Επιχειρηματίας προτείνει μαζικές απολύσεις για να καταλάβει το προλεταριάτο τη θέση του
Μάς είπε ο ζάμπλουτος κυριούλης ότι πήραν αέρα τα μυαλά των εργαζομένων και ότι η λύση είναι η ανεργία, για να θυμηθούν οι αλαζόνες υπάλληλοι ποιοι έχουν το πάνω χέρι.
Πέμπτη 14 Σεπτεμβρίου 2023
3
λεπτά
Ένας από τους πλουσιότερους άνδρες της Αυστραλίας έχει ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων αφότου εξέφρασε δημοσίως την άποψη ότι η ανεργία θα πρέπει να διπλασιαστεί,για να θυμηθούν οι αλαζονικοί εργαζόμενοι ποια είναι η θέση τους.
«Πρέπει να δούμε πόνο στην οικονομία», είπε ο Tim Gurner, που ξεκίνησε από ιδιοκτήτης γυμναστηρίου και έγινε μεγιστάνας του real estate.
Ο επιχειρηματίας έχει προκαλέσει αντιδράσεις με τις δηλώσεις του και στο παρελθόν, όταν είχε πει πως εάν οι νέοι σταματούσαν να ξοδεύουν τα χρήματά τους σε τοστ με αβοκάντο, θα μπορούσαν να αγοράσουν το δικό τους σπίτι.
Το βίντεο με τις νέες του δηλώσεις έχει γίνει viral στα social media, προσελκύοντας πάνω από 23 εκατομμύρια προβολές και έντονη κριτική.
Gurner Group founder Tim Gurner tells the Financial Review Property Summit workers have become "arrogant" since COVID and "We've got to kill that attitude." https://t.co/lcX3CCxGujpic.twitter.com/f9HK2YZRRE
Το σχόλιο έγινε κατά τη διάρκεια ενός συνεδρίου ακινήτων. Ο 41χρονος επιχειρηματίας είπε ότι η πανδημία του κορωνοϊού άλλαξε τη στάση των εργαζομένων και την εργασιακή ηθική προς το χειρότερο. Μάλιστα, έφερε τους οικοδόμους σαν παράδειγμα.
«Υπήρξε μια συστηματική αλλαγή όπου οι εργαζόμενοι αισθάνονται ότι ο εργοδότης είναι εξαιρετικά τυχερός που τους έχει», είπε ο Gurner. «Πρέπει να υπενθυμίσουμε στους ανθρώπους ότι εργάζονται για τον εργοδότη και όχι το αντίστροφο».
Ο Gurner υποστήριξε ότι αυτή η αλλαγή στη στάση των εργαζομένων επηρεάζει την παραγωγικότητα στον τομέα των ακινήτων, κάτι που – σε συνδυασμό με τους αυστηρότερους κανονισμούς – επιδεινώνει την στεγαστική κρίση στην Αυστραλία.
Ο επιχειρηματίας είπε ότι εάν το σημερινό ποσοστό ανεργίας της Αυστραλίας, που ανέρχεται στο 3,7%, αυξηθεί κατά 40-50%, τότε θα μειωθεί η «αλαζονεία στην αγορά εργασίας». Σε μία τέτοια περίπτωση, πάνω από 200.000 άτομα θα έχαναν τη δουλειά τους.
Αργότερα και μετά την κατακραυγή που δέχθηκε, ο ίδιος απολογήθηκε για τα κυνικά του σχόλια, μέσω ενός ποστ στο linkedin, λέγοντας, μεταξύ άλλων, ότι αναγνωρίζει «ότι η απώλεια μιας θέσης εργασίας έχει βαθύ αντίκτυπο στους εργαζόμενους» και ως εκ τούτου «λυπάται ειλικρινά που τα λόγια του δεν έδειξαν ενσυναίσθηση για όσους βρίσκονται σε αυτήν την κατάσταση».
Οι δηλώσεις του έρχονται σε μια περίοδο που πολλές επιχειρήσεις καλούν τους υπαλλήλους τους να επιστρέψουν στο γραφείο, δίνοντας τέλος στην τηλεργασία, με αποτέλεσμα να αυξάνονται οι εντάσεις στις σχέσεις εργοδοτών-εργαζομένων.
Η αλλαγή της στάσης απέναντι στην απασχόληση αποτελεί επίσης θέμα ευρείας συζήτησης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, δίνοντας αφορμή για hashtags όπως «quiet quitting», ένας όρος που έχει σκοπό να αποτυπώσει την απόφαση να σταματήσει κανείς να κάνει τα πάντα για τα αφεντικά του, και «lazy-girl jobs», που αναφέρεται σε καλά αμειβόμενες, ευέλικτες θέσεις εργασίας που προσφέρουν μεγαλύτερη ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής.
Όπως ήταν αναμενόμενο, τα σχόλια του Gurner καταδικάστηκαν από Αυστραλούς βουλευτές από όλο το πολιτικό χάσμα. Ο βουλευτής του Εργατικού Κόμματος Jerome Laxale είπε ότι ήταν «σχόλια που θα συνέδεε κανείς με τον ‘κακό’ των κινουμένων σχεδίων», ενώ ο βουλευτής των Φιλελευθέρων Keith Wolahan είπε ότι «δεν θα μπορούσε να έχει λιγότερη επαφή με την πραγματικότητα», όπως σημειώνει το BBC.
Ο Gurner είναι ο διευθύνων σύμβουλος και ιδρυτής της Gurner Group, μιας εταιρείας που αποτιμάται στα 600 εκατ. δολάρια. Στο παρελθόν έχει πει πως πήρε δάνεια από τον παππού και το πρώην αφεντικό του, για να ξεκινήσει την επιχειρηματική του δράση.
Δείτε επίσης
Τι είναι η «σιωπηρή παραίτηση» και ποιος ευθύνεται τελικά για αυτό το φαινόμενο;