσει την καθημερινότητα των ατόμων που τον χρησιμοποιούν.

Οι χώροι όπου ζούμε, εργαζόμαστε και δραστηριοποιούμαστε μπορούν να συμβάλουν στην ποιότητα ζωής μας. Οι σχεδιαστές/τριες εσωτερικών χώρων έχουν την ευκαιρία να πειραματιστούν, να δώσουν λύσεις και να δημιουργήσουν χώρους που προωθούν την κοινωνικοποίηση, αλλά και την ηρεμία, την ξεκούραση, την παραγωγικότητα. Όσο πιο λειτουργικός είναι ένας χώρος, όσο περισσότερο ανταποκρίνεται στις ανάγκες μας αλλά και στην αισθητική μας, τόσο καλύτερα ζούμε και λειτουργούμε μέσα σ’ αυτόν.

Ακριβώς επειδή είναι σήμερα πολύ καλά αντιληπτά τα πλεονεκτήματα του interior design, οι σχεδιαστές/τριες εσωτερικών χώρων θεωρούνται απαραίτητοι/ες στην ανάπτυξη ή ανακαίνιση ενός χώρου: είτε πρόκειται για οικίες, εστιατόρια, μπαρ, ξενοδοχεία, είτε πρόκειται για χώρους όπως νοσοκομεία που εξυπηρετούν μεγάλο αριθμό ανθρώπων και η λειτουργικότητα είναι απολύτως απαραίτητη.

interiordesign3.jpg

Σπουδές στο interior design


Επιλέγοντας σπουδές στον σχεδιασμό εσωτερικών χώρων, οι φοιτητές/τριες μαθαίνουν να χρησιμοποιούν πληθώρα υλικών, αντικειμένων και συνδυασμών για να σχεδιάσουν έναν χώρο, είτε αυτός προορίζεται να είναι οικία, κατάστημα, ένα εστιατόριο είτε μια δημόσια υπηρεσία.

Στο πλαίσιο των μαθημάτων τους, αντιλαμβάνονται πώς τα υλικά και τα αντικείμενα που χρησιμοποιούν προσδίδουν συγκεκριμένο στυλ σε έναν χώρο και προκαλούν διαφορετικά συναισθήματα: οι χώροι που εκπέμπουν ζεστασιά ή/και οικειότητα είναι πολύ διαφορετικά σχεδιασμένοι από χώρους που θέλουν να εκπέμπουν, για παράδειγμα, επαγγελματική σοβαρότητα.

Επιπλέον, οι φοιτητές/τριες σχεδιασμού εσωτερικών χώρων μαθαίνουν να εργάζονται σε διάφορα πεδία: είτε σχεδιάζουν οικίες, εστιατόρια, μπαρ, γραφειακούς χώρους, υπαίθριους χώρους, ξενοδοχεία ή υπηρεσίες, καλούνται να ανταποκριθούν στις ανάγκες του εκάστοτε χώρου και στον σκοπό που αυτός εξυπηρετεί. Πρόκειται για ένα σημαντικό πλεονέκτημα, καθώς μπορούν να εστιάσουν στο πεδίο που τους ενδιαφέρει περισσότερο ή να απασχοληθούν σε διάφορα πεδία αναπτύσσοντας κάθε φορά νέες δεξιότητες και τρόπο σκέψης.

«Οι φοιτητές/τριες σχεδιασμού εσωτερικών χώρων αναπτύσσουν επίσης την ικανότητα επίλυσης προβλημάτων, αφού για να αντιμετωπίσουν κάθε πρόκληση που συναντούν, καλούνται να συνδυάσουν τη δημιουργικότητα με την πρακτική τους σκέψη!», αναφέρει ο Αναπληρωτής Καθηγητής στο Πρόγραμμα Σχεδιασμού Εσωτερικών Χώρων του Πανεπιστημίου Frederick, κ. Κωνσταντίνος Κουννής.

interiordesign2.jpg



Το Πτυχίο στον Σχεδιασμό Εσωτερικών Χώρων του Πανεπιστημίου Frederick προσφέρεται από το Τμήμα Τεχνών και Επικοινωνίας, το πρώτο Τμήμα Τεχνών τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στην Κύπρο, το οποίο μέσα από μια πορεία τεσσάρων σχεδόν δεκαετιών έχει δημιουργήσει τη μεγαλύτερη κοινότητα αποφοίτων στον χώρο του σχεδιασμού.

«Όλα αυτά τα χρόνια εμπειρίας μάς έχουν διδάξει πολλά πράγματα μέχρι σήμερα. Γνωρίζουμε την αγορά και αντιλαμβανόμαστε προς τα πού πρέπει κάθε φορά να κατευθυνόμαστε, ώστε οι φοιτητές και φοιτήτριές μας να ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις της εποχής τους. Γι’ αυτό τον λόγο επιδιώκουμε την εμπλοκή σε πραγματικά πρότζεκτ, σε συνεργασία με εταιρείες και οργανισμούς που δραστηριοποιούνται με επιτυχία στον τομέα. Έτσι αποκτούν εμπειρία προτού καν ολοκληρώσουν τις σπουδές τους, συχνά μάλιστα αξιοποιούν τη δυνατότητα άμεσης απασχόλησης. Επιπλέον, στο Πανεπιστήμιο Frederick, εστιάζουμε σε μια σειρά από θέματα που αφορούν την καρδιά του design. Σ’ αυτά περιλαμβάνεται το βιώσιμο design. Ενθαρρύνουμε τους φοιτητές και τις φοιτήτριές μας να σχεδιάζουν και να δημιουργούν χώρους που να προωθούν ένα βιώσιμο μέλλον για όλους. Είτε πρόκειται για χώρους συμπεριληπτικούς, χώρους δηλαδή που δίνουν πρόσβαση και σέβονται τις ανάγκες όλων, είτε πρόκειται για την επιλογή υλικών φιλικών προς το περιβάλλον, που ενισχύουν την ενεργειακή αποδοτικότητα, συμβάλλουν στη μείωση των αποβλήτων, δεν καταχρώνται το περιβάλλον και πολλά άλλα», αναφέρει ο κ. Κουννής.

interior4.jpg



Το Πρόγραμμα στον Σχεδιασμό Εσωτερικών Χώρων (BA in Interior Design) προσφέρεται στο Πανεπιστήμιο Frederick σε Λευκωσία και Λεμεσό.

Το Πρόγραμμα προσεγγίζει με φρέσκια ματιά τον τομέα του Σχεδιασμού Εσωτερικών Χώρων, δίνοντας στους/στις φοιτητές/τριες την ευκαιρία να σχεδιάσουν και να προτείνουν τους δικούς τους εναλλακτικούς χώρους, έπιπλα και φωτιστικά, αντικείμενα και ειδικές κατασκευές, χρησιμοποιώντας σύγχρονα και καινοτόμα υλικά. Οι φοιτητές/τριες εξοικειώνονται με την τρισδιάστατη οπτική αντίληψη για τη λειτουργικότητα των χώρων και μαθαίνουν τι θα πει αποτύπωση, ανάλυση και διαμόρφωση ενός χώρου. Στο πρόγραμμα διδάσκουν διακεκριμένοι/ες ακαδημαϊκοί, καταξιωμένοι/ες στον χώρο των εφαρμοσμένων τεχνών και της αρχιτεκτονικής με σημαντικό έργο και διεθνή αναγνώριση.

Για περισσότερες πληροφορίες, καλέστε στα τηλέφωνα 22394394 (Λευκωσία) και 25730975 (Λεμεσός), στείλτε email στο adminfo@frederick.ac.cy ή επισκεφτείτε την ιστοσελίδα
www.frederick.ac.cy.

Το Χειμερινό Εξάμηνο αρχίζει στις 2 Οκτωβρίου 2023.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ