Οι μαυρόγυπες που ψάχνουν τις φωλιές τους στην καμένη Δαδιά είναι ό,τι πιο σπαρακτικό

Τα υπέροχα -και σπάνια- πτηνά που μέχρι πρότινος έβρισκαν καταφύγιο στο δάσος της Δαδιάς, αντικρίζουν απορημένα το καμένο τους σπίτι.

Article featured image
Article featured image

Σε ύφεση είναι επιτέλους η φωτιά στον Έβρο, αφού από το βράδυ της Κυριακής δεν υπάρχει ενεργό μέτωπο. Σε επιφυλακή παραμένουν οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής για τυχόν αναζωπυρώσεις, ειδικά μέσα στον πυρήνα του δάσους της Δαδιάς, μετά τη μεγάλη καταστροφή που προκάλεσε η φωτιά που έκαιγε για 17 ημέρες.

Μέσα στο απόκοσμο τοπίο ανυπολόγιστης οικολογικής καταστροφής, χρήστες των social media ανεβάζουν πλάνα που καταγράφουν σπάνιους μαυρόγυπες που επέστρεψαν στο δάσος και ψάχνουν να βρουν μάταια τις εστίες τους στη Δαδιά που αποτελεί περιοχή του δικτύου NATURA. Στην περιοχή έχουν καταγραφεί συνολικά 360-400 είδη φυτών, από τα οποία 25 είδη είναι ορχιδέες, 104 είδη πεταλούδων, 12-13 είδη αμφιβίων, 29 είδη ερπετών και 60-65 είδη θηλαστικών, εκ των οποίων 24 είναι νυχτερίδες.

Η οικολογική καταστροφή που έχει γίνει έπειτα από 17 ημέρες φωτιάς, δεν αφήνει πολλές ελπίδες για όσα άτομα ζώων, πουλιών και εντόμων σώθηκαν, αν σώθηκαν, να επιστρέψουν στα ενδιαιτήματά τους.

Αξίζει να σημειωθεί πως ο Έβρος αποτελεί το μοναδικό σπίτι του μαυρόγυπα στα Βαλκάνια.



Ο μαυρόγυπας (Aegypius monachus) αποτελεί ένα από τα απειλούμενα είδη της ελληνικής πανίδας. Παρότι μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του 1950 ο πληθυσμός του άκμαζε στη χώρα, η συρρίκνωση που ακολούθησε ήταν δραματική, με αποτέλεσμα τη δεκαετία του 1980 να αναπαράγεται σε δύο μόνο συγκεκριμένες περιοχές: στον Όλυμπο και στο Εθνικό Πάρκο Δαδιάς-Λευκίμης-Σουφλίου στον Έβρο. Σήμερα, το Εθνικό Πάρκο Δαδιάς φιλοξενεί τον μοναδικό αναπαραγόμενο πληθυσμό μαυρόγυπα σε ολόκληρη τη βαλκανική χερσόνησο.

Όπως αναφέρει το WWF, μετά από δράσεις της οργάνωσης στην περιοχή προέκυψε η σταδιακή αύξηση του πληθυσμού του μαυρόγυπα από 16 ζευγάρια και 55 άτομα το 1992 σε 28 ζευγάρια και 90-100 άτομα την τελευταία πενταετία. Το WWF συνεργάστηκε για τον σκοπό αυτό με τους αρμόδιους τοπικούς φορείς, Δασαρχείο Σουφλίου, Δήμο Σουφλίου, Περιφερειακή Ενότητα Έβρου και Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου δάσους Δαδιάς – Λευκίμης – Σουφλίου.



Είναι χαρακτηριστικό πως η αντίδρασή του πουλιού δεν διαφέρει σε τίποτα με εκείνη ενός ανθρώπου, που αντικρίζοντας το μέγεθος της καταστροφής που συντελέστηκε επί 16 ολόκληρες ημέρες, δεν αναγνωρίζει τον τόπο του και νιώθει την πλήρη απόγνωση μπροστά στην καμένη θέα.

Οι δυσοίωνες εκτιμήσεις του προέδρου του τμήματος Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος ΑΠΘ αναφέρουν πάντως πως το δάσος της Δαδιάς δεν θα το ξαναδούμε ποτέ όπως ήταν.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Υπηρεσίας Ταχείας Χαρτογράφησης Copernicus της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, μέχρι το Σάββατο 2 Σεπτεμβρίου η συνολική έκταση που κατέκαψε η δασική πυρκαγιά στον Έβρο, η οποία προέκυψε από τη συνένωση των πυρκαγιών σε Αλεξανδρούπολη και Δαδιά, ξεπερνά τα 935.000 στρέμματα.

Συγκεκριμένα:

-440.180 στρέμμ. αφορούν δασικές εκτάσεις (47%).

-318.700 στρέμμ. αφορούν θαμνώδεις εκτάσεις (34%).

-81.140 στρέμμ. αφορούν αγροτικές εκτάσεις (9%).


Με πληροφορίες από news247, efsyn

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ