Απόψε στον ουρανό θα δεσπόζει η τελευταία υπερπανσέληνος του έτους

Γιατί πήρε το όνομα «φεγγάρι του θερισμού»;

Article featured image
Article featured image


Το «φεγγάρι του θερισμού», η τελευταία υπερπανσέληνος του 2023, πρόκειται να πραγματοποιηθεί σήμερα Παρασκευή, 29 Σεπτεμβρίου.

Τα ονόματα της πανσέληνου που χρησιμοποιούνται από το «The Old Farmer's Almanac» προέρχονται από διάφορα μέρη, συμπεριλαμβανομένων των Ιθαγενών Αμερικανών, των Αποικιακών Αμερικανών και των Ευρωπαϊκών πηγών. Παραδοσιακά, κάθε όνομα πανσελήνου εφαρμόζεται σε ολόκληρο τον σεληνιακό μήνα στον οποίο εμφανίζεται και σε όλες τις φάσεις της Σελήνης—όχι μόνο στην Πανσέληνο.

Η πανσέληνος που καταγράφεται πιο κοντά στη φθινοπωρινή ισημερία (22 ή 23 Σεπτεμβρίου) παίρνει πάντα το όνομα «Φεγγάρι του Θερισμού». Σε αντίθεση με άλλες πανσελήνους, αυτή η πανσέληνος ανατέλλει σχεδόν την ίδια στιγμή -γύρω στο ηλιοβασίλεμα- για αρκετά βράδια στη σειρά, δίνοντας στους αγρότες αρκετές επιπλέον βραδιές με σεληνόφως και επιτρέποντάς τους να ολοκληρώσουν τη συγκομιδή τους πριν από τη χειμερινή περίοδο.

Αυτή πανσέληνος θα σηματοδοτήσει επίσης την τελευταία από τις τέσσερις λεγόμενες «υπερπανσελήνους» για το 2023.


Τι προκαλεί την υπερπανσέληνο;

Ο όρος «υπερπανσέληνος» επινοήθηκε για πρώτη φορά το 1979 από τον Richard Nolle, αναφερόμενος στο σημείο όπου η σελήνη βρίσκεται στο πλησιέστερο σημείο της τροχιάς της γύρω από την Γη.

Η τροχιά του φεγγαριού είναι ελλειπτική, καθώς ακολουθεί μια οβάλ πορεία. Αυτό σημαίνει ότι στην πορεία του άλλες φορές θα βρίσκεται πιο κοντά και άλλες φορές πιο μακριά από τον πλανήτη μας.

Σε όλη την τροχιά του, η απόσταση της σελήνης από την Γη κυμαίνεται μεταξύ περίπου 360.000 και 400.000 χλμ, σύμφωνα με τη NASA.

Το απόγειό της, το πιο απομακρυσμένο σημείο στην τροχιά της γύρω από τον πλανήτη μας, κατά μέσο όρο απέχει περίπου 405.500 χιλιόμετρα. Το περίγειο, το πλησιέστερο σημείο, απέχει σχεδόν 363.300 χιλιόμετρα.


Με πληροφορίες από news247

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ