Το ναρκωτικό με θραύσματα ανθρωπίνων οστών που μετατρέπει τους χρήστες σε «ζόμπι»

Οδηγεί τους ναρκέμπορους στη σύληση τάφων για να ανταποκριθούν στην τεράστια ζήτηση. [Βίντεο]

Article featured image
Article featured image

ΠΡΟΣΟΧΗ: Το άρθρο περιέχει περιγραφές, εικόνες και βίντεο που μπορεί να ενοχλήσουν.


Για ένα νέο ναρκωτικό-«ζόμπι» που εμπεριέχει θραύσματα ανθρωπίνων οστών, προειδοποιεί η ιατρική κοινότητα, επισημαίνοντας ότι έχει ήδη προκαλέσει δεκάδες θανάτους στη Σιέρα Λεόνε, την πάμφτωχη χώρα της δυτικής Αφρικής.

Πρόκειται για ένα ιδιαίτερα θανατηφόρο και εθιστικό ναρκωτικό, το οποίο, όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, οδηγεί τους ναρκέμπορους στη σύληση τάφων για να ανταποκριθούν στην τεράστια ζήτηση, αρπάζοντας τα οστά.

Όπως αναφέρει η βρετανική εφημερίδα Daily Mail, επικαλούμενη πληροφορίες της Daily Star, το «Kush» είναι ένα συνθετικό ναρκωτικό που παρασκευάζεται από τοξικές χημικές ουσίες, βότανα, κάνναβη, απολυμαντικά και θραύσματα ανθρώπινων οστών.

Τα ακριβή του συστατικά μπορεί να διαφέρουν ανά παρτίδα, ωστόσο χρησιμοποιούνται συχνά και θανατηφόρα οπιοειδή όπως η φεντανύλη. Πρόκειται για ένα συνθετικό οπιοειδές, το οποίο χρησιμοποιείται ως αναλγητικό κατά τη διάρκεια της αναισθησίας.

kush2.png


kush6.png



Στην πρωτεύουσα της Σιέρα Λεόνε, το Φρίταουν, εικόνες που κάνουν τον γύρο του διαδικτύου, απεικονίζουν δεκάδες νέους και νέες να καπνίζουν στους δρόμους το μυστηριώδες ναρκωτικό, το οποίο καθίσταται εξαιρετικά εθιστικό ύστερα από μία και μόνο χρήση.

Λαμβάνοντας το ναρκωτικό, ο χρήστης αρχίζει να συμπεριφέρεται σαν ζόμπι...

Οι εικόνες δείχνουν νέους και νέες να κάθονται κάτω στον δρόμο με σκυμμένο το κεφάλι να γελούν και μερικές φορές να κοιμούνται όρθιοι.

kush.png



Αν και δεν υπάρχουν επίσημα στοιχεία για τους θανάτους που σχετίζονται με το «kush», οι εμπειρογνώμονες σε θέματα υγείας εκτιμούν ότι, περίπου 12 χρήστες πεθαίνουν κάθε εβδομάδα στη Σιέρα Λεόνε, όπως αναφέρει η βρετανική εφημερίδα Telegraph.

Παρά το γεγονός ότι στην πραγματικότητα είναι παράνομο, το ναρκωτικό πωλείται ελεύθερα και καπνίζεται άνετα στους δρόμους.

Ένας 25χρονος συλλέκτης σκουπιδιών που βρέθηκε στην άκρη ενός σκουπιδότοπου στο Φρίταουν, και παρακολουθούσε τον Μοχάμεντ, που έκανε χρήση του «kush» δήλωσε ότι ο χρήστης διαλογιζόταν συνεχώς, κοιμόταν, κι όταν ξυπνούσε, θα έτρωγε, προτού κάνει την επόμενη δόση. «Το καπνίζουν όλη μέρα, ξοδεύουν πολλά χρήματα για αυτό κάθε μέρα», λέει ένας εκ των συγγενών των χρηστών.

Το κόστος του, περίπου 9 ευρώ, είναι μια μικρή περιουσία σε μια χώρα με μέσο κατά κεφαλήν εισόδημα κάτω από 465 ευρώ ετησίως.

Σε κοντινή απόσταση, οι σύντροφοι του Μοχάμεντ ήταν στριμωγμένοι σε μια καλύβα τυλιγμένη στον καπνό του «kush», στην καρδιά μιας φτωχογειτονιάς όπου τα παιδιά έπαιζαν ανάμεσα σε γουρούνια και σκουπίδια.

kushf9.png


kushf91.png



Το συνθετικό ναρκωτικό εμφανίστηκε πριν από έξι χρόνια στη χώρα της δυτικής Αφρικής και ο τρόπος παρασκευής του είναι αρκετά πρόχειρος.

Όπως αναφέρει ο βρετανικός Τύπος, παρασκευάζεται και διανέμεται από εγκληματικές συμμορίες.

Πρόκειται για ένα ναρκωτικό, «ένας συνδυασμός διαφόρων χημικών ουσιών και φυτών που μιμούνται την ουσία τετραϋδροκανναβινόλη (THC) που εμπεριέχει η κάνναβη», δήλωσε ο Αμπτνούλ Σεκού Κάργκμπο, επικεφαλής της Εθνικής Υπηρεσίας Καταπολέμησης Ναρκωτικών.

Σύμφωνα με την «Daily Star», ιατρικός εμπειρογνώμονας αποκάλυψε ότι τα θραύσματα ανθρωπίνων οστών περιέχουν ίχνη θείου, τα οποία ενισχύουν την επίδραση του ναρκωτικού - και για τον λόγο αυτό οι ντόπιοι έχουν επιδοθεί στη σύληση «χιλιάδων τάφων».

kush4.png



Ένα άλλο θύμα, ο 25χρονος Αμπού Μπακάρ παραδέχτηκε στο βρετανικό δίκτυο «Channel 4 News» ότι εγκατέλειψε την καριέρα του στη μουσική καθώς με το ναρκωτικό έγινε σαν «ζόμπι».

«Εξαιτίας της χρήσης του ναρκωτικού, δεν μπορούσε να μελετήσω, να γράψω. Με το ‘Kush’ δεν μπορώ να συγκεντρωθώ σε τίποτα».

Όπως πολλοί άλλοι, είναι τώρα άστεγος και ζει σε μια χωματερή στα περίχωρα της πρωτεύουσας της Σιέρα Λεόνε.

Ένας άλλος χρήστης λέει: «Το Κush σε πάει σε έναν άλλο κόσμο όπου δεν γνωρίζεις καν τον εαυτό σου».

«Είναι σαν να έχει κάτι δαιμονικό μέσα του. Βλέπουν τους φίλους τους και τους ανθρώπους γύρω τους να πεθαίνουν και όμως συνεχίζουν να το παίρνουν».



Τα θύματα ψάχνουν μέσα στα σκουπίδια, ελπίζοντας να βρουν οτιδήποτε μπορούν να ανταλλάξουν με μετρητά για να πάρουν περισσότερο από το καταστροφικό ναρκωτικό.

H 22χρονη Kadiatu είναι μία από αυτούς που εθίστηκαν στο «kush» και δεν αναγνωρίζει πλέον ούτε η ίδια τον εαυτό της.

«Μερικές φορές όταν ξυπνάω από τον ύπνο χωρίς να καπνίζω, πονάνε και το σώμα και οι αρθρώσεις μου», λέει χαρακτηριστικά. «Αφού καπνίζω, κάνω δύο με τρεις ρουφηξιές, αρχίζω να διαλογίζομαι, η διάθεσή μου ανεβαίνει και μετά τρώω πολύ».

«Ήμουν μια εύθυμη γυναίκα με πολλά μοδάτα φορέματα... Κοιτάξτε τα μαλλιά στο κεφάλι μου - δεν πλέκω τα μαλλιά μου πια γιατί δεν με ενδιαφέρει η εμφάνισή μου».

Για να προμηθευτεί το ναρκωτικό «ζόμπι», βγήκε στον δρόμο για να πουλήσει το κορμί της. Ως ιερόδουλη, υποστηρίζει ότι φέρει σημάδια από επιθέσεις με μαχαίρι ενώ παραδέχεται ότι αντιμετωπίζει σοβαρά ψυχολογικά προβλήματα.

kush9.png



Ο Ιμπραχίμ Χασάν Κορόμα, ιδρυτής της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης «Mental Watch Advocacy Network» υποστηρίζει ότι «οι νέοι πεθαίνουν» και η βασική αιτία του εθισμού τους είναι η φτώχεια και η παραμέληση.

«Δεν θέλουμε να τους στιγματίζουμε ή να τους κουνάμε με το δάχτυλο, οι άνθρωποι αυτοί χρειάζονται βοήθεια», προσθέτει.

Αν και είναι δύσκολο να προσδιοριστεί ο αριθμός των ανθρώπων που επηρεάστηκαν, το μοναδικό ψυχιατρικό νοσοκομείο της Σιέρα Λεόνε, μια ανακαινισμένη εγκατάσταση από την εποχή της βρετανικής αποικιοκρατίας, είναι γεμάτο από νεαρούς εθισμένους που τους έφεραν οι οικογένειές τους, αναζητώντας απελπισμένα βοήθεια.

kush7.png



Ο Jusu Mattia, εν ενεργεία ιατρός και ψυχίατρος, είπε ότι το 60% των εισαγωγών στο νοσοκομείο σχετίζονται με το «kush».

Το νοσοκομείο «δέχεται ασθενείς που βρίσκονται σε ‘τέλμα’ - είναι υπό την επήρεια του ναρκωτικού ή είναι ψυχωτικοί», είπε.

Η φροντίδα ισοδυναμεί με θεραπεία απομόνωσης που διαρκεί από τρεις έως έξι εβδομάδες και η οποία υποστηρίζεται από αντιψυχωσικά φάρμακα για να βοηθήσουν τους ασθενείς να απαλλαγούν από τον εθισμό τους.

Μπορούν, επίσης, να κάνουν ψυχοθεραπεία και να συμμετάσχουν σε κοινωνικές δραστηριότητες όπως ο αθλητισμός και το ράψιμο.

kush3.png



Ωστόσο, η εγκατάσταση έχει περιορισμένο ανθρώπινο δυναμικό για την παροχή θεραπείας παρακολούθησης και οι υποτροπές είναι συχνές.

Ο προϋπολογισμός της είναι τόσο περιορισμένος που μια ΜΚΟ των ΗΠΑ που ονομάζεται Partners in Health πληρώνει για φάρμακα, προγράμματα αποκατάστασης και εκπαίδευση προσωπικού.

Αλλά πολλοί εθισμένοι στο «kush» δεν έχουν καμία απολύτως πρόσβαση σε θεραπεία – αν είναι ακίνδυνοι, μένουν μόνοι, ζουν ως «ζόμπι» αλλά χωρίς κανέναν να τους φροντίζει, είπε ο επιστάτης Mattia.

Το νοσοκομείο μπορεί να θεραπεύσει μόνο «την κορυφή ενός παγόβουνου», είπε, «Είναι ένα πολύ μεγάλο και διαδεδομένο πρόβλημα», κατέληξε.


Με πληροφορίες από Daily Mail, Telegraph

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ