Ελλάδα
Καταδίκη της Ελλάδας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τη διαπόμπευση οροθετικών γυναικών το 2012
Το χρονικό της υπόθεσης.
Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο καταδικάζει την Ελλάδα για παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων, δώδεκα χρόνια μετά τη χυδαία διαπόμπευση 11 οροθετικών γυναικών, 10 εκ των οποίων ήταν ιερόδουλες.
Συγκεκριμένα, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έκρινε ομόφωνα, ότι υπήρξαν δύο παραβιάσεις του άρθρου 8 (δικαίωμα σεβασμού της ιδιωτικής ζωής) της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Η πρώτη παραβίαση αφορά των εξαναγκασμό των γυναικών σε εξέταση αίματος και η δεύτερη την αδικαιολόγητη διάρρευση και διάδοση των προσωπικών τους δεδομένων στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. Τα ονόματά των γυναικών, οι φωτογραφίες τους, καθώς και το ιατρικό τους ιστορικό αναρτήθηκαν στην ιστοσελίδα της αστυνομίας και στη συνέχεια μεταδόθηκαν από τα ΜΜΕ. Οι εξεζητημένες ιατρικές εξετάσεις στις οποίες υποβλήθηκαν, είτε από αστυνομικούς, είτε από γιατρούς, σε καμία περίπτωση δεν δικαιολογούνταν ως απαραίτητες από την τότε ελληνική κυβέρνηση, σημείωσε το Δικαστήριο.
Judgment O.G. and Others v. Greece - disclosure of identities and medical data of prostitutes diagnosed with HIVhttps://t.co/erEWYWSraH#ECHR #CEDH #ECHRpress pic.twitter.com/2vo080kOXs
— ECHR CEDH (@ECHR_CEDH) January 23, 2024
Σύμφωνα με την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων θα δοθεί συνολική αποζημίωση 70.000 ευρώ για ηθική βλάβη σε όσες οροθετικές γυναίκες βρίσκονται στη ζωή.
Δυστυχώς, δώδεκα χρόνια μετά, δεν βρίσκονται όλες εν ζωή ώστε να δικαιωθούν για την αισχρή παραβίαση των δικαιωμάτων τους από το κράτος που τις άφησε απροστάτευτες (τέσσερις από τις γυναίκες που είχαν προσφύγει στο δικαστήριο έχουν πεθάνει).
Το χρονικό της διαπόμπευσης
Η υπόθεση ξεκίνησε μόλις έξι μέρες πριν από τις Ελληνικές Βουλευτικές εκλογές του Μαΐου 2012, εν καιρώ οικονομικής κρίσης. Ο τότε Υπουργός Υγείας, Ανδρέας Λοβέρδος, εξέδωσε την Υγειονομική διάταξη 39α/2012 για τον «περιορισμό της διάδοσης λοιμωδών νοσημάτων», δημοσιεύοντας τις φωτογραφίες και τα στοιχεία των οροθετικών γυναικών.
Οι ελληνικές αρχές είχαν προχωρήσει σε εκατοντάδες προσαγωγές γυναικών από τους δρόμους της Αθήνας. Οι γυναίκες υποβλήθηκαν σε εξαναγκαστικά rapid τεστ για HIV, σε χώρους αστυνομικών τμημάτων, κατά παράβαση της ιατρικής δεοντολογίας. Έπειτα, αυτές που διαγνώστηκαν οροθετικές συνελήφθησαν με την κατηγορία ότι «εκδίδονταν και μετέδιδαν τον ιό του HIV/ AIDS».
Εις βάρος των προσώπων για τα οποία διαπιστώθηκε οροθετικότητα, η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών απήγγειλε κατηγορίες για βαριά σκοπούμενη σωματική βλάβη. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, αποδόθηκε στις γυναίκες ότι ήταν εκδιδόμενες και μετέδιδαν εν γνώσει τους και με πρόθεση τον HIV. Ωστόσο, οι περισσότερες δεν είχαν υποβληθεί ποτέ σε ιατρικές εξετάσεις μέχρι τη σύλληψή τους (επομένως δεν γνώριζαν ότι ήταν φορείς HIV).
Η αρμόδια Εισαγγελέας έδωσε εντολή να δημοσιοποιηθούν οι φωτογραφίες και τα προσωπικά στοιχεία 29 γυναικών, από τις οποίες οι 26 προφυλακίστηκαν. Με πρόσχημα την προστασία της δημόσιας υγείας, το κράτος παραβίασε νομοθετικά τα ανθρώπινά τους δικαιώματα αναφορικά με την προσαγωγή, τη σύλληψη και την κράτησή τους.
Ο Ανδρέας Λοβέρδος δήλωσε τότε πως «Το 50% της ευθύνης έχει η εκδιδόμενη γυναίκα και το άλλο 50% ο πελάτης. Έπρεπε να δημοσιοποιούνται και οι δικές τους φωτογραφίες, διότι η απροφύλακτη επαφή με εκδιδόμενες γυναίκες είναι πολύ σοβαρό ζήτημα αφενός δημόσιας υγείας αφετέρου κοινωνικής απαξίας. Πρόκειται για θέμα βαρύτατης αμέλειας, η οποία συνορεύει απόλυτα με τη γαϊδουριά». Ο ίδιος αποποιήθηκε μετά κάθε ευθύνη για τη δημοσίευση των φωτογραφιών των οροθετικών γυναικών και κατηγόρησε αποκλειστικά την Εισαγγελία.
Ο τότε ο Εισαγγελικός Λειτουργός για να υπερασπιστεί τη θέση του ανέφερε ότι δεν θα αναφερθεί σε όσα προέκυψαν, κατά την ακροαματική διαδικασία, αλλά όσα δεν προέκυψαν, δηλώνοντας πως: «Δεν προέκυψε ουδόλως ότι εκδίδονταν, ουδόλως ότι ερχόντουσαν σε σαρκική επαφή χωρίς χρήση προφυλακτικού με άλλα άτομα, ουδόλως -εκτός της πρώτης κατηγορούμενης- ότι γνώριζαν την οροθετικότητά τους».
Η διάταξη καταργήθηκε τον Μάιο του 2013 από την Υφυπουργό Υγείας, Φωτεινή Σκοπούλη. Ωστόσο, τον Ιούνιο του 2013, ο Άδωνις Γεωργιάδης προχώρησε στην άρση της πράξης κατάργησης. Η οριστική κατάργηση της 39Α έγινε από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.
Τον Δεκέμβριο του 2016, οι 11 οροθετικές γυναίκες που είχαν οδηγηθεί σε δίκη, κρίθηκαν αθώες από το Τριμελές Εφετείο Πλημμελειοδικών.
Με πληροφορίες από News24/7, Rosa.gr