Υπηρεσίες στην Κύπρο στο στόχαστρο χάκερ

Μέσα σε μία ημέρα δέχθηκαν κυβερνοεπίθεση η Hermes Airports, η Τράπεζα Κύπρου και η ΑΗΚ. Η ομάδα κυβερνοασφάλειας Odyssey προειδοποίησε για κινήσεις χάκερ που στοχοποιούν την Κύπρο λόγω της στήριξής προς το Ισραήλ στον πόλεμο στη Μέση Ανατολή.

Article featured image
Article featured image

Στόχος από χάκερ έγιναν διάφορες υπηρεσίες στην Κύπρο το τελευταίο 24ωρο, μετά και από την προειδοποίηση της διαδικτυακής ομάδας κυβερνοασφάλειας Odyssey που έκαναν λόγο για κινήσεις Αράβων χάκερς που στοχοποιούν το νησί λόγω στήριξής της προς το Ισραήλ στον πόλεμο στη Μέση Ανατολή.

Χθες έγινε γνωστό πως χάκερ αποπειράθηκαν να επιτεθούν στα συστήματα του αεροδρομίου Λάρνακας. Σύμφωνα με τη διαχειρίστρια εταιρεία, Hermes Airports, όλα τα συστήματα λειτουργούν κανονικά και με πλήρη ασφάλεια. Η απόπειρα επίθεσης αντιμετωπίστηκε επιτυχώς, χωρίς να επηρεαστεί η λειτουργία του αεροδρομίου ή η ασφάλεια των επιβατών και των πτήσεων.

Αργά το απόγευμα της Παρασκευής, στόχος έγιναν και οι ιστοσελίδες της Τράπεζας Κύπρου. Σε ανακοίνωση της η Τράπεζα Κύπρου ανέφερε ότι γύρω στις 18:30 οι ιστοσελίδες της δέχθηκαν κυβερνοεπίθεση, τύπου DDoS (Distributed Denial of Service) σε μια προσπάθεια να καταστούν μη προσβάσιμες.

«Η προσπάθεια», πρόσθεσε, «αντιμετωπίστηκε επιτυχώς και οι ιστοσελίδες λειτουργούν».

Το βράδυ της ίδιας ημέρας, κυβερνοεπίθεση δέχθηκε η Αρχή Ηλεκτρισμού Κύπρου. Σε δηλώσεις του στο κυπριακό πρακτορείο ειδήσεων ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΑΗΚ, Γιώργος Πέτρου, είπε πως η κυβερνοεπίθεση αντιμετωπίστηκε επιτυχώς,

Όπως δήλωσε ο κ. Πέτρου, «η ΑΗΚ παρακολουθεί συνεχώς την ασφάλεια των συστημάτων της και έχει υιοθετήσει αυστηρά μέτρα για την προστασία της ψηφιακής υποδομής της».

Σημείωσε ότι «όπως και κάθε άλλος Οργανισμός με κρίσιμη υποδομή έχουμε αναπτύξει ισχυρά πρωτόκολλα για την αποτροπή και αντιμετώπιση πιθανών κυβερνοεπιθέσεων».

«Η ασφάλεια και αδιάλειπτη λειτουργία των υπηρεσιών μας», είπε ο κ. Πέτρου, «παραμένει πρώτη μας προτεραιότητα».

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ