Μελετητές εξηγούν γιατί πρέπει να αφήσουμε τα πληκτρολόγια και να γράφουμε στο χαρτί

Ο λόγος δεν είναι μόνο η εκμάθηση.

Article featured image
Article featured image

Τα πληκτρολόγια έχουν αντικαταστήσει τον χειρόγραφο τρόπο σημείωσης στο χαρτί, τόσο σε καθημερινές συνήθειες, όσο και στην εκπαίδευση και την εργασία μας.

Παρόλα αυτά, ερευνητές έρχονται να υπενθυμίσουν τα οφέλη του χειρόγραφου στον τρόπο εκμάθησης και επισημαίνουν, ότι πλέον δεν πρόκειται μόνο για αυτό.

Σύμφωνα με το National Geographic, εκείνοι που επιλέγουν να γράφουν και όχι να πληκτρολογούν ή να υπαγορεύουν σε κάποια εφαρμογή ένα κείμενο, παρουσιάζουν, μεταξύ άλλων, περισσότερο ανεπτυγμένη μνήμη.

«Στατιστικά, οι περισσότερες μελέτες, συμπεριλαμβανομένων αυτών που διεξήχθησαν στην Ιαπωνία, τη Νορβηγία και τις Ηνωμένες Πολιτείες, δείχνουν ότι οι άνθρωποι θυμούνται καλύτερα πράγματα που έχουν γράψει, χειρόγραφα παρά σε υπολογιστή» λέει η Ναόμι Σούζαν Μπάρον, καθηγήτρια Γλωσσολογίας στο Αμερικανικό Πανεπιστήμιο στην Ουάσινγκτον και συγγραφέας του βιβλίου «Πώς η τεχνητή νοημοσύνη και το δέλεαρ της αποτελεσματικότητας απειλούν την ανθρώπινη γραφή».



Τα οφέλη της γραφής με το χέρι

Τα πλεονεκτήματα της γραφής με το χέρι έχουν άμεσο αντίκτυπο στην εξέλιξη των γνωστικών λειτουργιών του εγκεφάλου και αυτό είναι κάτι που οι ειδικοί φροντίζουν, να υπενθυμίζεται.

Ξεκινώντας από την αίσθηση της αφής, η Μελίσα Πράντι, από το Πανεπιστήμιο Brunel του Λονδίνου, που έχει ερευνήσει τη σχέση μεταξύ γραφής με το χέρι και μάθησης επισημαίνει:

«Το να κρατάμε ένα στυλό με τα δάχτυλά μας, να το πιέζουμε σε μια επιφάνεια και να κινούμε τα χέρια μας για να δημιουργήσουμε γράμματα και λέξεις είναι μια σύνθετη γνωστικοκινητική δεξιότητα που απαιτεί μεγάλη προσοχή. Αυτό το βαθύτερο επίπεδο επεξεργασίας, το οποίο περιλαμβάνει την αντιστοίχιση των ήχων με τους σχηματισμούς των γραμμάτων, έχει αποδειχθεί ότι υποστηρίζει την ανάγνωση και την ορθογραφία, κυρίως στα παιδιά».

Και οι ενήλικες επωφελούνται από τη γραφή με το χέρι. Μελέτη στην οποία συμμετείχαν 42 ενήλικες που μάθαιναν αραβικά, διαπίστωσε ότι οι όσοι μάθαιναν το αλφάβητο γράφοντας, ήταν πιο γρήγοροι στην αναγνώριση των συμβόλων και στην εκφώνηση των νεοαποκτηθέντων γραμμάτων σε σύγκριση με τα άτομα που κλήθηκαν να μάθουν τους νέους χαρακτήρες πληκτρολογώντας ή απλώς κοιτάζοντάς τα.


ΠΗΓΗ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ