Επιστήμη
Μετά από 7 χρόνια το «OSIRIS-REX» έστειλε στη Γη ένα «κομμάτι» απ’ το διάστημα
Πώς το σκάφος της Nasa πλησίασε τον πιο επικίνδυνο βράχο στο ηλιακό μας σύστημα.
Αφού παρέμεινε για 7 χρόνια στο διάστημα, το σκάφος «OSIRIS-REX» της ΝΑSΑ επέστρεψε μια κάψουλά του στη Γη με δείγματα από αστεροειδή, που θα μελετηθούν και μπορεί να δώσουν απαντήσεις για τη δημιουργία του ηλιακού μας συστήματος.
It's a story 4.5-billion years in the making. See what's next for the asteroid samples returned today by #OSIRISREx.
— NASA (@NASA) September 24, 2023
Post-landing news briefing: https://t.co/Tik2R4kU8t
Mission blog: https://t.co/Kb5TMjeMQ9 pic.twitter.com/Xq2uRLyl9e
Η κάψουλα προσγειώθηκε με επιτυχία στην έρημο της Γιούτα και ακούστηκαν, όπως συνηθίζεται, χειροκροτήματα στην αίθουσα ελέγχου της NASA.
You rock! 🫶
— NASA (@NASA) September 24, 2023
Thank you to @UofArizona and @LockheedMartin for working with us on the historic #OSIRISREx mission! Special thanks, too, to the @usairforce and @usarmy for the safe place to land. pic.twitter.com/5JYcNzYAZP
Το σκάφος κατάφερε να συλλέξει ένα ατόφιο δείγμα περίπου 250 γραμμαρίων πετρωμάτων και χώματος από τον αστεροειδή Bennu, ο οποίος δημιουργήθηκε πριν από 4,5 δισεκατομμύρια χρόνια, σχεδόν ταυτόχρονα με τη Γη και φέρεται να βρίσκεται σε «ενδεχόμενη πορεία σύγκρουσης».
Ο πιο επικίνδυνος βράχος στο ηλιακό σύστημα
O συγκεκριμένος αστεροειδής ανακαλύφθηκε το 1999 και πιστεύεται ότι είναι ένα απομεινάρι από πολύ μεγαλύτερο αστεροειδή, που συγκρούστηκε με άλλο διαστημικό βράχο. Θεωρείται ως ο πιο επικίνδυνος βράχος στο ηλιακό σύστημα επειδή, αν και οι πιθανότητες είναι πολύ μικρές, η πορεία του δίνει τη μεγαλύτερη πιθανότητα σύγκρουσης με τη Γη από όλους τους γνωστούς αστεροειδείς.
We've made it #ToBennuAndBack!
— NASA (@NASA) September 24, 2023
Our landing broadcast has ended, but the mission continues. See what's next for the #OSIRISREx asteroid sample (and why it's heading to Houston): https://t.co/ceoKN3CBZ0 pic.twitter.com/f36moRLQO6
Συγκεκριμένα, εκτιμάται ότι μπορεί να πλησιάσει επικίνδυνα και να χτυπήσει τη Γη στις 24 Σεπτεμβρίου 2182 — ακριβώς 159 χρόνια μετά την άφιξη των πρώτων κομματιών του αστεροειδούς.
Ο ρεγόλιθος του, ή τα χαλαρά πετρώματα και η σκόνη που βρίσκονται στην επιφάνειά του, περιέχουν μια «ανάμνηση» της προέλευσης και της εξέλιξης του ηλιακού μας συστήματος. Μια θεωρία μεταξύ των επιστημόνων είναι ότι αστεροειδείς όπως ο Bennu κάποτε έσπειραν τη Γη με τα συστατικά για τη δημιουργία ζωής. Αλλά είναι δύσκολο να μελετηθούν αυτές οι έννοιες χρησιμοποιώντας κομμάτια αστεροειδών που έχουν πέσει στη Γη, ή μετεωρίτες.
Your package has been delivered.
— NASA (@NASA) September 24, 2023
The #OSIRISREx sample return capsule containing rock and dust collected in space from asteroid Bennu has arrived at temporary clean room in Utah. The 4.5-billion-year-old sample will soon head to @NASA_Johnson for curation and analysis. pic.twitter.com/Ke0PcDAKt0
Σκόνη και βότσαλα
Δεν είναι η πρώτη φορά που οι ερευνητές φέρνουν πίσω κομμάτια του σύμπαντος. Το 2020, μια αποστολή με επικεφαλής την ιαπωνική διαστημική υπηρεσία JAXA ανέκτησε μερικά γραμμάρια ρεγόλιθου από έναν αστεροειδή κοντά στη Γη με το όνομα Ryugu. Η ομάδα της αποστολής «OSIRIS-REX» αναμένει περίπου μισό κιλό από το αμόλυντο χώμα του αστεροειδούς Bennu.
Ο κυνηγός αστεροειδών «OSIRIS-REX» εκτοξεύτηκε για την αποστολή που στοίχισε 1 δισεκατομμύριο δολάρια, το 2016. Έφτασε στον Bennu το 2018 και πέρασε τα επόμενα δύο χρόνια πετώντας γύρω από τον μικρό περιστρεφόμενο διαστημικό βράχο και αναζητώντας το καλύτερο μέρος για να «αρπάξει» δείγματα. Πριν από τρία χρόνια, το διαστημόπλοιο μπήκε και «άπλωσε το χέρι του» – ένα ραβδί μήκους 11 ποδιών (3 μέτρων), αγγίζοντας στιγμιαία την επιφάνεια του αστεροειδούς και ρουφώντας σκόνη και βότσαλα.
Today's #OSIRISREx asteroid sample landing isn't just the end of a 7-year, 3.9-billion-mile journey through space. It takes us 4.5 billion years back in time.
— NASA (@NASA) September 24, 2023
These rocks will help us understand the origin of organics and water that may have seeded life on Earth.… pic.twitter.com/sHLRrnWqAg
Η συσκευή πίεσε με τόση δύναμη και άρπαξε τόσο πολύ, που οι πέτρες σφηνώθηκαν γύρω από το χείλος του καπακιού. Καθώς τα δείγματα επέστρεφαν στο διάστημα, ο Λαουρέτα και η ομάδα του πάσχιζαν να εξασφαλίσουν ότι αυτό το πολύτιμο υλικό θα αποθηκευτεί με ασφάλεια μέσα στην κάψουλα που βρισκόταν στο διαστημικό σκάφος γι’ αυτό τον σκοπό.
Μετά την απελευθέρωση της κάψουλάς του στην ατμόσφαιρα της Γης, το διαστημόπλοιo «OSIRIS-REX» ξεκίνησε ένα νέο ταξίδι στον αστεροειδή Apophis, για μια κοντινή ματιά σε έναν αστεροειδή τύπου S (πετρώδης).
Με πληροφορίες από nasa, in.gr