Επίτιμο μέλος του Παγκύπριου Συνδέσμου Καταπολέμησης της Μάστιγας της Πείνας ανακηρύχτηκε ο Χριστόδουλος Βασιλείου ηλικίας 95 ετών από την Χλώρακα που σήμερα διαμένει στην Πόλη Χρυσοχούς και που σε όλη την ζωή του αγωνίστηκε κατά της μάστιγας της πείνας. Πρόκειται για ένα φύσει αλτρουιστή, δάσκαλο, με αρετή την ανιδιοτέλεια. Διετέλεσε Γυμνασιάρχης το 1981 στην Διανέλλεια Τεχνική Σχολή και πρωτεργάτης – συνεργάτης στην Ίδρυση του Παγκύπριου Συνδέσμου της Καταπολέμησης της Μάστιγας και της Πείνας.
Όπως ανέφερε στο ΚΥΠΕ ο κ. Βασιλείου, με αφορμή την πρόσφατη ανακήρυξη του που πραγματοποιήθηκε το Δεκέμβριο, γεννήθηκε στην Χλώρακα το 1929 από αγροτική οικογένεια εννέα παιδιών. Με ορφάνια από πατέρα ξεκινά την δική του οδύσσεια παιδιού και αγρότη, παράλληλα με όραμα « αργοναύτη», εμπνευσμένο από βαθύ αίσθημα πνοής, πόθο και πάθος για μόρφωση.
Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ ο Χριστόδουλος Βασιλείου ανέφερε πως έτσι αναζητώντας «το χρυσόμαλλο δέρας της γνώσης» , κάνει τις εγκύκλιες σπουδές στην Πάφο. Στην συνέχεια πρόσθεσε, φοράει το «χακί» ως εθελοντής στο Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο .Όπως ομολογεί συλλογιόταν από νέος ελεύθερα. Κατανοούσε τη συμμετοχή του στον πόλεμο ως ιδέα για την ελευθερία της Κύπρου και ως ανάγκη για δικαιοσύνη στους λαούς του κόσμου.
Το 1952-1954 φοίτησε στο Διδασκαλικό Κολλέγιο Μόρφου. Θυμάται πως με το ξεκίνημα της Κυπριακής Δημοκρατίας , - υπότροφος της Κοινοτικής Συνέλευσης- περνά από το Bournemouth και το Poole College, στη συνέχεια το 1972-1974 υπότροφος της Κοινοπολιτείας ανεβαίνει και τα σκαλιά του Huddersfield και του Leeds University.
Με καλές σπουδές στην γνώση ο κ. Βασιλείου , συνεχίζει και έχοντας μασχάλη «το χρυσόμαλλο δέρας της γνώσης», άνοιξε από μόνος του τον άνθιμο δρόμο της προσφοράς. Η απειρότητα της μαγείας του θεάτρου και της μουσικής τον οδηγεί, όπως αναφέρει, σε μια νοηματική θεωρία του «τρόπου» , την τροπικότητα που μετατρέπει την κουλτούρα σε προσφορά.
Η ιδέα θυμάται «παίζουμε θέατρο για τα παιδιά της Αιθιοπίας» έγινε το 1981 γενεσιουργός πράξη και αυτοποιητική ιδέα καταπολέμισης της μάστιγας της πείνας. Αισθάνεται μεγάλη δε συγκρίνηση, όπως ανέφερε , που ο Παγκύπριος Συνδέσμος της Καταπολέμησης της Μάστιγας της Πείνας στην εκδήλωση που διοργάνωσε για την πρώτη επιτιμοποίηση ιδρυτικού μέλους του ιδίου, ως πρώην Γυμνασιάρχη και Λυκειάρχη, αυτή τελετουργικά συνοδεύτηκε από την 2η Μουσική Τριλογία , που προσφέρθηκε ως αναγεννητική πνοή , εθελοντικά από τους ίδιους τους καλλιτεχνικούς συντελεστές, σε καλλιτεχνικό πρόγραμμα υπό τον τίτλο «η ιδέα τραγουδάμε για χριστουγεννιάτικο ψωμί, και για ένα χαμόγελο ζωής στα πεινασμένα παιδιά θύματα των πολέμων».
Ο Χριστόδουλος Βασιλείου σύμφωνα με τον Παγκύπριο Σύνδεσμο Καταπολέμησης της Μάστιγας της Πείνας είναι μια περίπτωση, που στο πρόσωπό του τιμώνται και εκατοντάδες παιδιά της γενιάς του 1981. Η εκδήλωση έγινε στην παρουσία και του Αρχιεπισκόπου Κένυας.
Ο Κρίστης Χαράκης, Πρόεδρος του Συνδέσμου Καταπολέμησηςτης Μάστιγας της Πείνας ήταν Διευθυντής στη Διανέλλειο Τεχνική Λάρνακας και μαζί με τον Χριστόδουλο Βασιλείου και είχαν την ιδέα να ιδρύσουν το Σύνδεσμο και στη Λάρνακα κάνοντας πολλές δραστηριότητες και μαζεύοντας χιλιάδες λεφτά για τα πεινασμένα παιδιά του κόσμου.
Πηγή: ΚΥΠΕ