Ο καπνός αφήνει ίχνη στα οστά των καπνιστών που διαρκούν όχι μόνο καθ' όλη τη διάρκεια της ζωής τους αλλά και για αιώνες μετά το θάνατό τους, όπως αποκάλυψε έρευνα αρχαιολόγων.
Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Λέστερ μελέτησαν ανθρώπινα λείψανα καπνιστών που θάφτηκαν στη Βρετανία μεταξύ του 12ου και του 19ου αιώνα, αποκαλύπτοντας τη βαθιά επίδραση του καπνού στα οστά και τη σύνδεσή του με παθήσεις που σχετίζονται με τα οστά, όπως ο αυξημένος κίνδυνος καταγμάτων.
Η μελέτη αναδεικνύει πώς η εισαγωγή του καπνού στη Δυτική Ευρώπη πριν από περίπου 500 χρόνια οδήγησε σε σημαντικές αλλαγές στη δομή του ανθρώπινου σκελετού.
Παραδοσιακά, οι αρχαιολόγοι βασίζονταν σε οδοντιατρικά στοιχεία για να διαπιστώσουν αν ένας σκελετός ανήκε σε καπνιστή, αναζητώντας λεκέδες ή φθορές που προκαλούνται από τη χρήση πίπας. Όμως αυτή η μέθοδος αποδείχθηκε συχνά αναποτελεσματική όταν τα δόντια έλειπαν ή δεν είχαν επιβιώσει.
Η ομάδα του Πανεπιστημίου του Leicester εξέτασε 323 φλοιώδη οστά, το πυκνό εξωτερικό στρώμα που προσδίδει στα οστά τη δύναμή τους, γνωστών χρηστών καπνού και εκείνων με άγνωστο ιστορικό καπνίσματος.
Χρησιμοποιώντας φασματοσκοπία μάζας, οι ερευνητές ανέλυσαν τη μοριακή σύνθεση των οστών, εντοπίζοντας 45 διακριτά μοριακά χαρακτηριστικά που διαφοροποιούσαν τα οστά των καπνιστών από τα οστά των μη καπνιστών.
Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο Science Advances, έχει ως εξής: «Η κατανάλωση καπνού αφήνει ένα μεταβολικό αρχείο στα ανθρώπινα οστά αρκετά διακριτό ώστε να αναγνωρίζεται η χρήση του σε άτομα με άγνωστη κατανάλωση καπνού.
«Τα αρχαιολογικά ανθρώπινα σκελετικά κατάλοιπα έχουν τη δυνατότητα να παρέχουν άμεσες αποδείξεις που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη μελέτη παθολογικών και υγειονομικών καταστάσεων του παρελθόντος, συμπεριλαμβανομένων ασθενειών που σχετίζονται με τη χρήση καπνού».
Η Δρ Sarah Inskip, συν-συγγραφέας της μελέτης, δήλωσε: «Η έρευνά μας δείχνει σημαντικές διαφορές στα μοριακά χαρακτηριστικά των οστών από παλαιότερους χρήστες καπνού και μη χρήστες. Το εύρημα αυτό δείχνει ότι η χρήση καπνού επηρεάζει τη δομή των σκελετών μας. Η συνεχιζόμενη έρευνά μας αποσκοπεί στην κατανόηση του τρόπου με τον οποίο προκύπτουν αυτές οι διαφορές, οι οποίες μπορεί να έχουν επιπτώσεις στην κατανόηση του γιατί η χρήση καπνού αποτελεί παράγοντα κινδύνου για ορισμένες μυοσκελετικές και οδοντιατρικές διαταραχές».
Ενώ οι βλαβερές συνέπειες του καπνίσματος στους μαλακούς ιστούς και τα όργανα - όπως ο αυξημένος κίνδυνος καρκίνου του πνεύμονα, της ουροδόχου κύστης και του λαιμού, καθώς και εγκεφαλικού επεισοδίου και στεφανιαίας νόσου - είναι καλά τεκμηριωμένες, οι επιπτώσεις στα οστά έχουν μελετηθεί λιγότερο.
Το κάπνισμα έχει συσχετιστεί με παθήσεις που σχετίζονται με τα οστά, συμπεριλαμβανομένης της χαμηλής οστικής πυκνότητας, του αυξημένου κινδύνου καταγμάτων και της περιοδοντίτιδας.
Αυτή η έρευνα όχι μόνο ρίχνει φως στην ιστορική επικράτηση του καπνίσματος, αλλά υπογραμμίζει επίσης τον εκτεταμένο και διαρκή αντίκτυπο του καπνού στην ανθρώπινη υγεία, προσφέροντας πολύτιμες πληροφορίες για τις σκελετικές συνέπειες αυτής της ευρέως διαδεδομένης συνήθειας.
ΠΗΓΗ