Σοφία, πώς είναι να δουλεύεις με έναν από τους ισχυρότερους CEO της κυπριακής οικονομίας;

Η CITY συνάντησε τη Σοφία Αγαθοκλέους και έκανε μαζί της μια ενδιαφέρουσα συζήτηση για το πώς είναι να δουλεύει σε ένα από τα μεγαλύτερα project της χώρας.

Article featured image
Article featured image

Φωτογραφίες: Ανδρέας Χαρής


Η Μαρίνα Αγίας Νάπας αποτελεί αναμφίβολα ένα από τα πιο μεγάλα και πολυεπίπεδα projects που υλοποιήθηκαν ποτέ στο νησί. Αποτελώντας τη μεγαλύτερη επένδυση που έχουμε στην Κύπρο αυτήν τη στιγμή, διαρκώς εξελίσσεται, αναπτύσσεται και αλλάζει, μεγαλώνοντας ακόμη περισσότερο τις προσδοκίες μα και τις απαιτήσεις. Η Σοφία Αγαθοκλέους, το δεξί χέρι του CEO της Μαρίνας Αγίας Νάπας, Σταύρου Καραμοντάνη, μιλά στη CITY για το πώς είναι να δουλεύεις σε ένα από τα μεγαλύτερα project της χώρας, μαζί με έναν από τους πιο ισχυρούς CEO της κυπριακής οικονομίας.


Είστε αυτό που λέμε, το δεξί χέρι του κου Καραμοντάνη, του CEO της Μαρίνας Αγίας Νάπας. Πώς είναι να δουλεύετε μαζί του και μάλιστα, σε ένα τόσο μεγάλο project;

Αρχικά, να επισημάνω, ότι είναι σίγουρα τιμή να δουλεύω σε αυτόν τον οργανισμό και σε ένα τόσο μεγαλεπήβολο project, με τον κ. Καραμοντάνη να διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο. Προφανώς, κι αν δεν ήταν επικερδές, σε προσωπικό και επαγγελματικό επίπεδο, δεν θα παρέμενα στον οργανισμό εδώ και έξι χρόνια, και πόσω μάλλον εάν λάβουμε υπ’ όψιν το γεγονός ότι διαμένω μόνιμα στη Λευκωσία και καθημερινά πηγαινοέρχομαι.

Ο κ. Σταύρος, για μένα πλέον «Σταύρος», πέραν από ένας επιτυχημένος επιχειρηματίας και επαγγελματίας, είναι ένας προσγειωμένος και απλός άνθρωπος. Ένας ειλικρινής χαρακτήρας που δεν φοβάται να ζητήσει συγγνώμη όταν έχει αδικήσει, που δίνει τα εύσημα όταν πρέπει, και τα ευχαριστώ του σε κάθε βοήθεια που του προσφέρεται. Έχει κτίσει γέφυρα επικοινωνίας με όλο το προσωπικό, ανεξαρτήτως θέσης και τμήματος, με την πόρτα του να είναι ανοιχτή σε όλους. Για μια τόσο νευραλγική θέση και με ένα τόσο βεβαρημένο και κουραστικό πρόγραμμα, ομολογώ πως έχει πάρα πολλή υπομονή. Ακόμη και στις «κακές» του μέρες είναι το ίδιο προσιτός. Με λίγες λέξεις πιστεύω πως είναι «ακομπλεξάριστος» και αυθόρμητος. Αυτά τα απλά είναι που με κάνουν να τον εκτιμώ πρώτα ως άνθρωπο και μετά ως επαγγελματία.

sofifa.JPEG



Ποιες είναι οι κυριότερες προκλήσεις που αντιμετωπίζετε στην καθημερινότητά σας;

Οι προκλήσεις ποικίλουν, ειδικά σε ένα project του βεληνεκούς της Μαρίνας Αγίας Νάπας, όπου υπάρχουν πολλοί εμπλεκόμενοι, τόσο εντός όσο και εκτός του οργανισμού. Λόγω και της φύσης της θέσης μου, χρειάζεται συνεχώς να είμαι «δίπλα» στον κ. Σταύρο και να καταβάλλω κάθε δυνατή προσπάθεια για να τακτοποιώ το πρόγραμμά του, και ταυτόχρονα να το αποφορτίζω μέσα από παραγωγική οργάνωση. Είναι πολύ σημαντικό να του υπενθυμίζω γεγονότα που διαδραματίστηκαν, τις τακτικές υποχρεώσεις, αλλά κυρίως να προνοώ και να προλαβαίνω καταστάσεις, οι οποίες ενδεχομένως, να είναι δυσάρεστες για την επιχείρηση. Ενώ, συχνά χρειάζεται να γίνομαι η «φωνή» του – πάντοτε με την καθοδήγησή του.

Βέβαια, αυτή η επαγγελματική σχέση και η σχέση εμπιστοσύνης δεν ήταν δεδομένη από την αρχή. Χτίστηκε σταδιακά μέσα στα χρόνια, για να φτάσουμε στο σήμερα. Έξι χρόνια μετά, μπορώ να πω ότι χαίρω της πλήρους εμπιστοσύνης του, εξού και με συμπεριλαμβάνει πλέον μόνιμα στην αλληλογραφία του. Από πιο ευαίσθητες πληροφορίες έως και τις πιο απλές.

sofiaa.JPEG



Πόσο απαιτητικός είναι ο κ. Καραμοντάνης, λαμβάνοντας υπ’ όψιν και την ευθύνη που έχει απέναντι σε ένα τόσο μεγαλεπήβολο έργο;

«Attention to details!», όπως λέει συνήθως. Δίνει πολλή έμφαση στις λεπτομέρειες, αφού αυτές κάνουν τη διαφορά (θετικά ή αρνητικά). Η αλήθεια είναι ότι ο κ. Σταύρος είναι αρκετά απαιτητικός και πολύ συγκεκριμένος σε αυτά που ζητά, αλλά αυτό για κανένα λόγο δεν σημαίνει ότι είναι υπερβολικός. Την ίδια στιγμή είναι καθόλα ενθαρρυντικός στο να λαμβάνω τις ανάλογες πρωτοβουλίες στο πλαίσιο της ιδιότητάς μου. Είναι πάντα πρόθυμος τόσο να ακούει τα οποιαδήποτε προβλήματα προκύψουν, όσο και τις σχετικές εισηγήσεις σε αυτά τα προβλήματα. Πάνω από όλα όμως, απαιτεί να υπάρχει σωστή και παραγωγική επικοινωνία μεταξύ μας, για να μεταφέρονται σωστά τα εκάστοτε μηνύματα, προφορικά ή γραπτά και σαφώς να αποφεύγονται οι παρεξηγήσεις.


Φανταζόμαστε, βέβαια, ότι εκτός από τις δύσκολες και αγχωτικές στιγμές μέσα στη μέρα, θα υπάρχουν και οι όμορφες.

Φυσικά, και είναι αρκετές οι όμορφες στιγμές. Πάντα υπάρχει χώρος και χρόνος για ένα καλόγουστο αστείο, ένα γέλιο ή και μια καθημερινή συζήτηση. Στο τέλος της μέρας, αυτά είναι που κρατάμε και προχωράμε!


Πώς είναι δηλαδή μια τυπική μέρα στη δουλειά – αν υπάρχει βέβαια, τέτοια.

Τυπική μέρα; Δεν πιστεύω πως υφίσταται κάτι τέτοιο πια στο σύγχρονο επαγγελματικό περιβάλλον, και πόσω μάλλον σε ένα τόσο πολυδιάστατο οργανισμό όπως η Μαρίνα Αγίας Νάπας! Αλλά, φυσικά για μια «τυπική μέρα στη δουλειά»...αποτελεί δεδομένο ότι η πρώτη στάση είναι ο καφές, για να αρχίσει να κυλά η κάθε μέρα! Τα υπόλοιπα εξαρτώνται από το τι περιέχει το μενού του προγράμματος: αλληλογραφία, συναντήσεις, τηλεφωνήματα, συμβόλαια, ανάγκες τελευταίας στιγμής, ανατροπές και πάει λέγοντας.

sofifjfa.JPEG



Ποια πιστεύετε ότι είναι τα βασικά στοιχεία που μπορούν να οδηγήσουν σε εργασιακή επιτυχία;

Είμαι της άποψης ότι το ταλέντο και οι σπουδές από μόνα τους, δεν φέρνουν την επιτυχία. Εντούτοις, πιστεύω ακράδαντα ότι τα άτομα που δουλεύουν μεθοδικά και καταβάλλουν σκληρή προσπάθεια, και ταυτόχρονα αντιλαμβάνονται την αξία της δόμησης της επιτυχούς επικοινωνίας με τους συνεργάτες τους, έχοντας πάντα το βλέμμα στραμμένο «στο κάτι παραπάνω», κατέχουν στα χέρια τους και τα βασικά κλειδιά για την επιτυχία.


Η Μαρίνα Αγίας Νάπας, είναι αναμφισβήτητα ένα τεράστιο και πρωτοποριακό, για τα κυπριακά δεδομένα, project. Τι φιλοδοξεί να «συστήσει» στο κοινό της Κύπρου;

Όραμα των ιδρυτών της Μαρίνας, και κατ’ επέκταση διαχρονικός στόχος όλων μας, είναι να προσφέρουμε ό,τι πιο σύγχρονο και πρωτοποριακό υπάρχει στην αγορά. Η Μαρίνα Αγίας Νάπας είναι ένα έργο απαράμιλλης ομορφιάς και καινοτόμας αρχιτεκτονικής, που συνεχώς εξελίσσεται και μεγαλώνει, κι αποτελεί ένα μοναδικό θέρετρο παγκόσμιας κλάσης.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ