Φύση
Οι ελέφαντες μεταναστεύουν μαζικά και αιτία είναι (ξανά) η κλιματική κρίση
Δεν είναι τα μόνο ζώα που αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τα ενδιαιτήματά τους προς αναζήτηση νερού και τροφής.
Η κλιματική κρίση καθιστά την εξεύρεση τροφής, νερού και υγιών οικοτόπων δυσκολότερη, αναγκάζοντας τους πληθυσμούς ανθρώπων και ζώων να μετακινηθούν σε νέες περιοχές. Η κρίση αυτή αναγκάζει τώρα τους ελέφαντες σε μια μαζική μετανάστευση.
Πέρυσι, περισσότεροι από 200 ελέφαντες πέθαναν λόγω της ξηρασίας από τον Φεβρουάριο ως τον Οκτώβριο στην Κένυα. Τώρα, σύμφωνα με τοπικούς αξιωματούχους, οι ελέφαντες της νότιας Αφρικής εγκαταλείπουν τα ενδιαιτήματά τους εξαιτίας της ανομβρίας, δημιουργώντας προβλήματα στα εθνικά πάρκα και στις προσπάθειες διατήρησής τους.
Όπως αναφέρει ο Guardian, τις τελευταίες εβδομάδες, οι ελέφαντες της Ζιμπάμπουε περνούν τα σύνορα της χώρας προς την Μποτσουάνα. Δεν είναι ακόμη γνωστό πόσοι ακριβώς ελέφαντες έχουν εγκαταλείψει τα ενδιαιτήματά τους. Η εξέλιξη αυτή έρχεται καθώς μια μελέτη που δημοσιεύθηκε αυτόν τον μήνα αποκάλυψε ότι οι ελέφαντες πεθαίνουν από το θερμικό στρες.
Στην Αγκόλα, την Μποτσουάνα, τη Ναμίμπια, τη Ζάμπια και τη Ζιμπάμπουε ζουν οι μισοί ελέφαντες της σαβάνας (228.000) στον κόσμο. Σύμφωνα με την έρευνα, ο δείκτης θνησιμότητας είναι 10,5%. Η έρευνα καλύπτει τη διασυνοριακή περιοχή προστασίας Kavango-Zambezi, μία από τις μεγαλύτερες περιοχές προστασίας της άγριας ζωής στον κόσμο, που εκτείνεται σε μήκος 520.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων εντός των συνόρων των πέντε κρατών.
«Η αναλογία των πτωμάτων υποδηλώνει ένα υψηλό επίπεδο θνησιμότητας, το οποίο χρήζει περαιτέρω διερεύνησης καθώς μπορεί να είναι προειδοποιητικό σημάδι για την υγεία και τη σταθερότητα του πληθυσμού των ελεφάντων», αναφέρει η έκθεση.
Στη Ζιμπάμπουε, ωστόσο, ο πληθυσμός των ελεφάντων μέχρι πρόσφατα αυξανόταν. Αυτό ασκεί πίεση στη βιοποικιλότητα και οδηγεί σε συγκρούσεις με τους ντόπιους, καθώς τα ζώα παραβιάζουν τους ανθρώπινους βιότοπους αναζητώντας νερό. Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Νικ Μανγκουάνα, οι ελέφαντες έχουν σκοτώσει 60 ανθρώπους φέτος.
«Οι ελέφαντες δεν γνωρίζουν σύνορα – κινούνται προς αναζήτηση νερού και τροφής», δήλωσε ο Τινάσε Φάραγουο, εκπρόσωπος της Αρχής Διαχείρισης Πάρκων και Άγριας Ζωής της Ζιμπάμπουε (Zimparks). «Έχουμε ήδη λάβει μέτρα, αλλά υπάρχουν κάποια πράγματα που μας ξεπερνούν, όπως η απουσία βροχοπτώσεων. Τώρα βασιζόμαστε περισσότερο στο τεχνητό νερό από γεωτρήσεις. Πρόκειται για μια δαπανηρή διαδικασία», είπε.
Ο εκπρόσωπος πρόσθεσε ότι τα βουβάλια και όλα τα είδη ζώων που υπάρχουν στο εθνικό πάρκο Hwange επίσης, φεύγουν σε μεγάλους αριθμούς.
Zimbabwe's majestic Hwange National Park is witnessing a remarkable migration as elephants and various wildlife head to Botswana in search of water and food. pic.twitter.com/eFUajmGuG2
— Prudence Journal (@prudencejournal) September 20, 2023
Σύμφωνα με το Zimparks, η Ζιμπάμπουε υπολογίζεται ότι έχει 100.000 ελέφαντες και οι αρχές είχαν αναφέρει υπερπληθυσμό σε περιοχές όπως το Hwange, μια έκταση άνω των 14.600 τετραγωνικών χιλιομέτρων όπου ζουν περίπου 50.000 ελέφαντες.
«Δεν μπορώ να προσδιορίσω ποσοτικά πόσοι ελέφαντες έχουν μετακινηθεί -αν πρόκειται για εκατοντάδες ή χιλιάδες- αλλά ήταν πολλοί», δήλωσε ο εκπρόσωπος αναφερόμενος στη μετανάστευση, η οποία ξεκίνησε τον Αύγουστο.
Σε μια προσπάθεια να μειωθεί ο υπερπληθυσμός στο Hwange, οι αρχές σχεδίασαν πέρυσι τη μεταφορά των ελεφάντων σε άλλες περιοχές, όπως το Gonarezhou στη νοτιοανατολική Ζιμπάμπουε, κοντά στα σύνορα με τη Μοζαμβίκη. Όμως ο Φάραγουο δήλωσε ότι το πρόγραμμα αυτό σταμάτησε ελλείψει πόρων.
Εν τω μεταξύ, η Ζιμπάμπουε πιέζει τη Σύμβαση για το Διεθνές Εμπόριο Απειλούμενων Ειδών να άρει προσωρινά την απαγόρευση των πωλήσεων ελεφαντόδοντου, οι οποίες, όπως λέει, αυξάνονται συνεχώς, και υποστηρίζει ότι τα έσοδα από μια εφάπαξ πώληση θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την ενίσχυση των προσπαθειών διατήρησης.
Με πληροφορίες από ΕΡΤ μέσω Guardian