Ιερέας κατηγορείται για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας αλλά αρνείται κάθε κατηγορία

Κατηγορίες θέλουν τον 86χρονο να σχετίζεται με τη φερόμενη δολοφονία 20χρονου πολιτικού ακτιβιστή το 1976.

Article featured image
Article featured image


Ο υπουργός Δικαιοσύνης της Ιταλίας απέρριψε το αίτημα της Αργεντινής να εκδοθεί ένας ιερέας που κατηγορείται για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής δικτατορίας της χώρας τις δεκαετίες του 1970 και του 1980.

Ο λόγος για τον 86χρονο αιδεσιμότατο Φράνκο Ρεβερμπέρι, ο οποίος υπηρέτησε ως ιερέας κατά τη διάρκεια του στρατιωτικού πραξικοπήματος στην Αργεντινή την περίοδο 1976-1983.

Όπως αναφέρει δημοσίευμα του Guardian αντιμετωπίζει κατηγορίες που σχετίζονται με τη φερόμενη δολοφονία του 20χρονου πολιτικού ακτιβιστή Χοσέ Γκιγιέρμο Μπερόν το 1976 και τη φερόμενη συμμετοχή του σε βασανιστήρια.

Ο Ρεβερμπέρι έχοντας αργεντίνικη και ιταλική υπηκοότητα, έφυγε από την Αργεντινή το 2011 αφού είχαν αρχίσει οι δίκες εναντίον στελεχών που ήταν φιλικά προσκείμενοι στη χούντα και επέστρεψε στην πόλη καταγωγής του κοντά στην Πάρμα. Έκτοτε ζούσε ανενόχλητος στην Ιταλία, όπου συνέχισε να τελεί λειτουργία μέχρι πρόσφατα. Αρνείται σταθερά κάθε αδίκημα και δεν έχει καταδικαστεί μέχρι στιγμής, ούτε έχει αφοριστεί από το Βατικανό.

Το ανώτατο ποινικό δικαστήριο της Ιταλίας επιβεβαίωσε την έκδοσή του τον Οκτώβριο, όμως την Παρασκευή ο υπουργός Δικαιοσύνης Κάρλο Νόρντιο άσκησε βέτο στην έκδοση, επικαλούμενος την προχωρημένη ηλικία του Ρεβερμπέρι και την κατάσταση της υγείας του. «Η κίνηση του Ιταλού υπουργού Δικαιοσύνης έρχεται σε αντίθεση με τις δικαστικές αποφάσεις κατά του Ρεβερμπέρι. Η τελευταία μας ελπίδα είναι ότι ο Ρεβερμπέρι μπορεί να διωχθεί ποινικά στην Ιταλία», δήλωσε μετά από το συμβάν ο δικηγόρος που εκπροσωπεί την Αργεντινή στην υπόθεση.


ΠΗΓΗ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ