Piff Limassol: Οκτώ μέρες παλαιστινιακού κινηματογράφου στη Λεμεσό

Το 1ο Ανεξάρτητο Φεστιβάλ Παλαιστινιακού Κινηματογράφου στοχεύει στην ανάδειξη της παλαιστινιακής πραγματικότητας στη Γάζα, τη Δυτική Όχθη και τα κατεχόμενα εδάφη του 1948, αναδεικνύοντας, παράλληλα, την πλούσια ιστορία και τον πολιτισμό της Παλαιστίνης.

Article featured image
Article featured image

Ένα ανεξάρτητο Φεστιβάλ Παλαιστινιακού Κινηματογράφου (Piff Limassol) πραγματοποιείται για πρώτη φορά τον Φεβρουάριο στη Λεμεσό, μετά από πρωτοβουλία μίας μικρής, αλλά δραστήριας ομάδας ανθρώπων, τόσο Κυπρίων όσο και Παλαιστινίων, που διαμένουν στην πόλη.

Όπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ ένας από τους συντελεστές της ομάδας, ο σκηνοθέτης Άδωνης Φλωρίδης, η υλοποίηση της ιδέας ήταν δυνατή χωρίς καμία χρηματοδότηση και με μηδενικό προϋπολογισμό, χάρη στην εθελοντική συμμετοχή των συντελεστών, τη δωρεάν διάθεση των ταινιών από τους δημιουργούς, καθώς και τη δωρεάν διάθεση των χώρων, στους οποίους θα γίνουν οι προβολές μεταξύ 15-22 Φεβρουαρίου 2024.

Η ιδέα για το φεστιβάλ ξεκίνησε τον Νοέμβριο του 2023, εν μέσω της κλιμάκωσης του πολέμου στη Γάζα, μεταξύ της ομάδας Κυπρίων και Παλαιστινίων καλλιτεχνών και ανθρώπων του πολιτισμού, που έχουν ως έδρα τους τη Λεμεσό. Στόχος, όπως ανέφεραν οι συντελεστές στο ΚΥΠΕ, ήταν να γνωριστεί το κοινό της Κύπρου με την παλαιστινιακή κουλτούρα, μέσα από το έργο Παλαιστινίων δημιουργών, καθώς και να αναδειχθούν οι γέφυρες και οι ιστορικές συνδέσεις μεταξύ των λαών της Κύπρου και της Παλαιστίνης.

422916634_122103516254194070_7847250026779492702_n.jpg



Ο σκηνοθέτης Άδωνης Φλωρίδης είπε ότι «μετά από εβδομάδες και μήνες πολέμου στη Γάζα, είχε αρχίσει να δημιουργείται μία εντύπωση ανοχής στη βαρβαρότητα». Έτσι, είπε, αναδύθηκε η ιδέα μίας πολιτιστικής παρέμβασης με προβολές ταινιών, χωρίς είσοδο για το κοινό, οι οποίες θα μπορέσουν να γίνουν και εφαλτήριο για συζητήσεις και ανταλλαγή απόψεων, τόσο γύρω από την πολιτική κατάσταση στην περιοχή, όσο και γύρω από την καθημερινότητα και την κουλτούρα των Παλαιστινίων.

Σύμφωνα με τους συντελεστές, οι ταινίες έχουν ποικίλο περιεχόμενο. Δεν αφορούν μόνο στην πολιτική ιστορία της Παλαιστίνης, αλλά και στα καθημερινά προβλήματα και αγωνίες που αντιμετωπίζουν οι Παλαιστίνιοι όπου κι αν βρίσκονται. Γι’ αυτό, όπως εξήγησαν, έχουν επιλεγεί ταινίες από Παλαιστίνιους δημιουργούς που βρίσκονται στη Γάζα και στη Δυτική Όχθη, από Παλαιστίνιους που έχουν μεγαλώσει ή και γεννηθεί μακριά από την Παλαιστίνη, αλλά και από Ισραηλινούς πολίτες με παλαιστινιακή καταγωγή.

Κάθε ένας από αυτούς τους δημιουργούς παρουσιάζει μία διαφορετική οπτική γωνία, ανάλογα με τις εμπειρίες του, αναφέρουν οι συντελεστές. Σημειώνεται, μάλιστα, ότι οι ταινίες που θα προβληθούν δωρεάν στο Φεστιβάλ, δεν είναι διαθέσιμες στο διαδίκτυο, επομένως το κοινό θα έχει μία μοναδική ευκαιρία να τις παρακολουθήσει μεταξύ 15-22 Φεβρουαρίου στη Λεμεσό. Μέχρι στιγμής έχει επιβεβαιωθεί ότι θα προβληθούν 11 ταινίες μεγάλου, μεσαίου και μικρού μήκους, ενώ το ακριβές πρόγραμμα των προβολών θα ανακοινωθεί εντός της εβδομάδας.

Οι προβολές θα πραγματοποιηθούν στο ιστορικό κέντρο της Λεμεσού, στον Πολυχώρο Συνεργείο, στο Tapper Bar, στο café-bar Στον Δρόμο, στη NeMe Gallery καθώς και σε έναν χώρο που αναμένεται να στεγάσει ένα Παλαιστινιακό Κέντρο Πολιτισμού στη Λεμεσό. Οι ταινίες είναι όλες παραγωγής των τελευταίων χρόνων, μεταξύ 2012-2023, και καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα θεματολογίας, παρουσιάζοντας γνωστές και άγνωστες πτυχές της πολιτικής ιστορίας, της κουλτούρας και της καθημερινότητας των Παλαιστινίων.

Όπως ανέφεραν ενδεικτικά οι συντελεστές, πέρα από τις ταινίες πολιτικού περιεχομένου, υπάρχουν και ταινίες που εστιάζουν σε περιορισμούς που επιβάλλονται σε πτυχές της καθημερινότητας των Παλαιστινίων, όπως η απαγόρευση συλλογής αγριόχορτων και βοτάνων, με αιτιολογία την προστασία του περιβάλλοντος. Μέσα από αυτό το υλικό, όπως σημειώνουν οι συντελεστές, σκοπός είναι το κοινό να μπορέσει να αναπτύξει μία συναισθητική και προσωπική σύνδεση με τον λαό και την κουλτούρα της Παλαιστίνης.

Το πλήρες και αναλυτικό πρόγραμμα του Φεστιβάλ θα ανακοινωθεί εντός της ερχόμενης εβδομάδας. Το κοινό που ενδιαφέρεται για ενημερώσεις, μπορεί να επισκεφθεί τη σελίδα του Φεστιβάλ στο Facebook (Palestinian Independent Film Festival - Piff Limassol).


Με πληροφορίες από ΚΥΠΕ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ