Αναρωτήθηκες ποτέ γιατί τα ούρα έχουν κίτρινο χρώμα;

Νέα επιστημονική έρευνα δίνει την απάντηση.

Article featured image
Article featured image

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Μέριλαντ και το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας στη μελέτη τους που δημοσιεύτηκε την Τετάρτη στο περιοδικό Nature Microbiology, δήλωσαν ότι αναγνώρισαν τη χολερυθρίνη (BilR) ως το βασικό ένζυμο που προσδίδει το γνωστό χρώμα των ούρων. Για περισσότερα από 150 χρόνια, ήταν ένα μυστήριο γιατί τα ούρα από το ανθρώπινο σώμα αποβάλλονται ως κίτρινα.

Τα ούρα αποτελούν ένα μείγμα νερού, ηλεκτρολυτών και αποβλήτων που φιλτράρεται από τα νεφρά. Οι επιστήμονες είχαν υποδείξει την ουροβιλίνη ή ουροχρωμία ως υπαίτια για το κίτρινο χρώμα των ούρων ήδη από το 1868. Ωστόσο, αυτό που προκαλούσε το χρώμα παρέμενε επιστημονικό μυστήριο.

«Είναι αξιοσημείωτο το γεγονός ότι ένα καθημερινό βιολογικό φαινόμενο παρέμεινε ανεξήγητο για τόσο καιρό και η ομάδα μας είναι ενθουσιασμένη που μπορεί να το εξηγήσει», ανέφερε στο Maryland Today ο Brantley Hall, επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Κυτταρικής Βιολογίας και Μοριακής Γενετικής του Πανεπιστημίου του Maryland και επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης.

Η διαδικασία του χρωματισμού συμβαίνει όταν τα ερυθρά αιμοσφαίρια φτάνουν στο τέλος του κύκλου ζωής τους στους έξι μήνες και αποικοδομούνται στην πορτοκαλί χρωστική ουσία χολερυθρίνη. Τυπικά, η χρωστική ουσία αρχίζει να διαρρέει στο έντερο, όπου μπορεί είτε να απεκκριθεί είτε να επαναρροφηθεί μερικώς. Η μελέτη διαπίστωσε ότι μόλις φτάσει στο έντερο η ουσία χολερυθρίνη, οι μικροοργανισμοί που ζουν εκεί μπορούν να την μετατρέψουν σε διάφορα άλλα μόρια.

«Τα μικρόβια του εντέρου κωδικοποιούν το ένζυμο αναγωγάση χολερυθρίνη που μετατρέπει τη χολερυθρίνη σε ένα άχρωμο υποπροϊόν που ονομάζεται ουροχολινογόνο» εξήγησε ο Hall και πρόσθεσε πως «το ουροχολινογόνο στη συνέχεια αποικοδομείται αυθόρμητα σε ένα μόριο που ονομάζεται ουροβιλίνη, το οποίο είναι υπεύθυνο για το κίτρινο χρώμα που όλοι γνωρίζουμε».

oura_erevna_city.png


Η έρευνα αποτελεί το «κλειδί» στις διαγνώσεις ορισμένων ασθενειών

Η ανακάλυψη αυτή φέρνει την επιστήμη ένα βήμα πιο κοντά στην κατανόηση της λειτουργίας του ανθρώπινου σώματος. Η απόδειξη του γιατί τα ούρα έχουν κίτρινο χρώμα παίζει καθοριστικό ρόλο στην ιατρική διάγνωση μιας εκτεταμένης σειράς ασθενειών και διαταραχών στο ανθρώπινο σώμα.

«Σίγουρα στεκόμαστε 'στους ώμους γιγάντων'. Αν κάποιοι από αυτούς τους παλαιότερους επιστήμονες είχαν την τεχνολογία που είχαμε σήμερα, πιθανότατα θα την είχαν βρει», είπε ο Hall.

Ο καθηγητής ισχυρίζεται ότι η συγκεκριμένη ανακάλυψη θα μπορούσε να οδηγήσει σε άλλες ιατρικές ανακαλύψεις που θα βοηθήσουν τους ανθρώπους να καταπολεμήσουν ασθένειες, όπως η φλεγμονώδης νόσος του εντέρου και ο ίκτερος - μια κατάσταση που προκαλεί σε ασθενή μια κιτρινωπή απόχρωση στο δέρμα, τους βλεννογόνους και στα λευκά των ματιών.

«Ένα από τα σημαντικότερα ευρήματα των μελετών μας είναι ότι αυτό το γονίδιο συχνά απουσίαζε στα νεογέννητα μωρά», πρόσθεσε ο ερευνητής.

Μελλοντικές έρευνες

Το μελλοντικό πλάνο είναι να πραγματοποιηθεί το επόμενο βήμα στις ανθρώπινες μελέτες, ειδικά για να βοηθηθούν πρόωρα βρέφη με υψηλά ποσοστά ικτέρου.

«Τώρα που εντοπίσαμε αυτό το ένζυμο, μπορούμε να αρχίσουμε να διερευνούμε πώς τα βακτήρια στο έντερό μας επηρεάζουν τα επίπεδα χολερυθρίνης στην κυκλοφορία και τις σχετικές παθήσεις όπως ο ίκτερος. Αυτή η ανακάλυψη θέτει τα θεμέλια για την κατανόηση του άξονα εντέρου-ήπατος», δήλωσε ο δεύτερος συγγραφέας της μελέτης και ερευνητής του Εθνικού Ινστιτούτου Υγείας Xiaofang Jiang.

Εκτός από τον ίκτερο και τη φλεγμονώδη νόσο του εντέρου, το μικροβίωμα του εντέρου έχει συνδεθεί με διάφορες ασθένειες και καταστάσεις, από αλλεργίες έως αρθρίτιδα. Η επιστημονική ανακάλυψη φέρνει τους ερευνητές ένα βήμα πιο κοντά στην κατανόηση του ρόλου των μικροβιωμάτων του εντέρου στην ανθρώπινη υγεία.


Πηγή: nypost.com

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ