Το ερχόμενο ΠΣΚ αναβιώνει μία ιστορική και εμβληματική γειτονιά της Λεμεσού, που σφράγισε μια ολόκληρη εποχή
Μια υπέροχη πρωτοβουλία που κανείς δεν πρέπει να χάσει.
Τετάρτη 23 Οκτωβρίου 2024
2
λεπτά
Την 1η εκδοχή του φεστιβάλ «Η Γειτονιά του Σίνε Βόλος» παρουσιάζει το τριήμερο 25, 26 και 27 Οκτωβρίου στη Λεμεσό το Κέντρο Παραστατικών Τεχνών ΜΙΤΟΣ.
Είναι μια πλατφόρμα που δοκιμάζει διαθεματικές πρακτικές κοινωνικής συνεύρεσης και εμπλοκής, που ενδυναμώνει «τόπους συνάντησης» μέσα από την τέχνη και τον πολιτισμό.
Πρωταρχικός στόχος της φετινής χρονιάς είναι η καταγραφή και συλλογή προφορικών ιστοριών, φωτογραφιών και άλλων πληροφοριών που αφορούν στη γειτονιά, υλικό το οποίο θα συμβάλει στη δημιουργία ενός αρχείου, του πρώτου Αρχείου Ιστοριών της γειτονιάς. Το ΜΙΤΟΣ σχεδιάζοντας μια βιώσιμη στρατηγική για το φεστιβάλ, έχει προσκαλέσει ένα διεπιστημονικό και διακαλλιτεχνικό δίκτυο συνεργατών για να υλοποιήσουν τις προ-φεστιβαλικές δραστηριότητες, το τριήμερο φεστιβάλ και τις μετα-φεστιβαλικές δράσεις.
Δείτε επίσης
Η Λεμεσός… μιας άλλης εποχής, μέσα από 18 υπέροχες εικόνες
Έτσι έμοιαζε ο παραλιακός της Λεμεσού στα 70s [φωτογραφίες-ντοκουμέντο]
Το τριήμερο του φεστιβάλ «Η Γειτονιά του Σίνε Βόλος» είναι ανοικτό σε κατοίκους της περιοχής και σε άλλους επισκέπτες, περιλαμβάνει δωρεάν ψυχαγωγικές και συμμετοχικές δράσεις, ενεργοποιεί και συνδέει τις υφιστάμενες υποδομές όπως είναι: το Πάρκο του Σίνε Βόλος, το Kέντρο Ενασχόλησης Ενηλίκων, η αυλή του Κοινωνικού Παντοπωλείου, το parking της υπεραγοράς Σκλαβενίτη.
Η συγκεκριμένη συνοικία βαφτίστηκε από τον κινηματογράφο Σίνε Βόλος που έκτισε ο επιχειρηματίας Αντώνης Βόλος (με αρχιτέκτονα τον Φώτη Κολακίδη) και λειτούργησε με χειμερινή και θερινή αίθουσα από το 1950 μέχρι το 1985. Οι πρώτοι κάτοικοι προέρχονται κυρίως από την Πάφο και την επαρχία της Λεμεσού και η άφιξη τους συνδέεται με τη βιομηχανική ανάπτυξη της περιοχής των Τσιφλικουδιών.
Στη συνέχεια, οι επόμενες πληθυσμιακές αφίξεις είχαν προσφυγική και μεταναστευτική καταγωγή, ενώ σήμερα η ανάπλαση των δυτικών περιοχών της πόλης και οι πολεοδομικές αλλαγές έχουν φέρει νέες δυναμικές στη γειτονιά και ακόμα πιο πολλά αφηγήματα.
Επιμελήτρια του φεστιβάλ είναι η Έλενα Αγαθοκλέους σε συν-σχεδιασμό με την Κωνσταντίνα Πήτερ, τον Θοδωρή Κούρο και την Ελένη Πασιά. Υλοποιείται σε συνεργασία με το τμήμα Σπουδών Επικοινωνίας και Διαδικτύου του ΤΕΠΑΚ.