Κινέζος φοιτητής, θύμα «κυβερνοαπαγωγής», εντοπίστηκε σε μια σκηνή στο δάσος

Τα θύματα απαγωγών στον κυβερνοχώρο πείθονται να απομονωθούν και μάλιστα βγάζουν φωτογραφίες για να φαίνεται ότι κρατούνται αιχμάλωτα – παρά το γεγονός ότι οι απαγωγείς δεν είναι κοντά τους.

Article featured image
Article featured image

Ένας Κινέζος φοιτητής που βρίσκεται στις ΗΠΑ στο πλαίσιο του προγράμματος ανταλλαγής φοιτητών έπεσε θύμα «κυβερνοαπαγωγής». Εν τέλει, εντοπίστηκε «πολύ παγωμένος και φοβισμένος», αλλά ζωντανός στην επαρχία της πολιτείας Γιούτα, στις ΗΠΑ. Ο Κάι Τζουάνγκ (Kai Zhuang) - που δηλώθηκε αγνοούμενος την Πέμπτη, αφού οι γονείς του στην Κίνα ενημέρωσαν το σχολείο για την απαγωγή του - βρέθηκε μέσα σε μια σκηνή, σύμφωνα με την αστυνομία του Ρίβερντεϊλ.

Όπως αναφέρει το BBC, ο 17χρονος εκτιμάται ότι οδηγήθηκε στο να απομονωθεί έπειτα από χειραγώγηση -μέσω εκβιασμού- από τους απαγωγείς. Ακολούθως, οι γονείς του εξαπατήθηκαν, προκειμένου να πληρώσουν περίπου 80.000 δολάρια (73.000 ευρώ) ως λύτρα.

Ο νεαρός Κινέζος είναι το τελευταίο παράδειγμα ξένων φοιτητών που στοχοποιούνται από τους λεγόμενους απαγωγείς του κυβερνοχώρου στις ΗΠΑ, σύμφωνα με την τοπική αστυνομία, η οποία εκτιμά ότι ο Κάι ελεγχόταν από τους απαγωγείς ήδη από τις 20 Δεκεμβρίου, όταν εθεάθη στο Πρόβο της Γιούτα να κουβαλά εξοπλισμό κάμπινγκ. Οι αστυνομικοί τότε τον είχαν βοηθήσει να επιστρέψει στο Ρίβερντεϊλ – όπου ζούσε με μια οικογένεια υποδοχής – καθώς ανησυχούσαν για την ασφάλειά του. Δεν ανέφερε, ωστόσο, απειλές εκείνη τη στιγμή.

kinezosapag2ogi.png



Οκτώ ημέρες αργότερα, στις 28 Δεκεμβρίου, η σχολή του Κάι επικοινώνησε με την αστυνομία, έπειτα από κλήση των γονέων του που βρίσκονταν στην Κίνα. Οι γονείς του Κάι ανέφεραν ότι είχαν λάβει αίτημα για λύτρα και μια φωτογραφία του γιου τους, που τον εμφάνιζε να έχει απαχθεί.

Σύμφωνα με την αστυνομία, τα θύματα απαγωγών στον κυβερνοχώρο πείθονται να απομονωθούν και μάλιστα βγάζουν φωτογραφίες για να φαίνεται ότι κρατούνται αιχμάλωτα – παρά το γεγονός ότι οι απαγωγείς δεν είναι κοντά τους. Αντίθετα, το θύμα παρακολουθείται μέσω Facetime ή Skype. Οι απαγωγείς λένε τόσο στο θύμα όσο και στην οικογένειά του ότι, εφόσον δεν συμμορφωθούν, θα κινδυνεύσει η ζωή του, πείθοντάς τους.

Παρά το γεγονός ότι οι απαγωγείς δεν ήταν μαζί με τον Κάι, η αστυνομία στη Γιούτα εξακολουθούσε να ανησυχεί για την ασφάλειά του, δεδομένου ότι οι θερμοκρασίες στην πολιτεία είναι πολύ χαμηλές αυτήν την εποχή.

kinezosapag2og.png



Ο Κάι βρέθηκε τελικά την Κυριακή περίπου 40 χιλιόμετρα βόρεια του Ρίβερντεϊλ, κοντά στο Μπρίγκαμ Σίτι, μέσα στο ψύχος, σε μια σκηνή χωρίς «καμία πηγή θερμότητας». Ένας λοχίας που έκανε πεζοπορία στην πλαγιά του βουνού ανακάλυψε τη σκηνή του. Είχε περιορισμένο φαγητό και νερό, μια κουβέρτα και έναν υπνόσακο – καθώς και πολλά τηλέφωνα που η αστυνομία υποπτεύεται ότι χρησιμοποιήθηκαν για την απαγωγή.

Μετά τη διάσωσή του, ο Κάι - ο οποίος υποβλήθηκε σε έλεγχο για υποθερμία - ζήτησε ένα «ζεστό τσιζμπέργκερ και να μιλήσει με την οικογένειά του, η οποία στο μεταξύ είχε πληρώσει 80.000 δολάρια σε τραπεζικούς λογαριασμούς στην Κίνα κατά τη διάρκεια της απάτης, σύμφωνα με την αστυνομία.

Σύμφωνα με την αστυνομία του Ρίβερντεϊλ, οι απαγωγείς στον κυβερνοχώρο στοχεύουν τον τελευταίο καιρό φοιτητές που φτάνουν στις ΗΠΑ στο πλαίσιο του προγράμματος ανταλλαγής φοιτητών και, ειδικότερα, Κινέζους φοιτητές.


Με πληροφορίες από BBC, Guardian

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ