Οκτώ τραυματίες εξαιτίας ισχυρών αναταράξεων σε πτήση

Οι αναταράξεις στις πτήσεις έχουν αυξηθεί και υπάρχει λόγος.

Article featured image
Article featured image

Οκτώ επιβαίνοντες σε πτήση της JetBlue τραυματίστηκαν χθες Δευτέρα εξαιτίας ισχυρών αναταράξεων, λίγη ώρα πριν από την προσγείωση του αεροσκάφους στη Φλόριντα των ΗΠΑ.

Το Airbus A320 είχε απογειωθεί από το Γουαγιακίλ του Ισημερινού με προορισμό το Φορτ Λοντερντέιλ στη Φλόριντα. Κοντά στην Τζαμάικα, οι επιβαίνοντες έζησαν δραματικές στιγμές εξαιτίας έντονων αναταράξεων.

Μόλις το αεροσκάφος προσγειώθηκε στη Φλόριντα, ασθενοφόρα διακόμισαν σε νοσοκομείο επτά ταξιδιώτες και ένα μέλος του πληρώματος που είχαν τραυματιστεί, αναφέρει ανακοίνωση της εταιρίας JetBlue.

Το Εθνικό Συμβούλιο για την Ασφάλεια των Μεταφορών (NTSB) και η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (FAA) ανακοίνωσαν τη διεξαγωγή έρευνας για την πτήση 1256 της JetBlue.



Τον Αύγουστο, τουλάχιστον 11 άνθρωποι τραυματίστηκαν εξαιτίας αναταράξεων πάνω από την Ατλάντα σε πτήση της Delta Air Lines. Τον Ιούλιο, τέσσερις τραυματίες ήταν ο απολογισμός ανάλογου περιστατικού σε πτήση της Allegiant Air από τη Βόρεια Καρολίνα στη Φλόριντα.

Σύμφωνα με στοιχεία της FAA, το 2022 τέσσερις ταξιδιώτες και 13 μέλη πληρωμάτων αεροσκαφών τραυματίστηκαν εξαιτίας αναταράξεων σε πτήσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες.


Πού οφείλεται η αύξηση των αναταράξεων


Η κλιματική αλλαγή οδηγεί σε «μαζική αύξηση» των αναταράξεων στα αεροπλάνα, γεγονός που είναι πιθανό να κάνει τις πτήσεις πιο ανώμαλες, ανακάλυψαν οι επιστήμονες. Οι ερευνητές είχαν προβλέψει παλαιότερα ότι ένας κόσμος που θερμαίνεται, θα αυξήσει τις καθαρές αναταράξεις του αέρα – κατά τις οποίες η διάτμηση του ανέμου μπορεί να ταρακουνήσει βίαια ένα αεροπλάνο.

Απέδειξαν τώρα ότι αυτή η άνοδος του αριθμού των αναταράξεων βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη. Οι μεγαλύτερες αυξήσεις εντοπίστηκαν σε κάποια από τα πιο πολυσύχναστα δρομολόγια πτήσεων στον κόσμο, μεταξύ ΗΠΑ και Ευρώπης. Μια ομάδα στο Πανεπιστήμιο του Ρέντινγκ και το βρετανικό Μετεωρολογικό Γραφείο διαπίστωσαν ότι οι έντονες αναταράξεις πάνω από τον Βόρειο Ατλαντικό είχαν αυξηθεί κατά 55%, πηδώντας από τις 17,7 ώρες το 1979 στις 27,4 ώρες το 2020.

Οι ελαφριές αναταράξεις αυξήθηκαν κατά 17% και οι μέτριες κατά 37% την ίδια περίοδο. «Βρήκαμε τεράστιες αυξήσεις. Υπάρχουν περισσότερες αναταράξεις στην ατμόσφαιρα τώρα απ’ ό,τι πριν από 40 χρόνια. Δεν λέω ότι οι πτήσεις είναι πιο ανώμαλες σήμερα, αν και σχεδόν σίγουρα είναι. Είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς ότι μια αύξηση κατά 55% στις αναταράξεις στην ατμόσφαιρα δεν προκαλεί πιο ανώμαλες πτήσεις», δηλώνει ο καθηγητής Πολ Γουίλιαμς, από το Πανεπιστήμιο του Ρέντινγκ.

Οι αερομεταφορές αντιπροσωπεύουν περίπου το 2,5% των παγκόσμιων εκπομπών άνθρακα, που οδηγούν σε έναν θερμότερο κόσμο. Στα ανώτερα επίπεδα της τροπόσφαιρας –στο κατώτερο στρώμα της ατμόσφαιρας, που φτάνει τα 20 χλμ. στον αέρα– η κλιματική αλλαγή αυξάνει τη διαφορά θερμοκρασίας μεταξύ του θερμού Ισημερινού και του ψυχρού Βόρειου Πόλου.

Η διαφορά θερμοκρασίας δημιουργεί το αεριωθούμενο ρεύμα του Βόρειου Ατλαντικού. Καθώς η διαφορά αυξάνεται, οδηγεί σε μεγαλύτερη διάτμηση του ανέμου – η οποία με τη σειρά της προκαλεί αναταράξεις, ανέφερε πρόσφατο ρεπορτάζ των Times του Λονδίνου.

Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ.


Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ