Το κινέζικο Tinder «έπαθε» LinkedIn και αυτό δεν αρέσει σε όλους

Οι νέοι στρέφονται στην εφαρμογή γνωριμιών και κάνουν swipe για να πάνε σε συνεντεύξεις αντί σε ραντεβού.

Article featured image
Article featured image


Σε ένα απροσδόκητο εργαλείο εύρεσης εργασίας εξελίσσεται τον τελευταίο καιρό το Tinder στην Κίνα, καθώς πολλοί νέοι αναζητούν ευκαιρίες εργασίας στην dating πλατφόρμα, επειδή έκλεισε η τοπική εφαρμογή του LinkedIn, αναφέρουν διεθνή μέσα.

Εδώ και καιρό η Microsoft είχε διαμηνύσει ότι η κινέζικη έκδοση του LinkedIn, ονόματι inCareer θα διέκοπτε την λειτουργία της στη χώρα μέχρι τις 9 Αυγούστου. Η ιδιοκτήτρια εταιρία-κολοσσός του LinkedIn προέβη σε αυτή την κίνηση επικαλούμενη «αλλαγές στη συμπεριφορά των πελατών και βραδύτερη αύξηση των εσόδων», καθώς και «έντονο ανταγωνισμό» και «δύσκολο μακροοικονομικό κλίμα» στη χώρα. Η απόφαση αυτή ήρθε σε μια εποχή που το ποσοστό ανεργίας των νέων στην Κίνα έφτασε στο υψηλό ρεκόρ του 21,3% τον Ιούνιο του 2023, σύμφωνα με την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία.

Έχοντας ελάχιστες εναλλακτικές λύσεις για να συνδεθούν με πιθανούς εργοδότες και συμβούλους στο διαδίκτυο, ορισμένοι νεαρής ηλικίας Κινέζοι επαγγελματίες έχουν στραφεί αναγκαστικά στο Tinder. Προσαρμόζοντας τα προφίλ τους για να τονίσουν τις δεξιότητες, την εκπαίδευση και τους επαγγελματικούς τους στόχους, ορισμένοι χρήστες κατάφεραν να προσελκύσουν την προσοχή των υπεύθυνων προσλήψεων, ειδικών της βιομηχανίας, ακόμη και πιθανών επιχειρηματικών εταίρων.



Μια χρήστης, 22χρονη απόφοιτος μόδας από το Πεκίνο, δήλωσε στο κινεζικό μέσο Sixth Tone, ότι είχε υποβάλει αίτηση σε περισσότερες από 30 θέσεις εργασίας μέσω συμβατικών καναλιών, όπως email και ιστοσελίδες εργασίας, αλλά δεν έλαβε καμία απάντηση. Τότε αποφάσισε να τροποποιήσει το προφίλ της στο Tinder και να συμπεριλάβει ένα μήνυμα με μεγάλους κόκκινους χαρακτήρες που έγραφε: «Έχει κανείς έλλειψη εργαζομένων; Αυτή τη στιγμή ψάχνω για δουλειά. Προσλάβετε με». Αφότου έκανε την αλλαγή ανέφερε ότι έλαβε αρκετά μηνύματα από ενδιαφερόμενους μέσα σε μια εβδομάδα.

tinder-linked-in-kina-1_city.jpg



Ορισμένοι χρήστες έχουν επίσης μοιραστεί τις εμπειρίες τους και τις συμβουλές τους σχετικά με το πώς να χρησιμοποιούν το Tinder για την αναζήτηση εργασίας σε πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης, όπως η Xiaohongshu, μια εφαρμογή lifestyle που είναι δημοφιλής στις νεαρές γυναίκες.

Ένας χρήστης δημοσίευσε μια σειρά συμβουλών τον Ιούνιο του 2023, προτείνοντας στους χρήστες να κάνουν match μόνο με άνδρες από τον συγκεκριμένο κλάδο που τους ενδιαφέρει, να ξεκινούν συζητήσεις ρωτώντας για τη δουλειά του match τους και να μοιράζονται σταδιακά τους προβληματισμούς τους, πριν ζητήσουν τη βοήθεια του match τους.

Ωστόσο, δεν είναι όλοι ευχαριστημένοι με αυτή τη νέα τάση διαφορετικής χρήσης του Tinder. Χιλιάδες χρήστες έχουν παραπονεθεί για την εισροή ατόμων που αναζητούν εργασία στην εφαρμογή, την οποία κανονικά χρησιμοποιούν για ραντεβού και περιστασιακές συναντήσεις. Ένας εκπρόσωπος της Tinder δήλωσε στο Sixth Tone ότι αυτή η συμπεριφορά θα μπορούσε να παραβιάσει τις κοινοτικές οδηγίες της πλατφόρμας, οι οποίες απαγορεύουν στους χρήστες να προωθούν ή να ζητούν προϊόντα ή υπηρεσίες.

tinder-linked-in-kina-2_city.jpg



Το Tinder δεν είναι η μόνη εφαρμογή γνωριμιών που έχει χρησιμοποιηθεί για αναζήτηση εργασίας στην Κίνα. Άλλες εφαρμογές όπως οι Momo και Tantan έχουν επίσης παρατηρήσει παρόμοια φαινόμενα, ιδίως μεταξύ των νέων που εργάζονται σε δημιουργικούς τομείς όπως η τέχνη, το σχέδιο και η φωτογραφία.

Η χρήση εφαρμογών γνωριμιών για εύρεση εργασίας αντικατοπτρίζει τις προκλήσεις και τις αβεβαιότητες που αντιμετωπίζουν πολλοί νέοι Κινέζοι επαγγελματίες
στο σημερινό οικονομικό περιβάλλον. Δείχνει επίσης τη δημιουργικότητα και την προσαρμοστικότητα αυτών των χρηστών που είναι πρόθυμοι να δοκιμάσουν αντισυμβατικές μεθόδους για να επιτύχουν τους επαγγελματικούς τους στόχους.


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ