Τι είναι ο «παγωμένος σεισμός» που «χτύπησε» το Σικάγο;

Κλιματολόγος περιγράφει τον ήχο του ως συγκρίσιμο με το σπάσιμο ενός μεγάλου κλαδιού από ένα δέντρο.

Article featured image
Article featured image


Η πόλη του Σικάγο βίωσε πρόσφατα ένα σπάνιο και ενδιαφέρον φυσικό φαινόμενο, γνωστό ως «παγωμένος σεισμός». Χαρακτηρίζονται από δυνατούς ήχους που βροντούν, αυτοί οι σεισμοί αποτέλεσαν θέμα περιέργειας και ανησυχίας εν μέσω των ακραίων καιρικών συνθηκών που πλήττουν τις ΗΠΑ.

Ο Trent Ford, ο κλιματολόγος της πολιτείας του Ιλινόις, αναγνώρισε την έλλειψη ενός επίσημου συστήματος αναφοράς για το συγκεκριμένο φαινόμενο. Ωστόσο, σημείωσε ότι η εμφάνισή τους, μετά από ξαφνικό πάγωμα του εδάφους, έχει γίνει εμφανής μέσω αναφορών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και προσωπικών εμπειριών. Ο Ford περιέγραψε τον ήχο των «παγωμένων σεισμών» ως συγκρίσιμο με το σπάσιμο ενός μεγάλου κλαδιού από ένα δέντρο.

Παρόλο που το ακουστικό φαινόμενο των σεισμών είναι πιο συχνό, ο Ford ανέφερε ότι η πτυχή του κουνήματος, που μοιάζει με μικρούς σεισμούς, είναι λιγότερο συχνή και συνήθως δεν προκαλεί σημαντικές διαταραχές, όπως π.χ. πτώση εικόνων από τους τοίχους.



Ενώ οι «παγωμένοι σεισμοί» μπορεί να προκαλέσουν ανησυχία σε όσους δεν είναι εξοικειωμένοι με αυτούς, ο Ford διαβεβαίωσε ότι γενικά δεν αποτελούν πραγματικό κίνδυνο. Σε σπάνιες ακραίες περιπτώσεις, μπορεί να προκαλέσουν ζημιές σε δρόμους ή σε θεμέλια κτιρίων.

Αυτά τα σεισμικά γεγονότα δεν είναι αποκλειστικά για τις μεσοδυτικές Ηνωμένες Πολιτείες. Παρόμοια περιστατικά έχουν αναφερθεί στην Νέα Αγγλία, στον Καναδά και σε τμήματα της Σκανδιναβίας και μπορούν να συμβούν τόσο σε αγροτικές όσο και σε αστικές περιοχές.

Ο μηχανισμός που κρύβεται πίσω από τους παγωμένους σεισμούς περιλαμβάνει σχεδόν κορεσμένο έδαφος με ελάχιστο κενό αέρος. Ένα γρήγορο πάγωμα είναι ζωτικής σημασίας για την εμφάνισή τους. «Αυτό που χρειαζόμαστε είναι το έδαφος να είναι σχεδόν κορεσμένο με νερό, ώστε να υπάρχει πολύ λίγος χώρος αέρα για να γεμίσει», δήλωσε ο Ford. Μόλις το έδαφος παγώσει, συμπεριφέρεται διαφορετικά, γίνεται πιο άκαμπτο και λιγότερο επιρρεπές στη συρρίκνωση και τη διόγκωση.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ