Αυξήθηκαν (αντί να μειωθούν) οι τιμές σε βασικά προϊόντα με μηδενικό ΦΠΑ

Τι δείχνουν οι πίνακες που έδωσε στη δημοσιότητα ο Κυπριακός Σύνδεσμος Καταναλωτών.

Article featured image
Article featured image

Η επιβολή μηδενικού συντελεστή ΦΠΑ σε βασικά αγαθά που αποφασίστηκε τον περασμένο Μάιο, φαίνεται ότι δεν προκάλεσε την αναμενόμενη μείωση στις τιμές των εν λόγω προϊόντων, αφού σε αρκετά από αυτά παρατηρήθηκε αύξηση, σύμφωνα με τον Κυπριακό Σύνδεσμο Καταναλωτών.

Συγκεκριμένα, με βάση πίνακες που έδωσε στη δημοσιότητα, εξάγεται το συμπέρασμα ότι «τρεις μήνες μετά την επιβολή του μηδενικού συντελεστή ΦΠΑ σε βασικά αγαθά, το 83% των προϊόντων είχαν υψηλότερες τιμές από το αναμενόμενο».

Τονίζεται δε, ότι αύξηση παρατηρείται σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμα και συγκριτικά με τις τιμές πριν από την επιβολή του μηδενικού ΦΠΑ, αφού οι μειώσεις που αρχικά επήλθαν, φαίνεται να έχουν υπερκαλυφθεί εν μέρει λόγω αυξήσεων που επιβλήθηκαν από τους προμηθευτές.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον Κυπριακό Σύνδεσμο Καταναλωτών:

1.
Τον Ιούλιο του 2023, στο 21% των προϊόντων στα οποία επιβλήθηκε μηδενικός συντελεστής ΦΠΑ, οι τιμές ήταν υψηλότερες σε σύγκριση με τις τιμές του Απριλίου, πριν δηλαδή να επιβληθεί ο μηδενικός συντελεστής ΦΠΑ.

2. Επίσης, τον Ιούλιο του 2023, στο 27% των προϊόντων στα οποία επιβλήθηκε μηδενικός συντελεστής ΦΠΑ, οι τιμές ήταν υψηλότερες συγκριτικά με τις τιμές του Μαΐου, μετά την επιβολή του μηδενικού συντελεστή ΦΠΑ.

3. Τον Ιούλιο 2023, το 83% των προϊόντων στα οποία επιβλήθηκε μηδενικός συντελεστής ΦΠΑ, είχαν υψηλότερες τιμές από τις αναμενόμενες τιμές του Μαΐου, μετά την επιβολή μηδενικού συντελεστή ΦΠΑ.

jf.PNG

ΔΕΙΤΕ και ΕΔΩ τον αναλυτικό πίνακα.

πιν1.jpg

πιν2.jpg


Υπενθυμίζεται ότι μηδενικός συντελεστής ΦΠΑ επιβλήθηκε αρχικά -από τις 5 Μαΐου- στο ψωμί, το γάλα, τα αυγά, τις παιδικές τροφές, τις παιδικές πάνες, τα προϊόντα για τη γυναικεία υγιεινή προστασία και τις πάνες ενηλίκων, ενώ την περασμένη Τετάρτη (13/9) το Υπουργικό Συμβούλιο προσέθεσε στον κατάλογο προϊόντων τον καφέ και τη ζάχαρη.

Η εν λόγω κίνηση σχολιάστηκε ποικιλοτρόπως, καθώς κόμματα και αρμόδιοι φορείς επισημαίνουν ότι δεν αποτελεί ουσιαστική ενέργεια για ελάφρυνση των καταναλωτών από το κύμα ακρίβειας. Υπενθυμίζεται τέλος, ότι το μέτρο για μηδενικό συντελεστή ΦΠΑ παρατάθηκε για έξι μήνες, μετά τη λήξη του στις 31 Οκτωβρίου.


Το νερό νεράκι


Πάντως, σύμφωνα με τους πίνακες που έδωσε στη δημοσιότητα η ΚΣΚ, η μεγαλύτερη αύξηση ανά κατηγορία μετά την επιβολή του μηδενικού συντελεστή ΦΠΑ σημειώνεται στην κατηγορία νερού κατά 6,11%.

Σχετικά με αυτό, η Κυβέρνηση φαίνεται να ετοιμάζεται να επιβάλει πλαφόν στις τιμές πώλησης εμφιαλωμένου νερού. Συγκεκριμένα, από χθες τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση το προσχέδιο νομοσχεδίου το οποίο ετοίμασε η Υπηρεσία Προστασίας του Καταναλωτή για τον «περί καθορισμού ανωτάτων τιμών λιανικής πώλησης προϊόντων σε συγκεκριμένα σημεία πώλησης όπου δεν μπορεί να αναπτυχθεί επαρκής ανταγωνισμός νόμος του 2023».

Σύμφωνα με το κείμενο του προσχεδίου, πλαφόν θα επιβάλλεται στο εμφιαλωμένο νερό σε συσκευασία των 500 ml, στο εμφιαλωμένο νερό σε συσκευασία των 750 ml, εντός και εκτός ψυγείου, καθώς και στο πόσιμο νερό που πωλείται σε ποτήρι.

Οι ανώτατες τιμές για το νερό θα ισχύουν στα ακόλουθα σημεία πώλησης: Αεροδρόμια, λιμάνια, αθλητικοί χώροι (δηλαδή γήπεδα και στάδια), κλειστές παραλίες (απομακρυσμένες), θέατρα, κινηματογράφοι, αρχαιολογικοί χώροι και μουσεία.

Σημειώνεται επίσης ότι οι ανώτατες τιμές θα αφορούν μόνο το self service των καταναλωτών και όχι καθήμενους καταναλωτές προς τους οποίους παρέχονται υπηρεσίες (παραγγελίες για σερβίρισμα από τους σερβιτόρους).

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ