Τι συμβαίνει με τα ληγμένα χάπια κατά της Covid-19 που δίνονται σε ασθενείς στην Κύπρο;

Ληγμένα από τον Δεκέμβριο του 2023 σύμφωνα με την αναγραφόμενη ημερομηνία λήξης στις συσκευασίες.

Article featured image
Article featured image

Παρτίδα του αντιικού φαρμάκου Paxlovid η οποία παραλήφθηκε από την Ελλάδα και διατίθεται ακόμη στα φαρμακεία των κρατικών νοσηλευτηρίων της Κύπρου, αναγράφει ως ημερομηνία λήξης τον Δεκέμβριο του 2023. Σχετική φωτογραφία που αναρτήθηκε στο Sigmalive δείχνει τη σχετική ημερομηνία λήξης στις συσκευασίες των σκευασμάτων που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία της νόσου COVID-19.

165aa19feded90.jpg



Ωστόσο, όπως μεταδίδει το ΚΥΠΕ, αυτό δεν πρέπει να προκαλεί ανησυχία, καθώς μετά από σχετική έγκριση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων δόθηκε παράταση στον χρόνο κατά τον οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με ανακοίνωση από το Υπουργείο Υγείας, η σχετική παρτίδα του εν λόγω φαρμάκου, στην οποία αναγράφεται ως ημερομηνία λήξης ο Δεκέμβριος του 2023, έχει λάβει νέα ημερομηνία λήξης τον Φεβρουάριο του 2024. Σημειώνεται δε, πως η παράταση στον χρόνο ζωής της εν λόγω παρτίδας δόθηκε τον Ιανουάριο του 2023 και ως εκ τούτου, το φάρμακο είναι απόλυτα ασφαλές.

Επίσης, κάθε σκεύασμα της υπό αναφορά παρτίδας συνοδεύεται από φύλλο οδηγιών της κατασκευάστριας εταιρείας, στο οποίο αναγράφεται η νέα ημερομηνία λήξης του.

Μιλώντας στο Sigmalive, η Διευθύντρια των Φαρμακευτικών Υπηρεσιών, Έλενα Παναγιωτοπούλου, διαβεβαίωσε ότι ήταν εις γνώσιν και των 109 ασθενών ότι τα φάρμακα ήταν ληγμένα, ωστόσο, δεν συντρέχει κανένας λόγος ανησυχίας.


Με πληροφορίες από ΚΥΠΕ, Sigmalive

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ