Μια προηγούμενη μελέτη του 2019 για τις τσίχλες χαρτογράφησε το γενετικό προφίλ των ατόμων που τη μασούσαν.
Στη νέα μελέτη, ο Γκέτερστρομ και μια ομάδα παλαιοντολόγων από το Πανεπιστήμιο της Στοκχόλμης κατάφεραν να προσδιορίσουν, μέσω DNA που βρέθηκε στην τσίχλα, ότι η διατροφή των εφήβων της λίθινης εποχής περιλάμβανε ελάφια, πέστροφες και φουντούκια. Ανιχνεύθηκαν επίσης ίχνη μήλου, πάπιας και αλεπούς.
«Αν εξετάσουμε ένα ανθρώπινο οστό, τότε θα εξάγουμε ανθρώπινο DNA. Εάν εξετάσουμε δόντια θα εξάγουμε λίγο περισσότερο. Αλλά εδώ θα εξάγουμε DNA από αυτό που μασούσαν», εξήγησε ο Γκέτερστρομ.
Επιπλέον, σε ένα κομμάτι τσίχλας που είχε μασήσει μια έφηβη, οι ερευνητές βρήκαν έναν αριθμό βακτηρίων που υποδεικνύουν ότι έπασχε από περιοδοντίτιδα, μια σοβαρή μόλυνση των ούλων.
«Μάλλον άρχισε να χάνει τα δόντια της λίγο καιρό αφού μάσησε αυτήν την τσίχλα. Θα πρέπει επίσης να πονούσε», σημείωσε ο ερευνητής. «Έχουμε το αποτύπωμα από το στόμα της εφήβης που τη μάσησε πριν από χιλιάδες χρόνια. Αν θέλετε να το δείτε φιλοσοφικά, αυτή η τσίχλα συνδέει τα αντικείμενα, το DNA και τους ανθρώπους», κατέληξε ο ερευνητής.
Με πληροφορίες από Guardian, EΡΤ