Τραγωδία στη Λιβύη: «H θάλασσα ξεβράζει συνεχώς πτώματα»

Οι νεκροί έχουν ξεπεράσει τις 5.000 τη στιγμή που τουλάχιστον 10.000 άνθρωποι αγνοούνται και ολόκληρα κομμάτια πόλεων έχουν αφανιστεί από τα νερά της κακοκαιρίας Daniel. [Εικόνες Αποκάλυψης]

Article featured image
Article featured image

Κεντρική Φωτογραφία: AFP


Οι εικόνες από τις πλημμύρες της κακοκαιρίας «Daniel» στη Λιβύη είναι ασύλληπτες. Ολόκληρα κομμάτια πόλεων αφανίστηκαν από τα νερά. Μόνο στην παραθαλάσσια πόλη της Ντέρνα (Δάρνη), στις ακτές πάνω από την Κρήτη, οι αρχές της ανατολικής Λιβύης ανέφεραν πως έχουν ήδη καταμετρηθεί περισσότερα από 5.300 πτώματα με τον απολογισμό των νεκρών να αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά, ακόμη και να διπλασιαστεί.



«Η θάλασσα ξεβράζει συνεχώς δεκάδες πτώματα», είπε σε δραματικό τόνο ο Χίσεμ Αμπού Σκιουάτ υπουργός Πολιτικής Αεροπορίας των αρχών της ανατολικής Λιβύης μιλώντας στο Reuters, ενώ πρόσθεσε ότι η ανοικοδόμηση θα κοστίσει δισεκατομμύρια δολάρια και ζήτησε την παροχή διεθνούς βοήθειας, καθώς η χώρα δεν διαθέτει την εμπειρία για να αντιμετωπίσει την καταστροφή.

Σύμφωνα με πηγές, τα δύο κυριότερα φράγματα στον μικρό ποταμό Ουάντι Ντέρνα υποχώρησαν τη νύχτα της Κυριακής, με αποτέλεσμα τεράστια κύματα λάσπης να καταστρέψουν γέφυρες και να παρασύρουν κτήρια, μαζί με τους ενοίκους τους, στις δύο όχθες του ποταμού που εκβάλλει στη Μεσόγειο.

flibyakentriki.png



Δύο δορυφορικές φωτογραφίες της Ντέρνα, πριν και μετά το πέρασμα της κακοκαιρίας «Daniel», που αναρτήθηκαν στα social media, δίνουν μια εικόνα απόλυτης καταστροφής.



Νωρίτερα, ένα στέλεχος της Διεθνούς Ομοσπονδίας του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου είπε ότι ο αριθμός των νεκρών είναι «τεράστιος», θα μπορούσε να ανέλθει σε «χιλιάδες» καθώς οι αγνοούμενοι φτάνουν τις 10.000 και υπάρχουν φόβοι ότι πολλοί άνθρωποι έχουν παρασυρθεί στη θάλασσα. «Οι ανθρωπιστικές ανάγκες ξεπερνούν κατά πολύ τις δυνατότητες της Ερυθράς Ημισελήνου της Λιβύης, ακόμη και τις δυνατότητες της κυβέρνησης», είπε ο Τάμερ Ραμαντάν, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στην έδρα του ΟΗΕ στη Γενεύη.

Τρεις εθελοντές της Ερυθράς Ημισελήνου σκοτώθηκαν
στην προσπάθειά τους να βοηθήσουν τους πλημμυροπαθείς.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών της κυβέρνησης της ανατολικής Λιβύης είπε ότι στην Ντέρνα σκοτώθηκαν «περισσότεροι από 5.200 άνθρωποι». Ο υπουργός Υγείας Οτμάν Αμπντελτζαλίλ εξέφρασε τον φόβο ότι τα θύματα θα είναι τουλάχιστον 10.000, εξηγώντας ότι σε πολλές συνοικίες ακόμη δεν υπάρχει πρόσβαση.



Διευθυντής νοσοκομείου της Ντέρνα δήλωσε στο Reuters τη Δευτέρα ότι 1.700 πτώματα έχουν καταμετρηθεί στο δικό του νοσοκομείο και περισσότερα από 500 έχουν ταφεί σε άλλο μέρος της πόλης. Άλλος γιατρός δήλωσε ότι περισσότεροι από 2.000 άνθρωποι είναι νεκροί.

Δημοσιογράφοι του πρακτορείου ειδήσεων, που επισκέφθηκαν την περιοχή χθες, είδαν πολλά πτώματα σε διαδρόμους νοσοκομείων, ενώ άνθρωποι αναζητούσαν τους αγνοούμενους συγγενείς τους την ώρα που μεταφέρονταν εκεί κι άλλοι νεκροί.

libya1.png
Ντέρνα, 12/9.



Ο Μουστάφα Σάλεμ δήλωσε ότι μέχρι στιγμής 30 μέλη της οικογένειάς του έχουν χάσει τη ζωή τους.

«Πτώματα κείτονται παντού: στη θάλασσα, στις κοιλάδες, κάτω από τα κτήρια», δήλωσε ο Χίσεμ Αμπού Σκιουάτ υπουργός πολιτικής αεροπορίας της κυβέρνησης της ανατολικής Λιβύης. «Δεν υπερβάλλω όταν λέω ότι το 25% της πόλης έχει εξαφανιστεί. Πάρα πολλά κτήρια κατέρρευσαν», πρόσθεσε.

libya1.png
Ντέρνα, 12/9.



Τα ερασιτεχνικά βίντεο που τράβηξαν κάτοικοι και αναρτήθηκαν σε ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης δίνουν μια εικόνα Αποκάλυψης. Καθώς δρόμοι κόπηκαν στη μέση και το έδαφος υποχώρησε, οι διασώστες δυσκολεύονται να φτάσουν στους εγκλωβισμένους οι οποίοι, με αυτοσχέδια μέσα, ανασύρουν πτώματα και βγάζουν επιζώντες που κινδυνεύουν να πνιγούν.

Η Ντέρνα και άλλες πόλεις έχουν αποκλειστεί από τον υπόλοιπο κόσμο, παρά τις προσπάθειες των αρχών να αποκαταστήσουν την τηλεφωνική σύνδεση και το Διαδίκτυο. Αυτή είναι η χειρότερη φυσική καταστροφή που έχει πλήξει ποτέ την Κυρηναϊκή, μετά το μεγάλο σεισμό του 1963 στην πόλη Αλ Μαρτζ.

Από τις φωτογραφίες που αναπαράγονται περισσότερο από τα μέσα ενημέρωσης, ορισμένες δείχνουν δεκάδες πτώματα, τυλιγμένα σε κουβέρτες ή σεντόνια, στην κεντρική πλατεία της Ντέρνα, κάτω από δέντρα. Στους δρόμους έχουν σχηματιστεί λοφίσκοι από λάσπη, στις προσόψεις των κτηρίων έχουν σπάσει όλα τα τζάμια, πολλά αυτοκίνητα παρασύρθηκαν από τα νερά και ανατράπηκαν.

libya3.png
Ντέρνα, 12/9.

libya4.png
Ντέρνα, 12/9.

libya5.png
Ντέρνα, 12/9.

libya7.png
Ντέρνα, 12/9.



Οι επιχειρήσεις διάσωσης είναι δύσκολες, καθώς η Λιβύη είναι διχασμένη μεταξύ δύο κυβερνήσεων, μία στα ανατολικά και μία στα δυτικά. Η διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση εθνικής ενότητας έχει την έδρα της στην Τρίπολη (δυτικά). Η Ντέρνα βρίσκεται στην ανατολική Λιβύη, όπου λειτουργεί μια παράλληλη κυβέρνηση η οποία βρίσκεται σε μεγάλο βαθμό υπό τον έλεγχο του Λιβυκού Εθνικού Στρατού του Χαλίφα Χάφταρ.

Το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ ανακοίνωσε ότι ομάδες του έχουν κινητοποιηθεί για να προσφέρουν βοήθεια, ενώ η Τουρκία και άλλες χώρες σπεύδουν να συνδράμουν τη Λιβύη με την παροχή οχημάτων έρευνας και διάσωσης, σωστικών λέμβων, γεννητριών και τροφίμων.


Με πληροφορίες από ΑΠΕ, Protagon, Reuters
Φωτογραφίες: Reuters

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ