Η Stina είναι η νικήτρια του φετινού διαγωνισμού για το «πιο άσχημο γκαζόν»

Σκοπός του διαγωνισμού είναι η ευαισθητοποίηση για ένα (πολύ) σοβαρό ζήτημα.

Article featured image
Article featured image


Σε ένα σουηδικό νησί οι κάτοικοι ανταγωνίζονται για το «πιο άσχημο γκαζόν» σε μια προσπάθεια εξοικονόμησης νερού και φαίνεται ότι η τάση εξαπλώνεται.

«Ήταν ο πιο εύκολος διαγωνισμός, δεν χρειάστηκε να κάνω τίποτα», δήλωσε η φετινή νικήτρια του διαγωνισμού για το χειρότερο γκαζόν, Stina Östman, κάτοικος του νησιού Γκότλαντ της Σουηδίας, η οποία έχει ανάμεικτα συναισθήματα για τη νίκη της. «Είναι πάντα ωραίο να κερδίζεις, ακόμη και αν είσαι η χειρότερη», δήλωσε χαρακτηριστικά. Οι κριτές περιέγραψαν το γκαζόν που κέρδισε ως «ένα πολύ άσχημο και καθόλου χρήσιμο γκαζόν, εκτός αν είσαι σπουργίτι».



Ο διαγωνισμός για το πιο άσχημο γκαζόν του Γκότλαντ ξεκίνησε πέρυσι λόγω της απαγόρευσης άρδευσης που εμπόδιζε τους κατοίκους να ποτίζουν τους κήπους τους. Σκοπός του διαγωνισμού είναι να ευαισθητοποιήσει τους πολίτες σχετικά με την έλλειψη νερού στο νησί, το οποίο βρίσκεται στη μέση της Βαλτικής Θάλασσας. Μια έκθεση του ΟΟΣΑ από το 2022 ανέφερε ότι η διαθεσιμότητα νερού στο Γκότλαντ αναμένεται να μειωθεί κατά 13% μεταξύ 2021 και 2050.

Μετά τον εκτεταμένο ενθουσιασμό για το διαγωνισμό με το απεριποίητο γκαζόν στο Γκότλαντ, σειρά πήραν άλλοι επτά δήμοι της Σουηδίας, καθώς και σε τρεις στον Καναδά, σε μια προσπάθεια να ενθαρρύνουν τους κατοίκους τους να χρησιμοποιούν λιγότερο νερό.

Μια έκθεση του ΟΟΣΑ εξήρε τον διαγωνισμό για το χειρότερο γκαζόν ως έναν τρόπο προσαρμογής στην αλλαγή του κλίματος. Η έκθεση ανέφερε ότι ο «καινοτόμος διαγωνισμός» «βοήθησε στη μείωση της κατανάλωσης νερού και ενέπνευσε μια συζήτηση σχετικά με τη χρήση του νερού εκτός των συνόρων της Σουηδίας».

gotland-pio-asximo-gkazon-2023-2_city.png
Μερικές από τις συμμετοχές του διαγωνισμού




Στόχος ένας παγκόσμιος οργανισμός χειρότερου γκαζόν

Οι κάτοικοι του Γκότλαντ προκαλούν τώρα ανθρώπους από όλο τον κόσμο να μοιραστούν εικόνες από το απεριποίητο γκαζόν τους. Ο Γιόχαν Γκούσταφσον εργάζεται για το «Differ Agency», το οποίο ασχολείται με την επικοινωνία για την περιοχή του Γκότλαντ και είναι αυτός που διοργανώνει αυτούς τους διαγωνισμούς. Ο ίδιος δήλωσε: «Πολλοί άνθρωποι θα ήθελαν να δουν παρόμοιους διαγωνισμούς στις τοπικές τους κοινότητες, και εκεί γεννήθηκε η ιδέα να γίνει ένας παγκόσμιος διαγωνισμός».

«Είναι πολιτιστικός κανόνας στη Σουηδία να έχεις ένα περιποιημένο γκαζόν, όπως είναι να έχεις το σπίτι σου σε τάξη. Ένα άσχημο γκαζόν θεωρείται σημάδι ότι κάτι δεν πάει καλά, ότι δεν είσαι σε καλή κατάσταση», πρόσθεσε. Θεωρεί δε ότι η Αυστραλία, οι ΗΠΑ και η Νότια Αφρική θα μπορούσαν να συνεισφέρουν σημαντικά. Στις άνυδρες περιοχές των ΗΠΑ, το νερό που χρησιμοποιείται για γκαζόν και κήπους αντιπροσωπεύει το 60% της οικιακής χρήσης νερού, σύμφωνα με την Υπηρεσία Προστασίας Περιβάλλοντος.

Νωρίτερα φέτος, έρευνα έδειξε ότι 25 χώρες αντιμετώπιζαν ακραία πίεση σχετικά με το νερό, η οποία γενικά επηρεάζει περισσότερο από το ένα τέταρτο του παγκόσμιου πληθυσμού.


ΠΗΓΗ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ