Η Κλαρίς Παρτίς, μια 39χρονη σχεδιάστρια λογισμικού από το Λος Άντζελες, ήθελε πάντα να εργάζεται σε ένα ήσυχο περιβάλλον μακριά από την πολυκοσμία της πόλης.
Όταν της προσφέρθηκε αυτή η ευκαιρία, την άρπαξε αμέσως. Άλλωστε το να ζεις σε ένα από τα ωραιότερα νησιά της Ιταλίας, τη Σαρδηνία, έχοντας εξασφαλίσει δωρεάν διαμονή, δεν είναι κάτι που το αφήνεις να περάσει απαρατήρητο.
Στο χωριό Ollolai της Σαρδηνίας ο δήμος απευθύνεται στους ψηφιακούς νομάδες προσφέροντας τους δωρεάν διαμονή για τρεις μήνες. Η Κλαρίς είναι η πρώτη που έφτασε στο μικρό χωριό Ollolai, στην ήσυχη Barbagia, μια γωνιά της Σαρδηνίας μακριά από τις ακτές του νησιού που συγκεντρώνει VIP τουρίστες.
Το χωριό, που ήταν στα παλιά χρόνια κρησφύγετο ληστών που ζούσαν σε σπηλιές, ερήμωσε όταν οι ντόπιοι έφυγαν αναζητώντας ένα καλύτερο μέλλον σε άλλες περιοχές, αφήνοντας πίσω τους την αρχαία συνοικία, που τώρα καλύπτεται από γκράφιτι που απεικονίζουν την αγροτική ζωή.
Τον περασμένο αιώνα, ο πληθυσμός του Ollolai μειώθηκε από 2.250 σε 1.300, καθώς οι γεννήσεις μειώνονταν δραματικά χρόνο με το χρόνο.
Το 2018, η μικρή κοινότητα αποφάσισε να πουλά τα κατεστραμμένα από το χρόνο σπίτι έναντι 1 ευρώ, για να προσελκύσει μόνιμο κόσμο.
«Ήταν μια μεγάλη επιτυχία καθώς πολλοί ξένοι αγόρασαν και ανακαίνισαν δεκάδες εγκαταλελειμμένες κατοικίες», είπε ο δήμαρχος Francesco Columbu στο CNBC. «Τώρα, αφού επενδύσαμε στο internet υψηλής ταχύτητας, με το νέο έργο “Work from Ollolai” θέλουμε να κάνουμε το χωριό μας ψηφιακό νομαδικό κόμβο».
Ένα επιτυχημένο σχέδιο
Το δημαρχείο του Ollolai έχει εξασφαλίσει 20.000 ευρώ για να φιλοξενήσει 30 άτομα από όλο τον κόσμο, οι οποίοι μπορούν να μείνουν στο χωριό, για τα επόμενα δύο χρόνια.
Τα χρήματα αυτά θα διατεθούν για την ενοικίαση κατοικιών από ντόπιες οικογένειες με κόστος περίπου 350 ευρώ το μήνα για μια επιπλωμένη κατοικία δύο υπνοδωματίων. Οι υπηρεσίες κοινής ωφέλειας, οι λογαριασμοί και οι φόροι υπηρεσιών θα είναι επίσης πληρωμένοι με τον ενδιαφερόμενο να πληρώνει μόνο για τα αεροπορικά του εισιτήρια.
Τα σπίτια, ανήκουν σε οικογένειες βοσκών και αγροτών, που συνήθιζαν να έχουν στο κατώι τους τα ζώα . Σήμερα, οι χώροι αυτοί έχουν μετατραπεί σε ευρύχωρα γραφεία με ίντερνετ υψηλών ταχυτήτων.
Οι «υποχρεώσεις» των επισκεπτών
Οι ηλεκτρονικές αιτήσεις είναι ανοιχτές μέχρι τον Δεκέμβριο. Όσοι επιλεγούν μπορούν να μείνουν δωρεάν για έως και τρεις μήνες κάθε φορά, τη μέγιστη χρονική περίοδο που πολίτες εκτός ΕΕ μπορούν να μείνουν στην Ιταλία χωρίς βίζα.
Προς το παρόν, η Παρτίς σχεδιάζει να μείνει μόνο ένα μήνα, αν και μπορεί να εξετάσει το ενδεχόμενο να παρατείνει την εμπειρία της στη Σαρδηνία. Ο επόμενος που έχει επιλεγεί από το πρόγραμμα «Work from Ollolai», έρχεται από τη Σιγκαπούρη, ενώ το επόμενο διάστημα πολλοί Αμερικανοί, Αυστραλοί και Λατινοαμερικάνοι θα κατακλείσουν το απομακρυσμένο χωριό της Σαρδηνίας.
«Στόχος μας είναι να αναβιώσουμε το Ollolai με νέους ανθρώπους διαφορετικών πολιτισμών και γλωσσών που μπορεί να μοιραστούν την εμπειρία τους με τους κατοίκους», αναφέρει ο δήμαρχος.
Μια από τις «υποχρεώσεις» της πολυπολιτισμικής κοινότητας που θα φτάσει στο χωριό είναι να συναναστρέφονται με τους ντόπιους. Θα μπορούν να πηγαίνουν σε τοπικές εκθέσεις, φεστιβάλ και γιορτές στο κέντρο του χωριού.
Η επιλογή των ψηφιακών νομάδων γίνεται με κριτήρια καθώς φεύγοντας θα πρέπει να αφήσουν πίσω του ένα έργο για την κοινότητα. Θα μπορούσε να είναι ένα συνέδριο στο οποίο θα αναφέρεται στο χωριό, ένα δοκίμιο, μια ερευνητική εργασία ακόμη κι ένα ντοκιμαντέρ.