Σφαγή στη Γάζα: 45 νέοι νεκροί και νεκρά παιδιά στη ΜΕΘ λόγω της εφόδου του ισραηλινού στρατού σε νοσοκομείο

«Όλος ο πληθυσμός της Γάζας κινδυνεύει να πεθάνει σε μια γενοκτονία που έχει ανακοινωθεί και εκτελεστεί υπό το βλέμμα μας».

Article featured image
Article featured image

Οι ισραηλινές δυνάμεις συνέχισαν τους εντατικούς βομβαρδισμούς στη Γάζα, με τελευταίο περιστατικό την επίθεση σε έξι κτήρια στη Beit Lahiya στο βόρειο τμήμα του θύλακα, όπου τουλάχιστον 45 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους.

Στο μεταξύ, το Συμβούλιο Αμερικανο-Ισλαμικών Σχέσεων (CAIR) απηύθυνε έκκληση προς τις Ηνωμένες Πολιτείες να σταματήσουν αυτό που αποκάλεσαν «συστηματική εξόντωση ολόκληρου πληθυσμού» στον παλαιστινιακό θύλακα.



Παράλληλα, οι ισραηλινές δυνάμεις εξαπέλυσαν αεροπορικές επιδρομές στα νότια προάστια της Βηρυτού, αφού προηγουμένως είχαν προειδοποιήσει τους κατοίκους ορισμένων συνοικιών να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους. Οι αεροπορικές επιθέσεις στη Γάζα συνεχίστηκαν σε διάφορες περιοχές, συμπεριλαμβανομένων των καταυλισμών προσφύγων Jabalia και Bureij στον βορρά, και του κεντρικού καταυλισμού Nuseirat.

Η Φραντσέσκα Αλμπανέζε, η ειδική εισηγήτρια του ΟΗΕ για τα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη, δήλωσε ότι «όλος ο πληθυσμός της Γάζας κινδυνεύει να πεθάνει σε μια γενοκτονία που έχει ανακοινωθεί και εκτελεστεί υπό το βλέμμα μας», σε μια ανάρτηση στο X.


Ο ισραηλινός στρατός εισέβαλε σε (εν λειτουργία) νοσοκομείο στη βόρεια Γάζα


Μια ημέρα αφού επέδραμαν εναντίον του και αφού έθεσαν υπό κράτηση δεκάδες άνδρες-μέλη του προσωπικού και ορισμένους ασθενείς, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Χαμάς, οι ισραηλινές στρατιωτικές δυνάμεις αποχώρησαν χθες από το σύμπλεγμα του Νοσοκομείου Καμάλ Αντουάν.

Τουλάχιστον 44 από τα 70 μέλη του προσωπικού του νοσοκομείου τέθηκαν υπό κράτηση από τον στρατό, σύμφωνα με νοσοκομειακές πηγές. Αργότερα, ο ισραηλινός στρατός απελευθέρωσε 14 από αυτούς, ανάμεσά τους και τον διευθυντή του νοσοκομείου. Εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού αρνήθηκε να σχολιάσει τις πληροφορίες.

Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι δήλωσαν χθες ότι οι ισραηλινές δυνάμεις επέδραμαν κατά του Καμάλ Αντουάν, του ενός εκ των τριών νοσοκομείων που πασχίζουν να διατηρηθούν σε λειτουργία στον βόρειο τομέα της Λωρίδας της Γάζας.

Οπτικό υλικό που κυκλοφόρησε από το υπουργείο Υγείας της Χαμάς δείχνει καταστροφές σε πολλά κτήρια μετά την αποχώρηση των ισραηλινών δυνάμεων. Χθες, ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι πραγματοποίησε επιχείρηση στην περιοχή με βάση πληροφορίες σχετικά με την «παρουσία τρομοκρατών και τρομοκρατικής υποδομής» εκεί.



Νοσοκομειακές πηγές δήλωσαν ότι τουλάχιστον δύο παιδιά πέθαναν εντός της μονάδας Εντατικής Θεραπείας αφού τα ισραηλινά πυρά έπληξαν της γεννήτριες και τον σταθμό του οξυγόνου στο νοσοκομείο.

Μέλη του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού αρνήθηκαν να ακολουθήσουν τις διαταγές του ισραηλινού στρατού για να απομακρυνθούν από το νοσοκομείο ή να εγκαταλείψουν τους ασθενείς. Πριν από την επιδρομή του ισραηλινού στρατού τουλάχιστον 600 άνθρωποι βρίσκονταν στο νοσοκομείο, ανάμεσά τους ασθενείς και οι συνοδοί τους.

«Η ασφάλεια και οι ζωές των ασθενών που έχουν μείνει εντός του Νοσοκομείου Καμάλ Αντουάν χωρίς ιατρικό προσωπικό και την αναγκαία φαρμακευτική αγωγή βρίσκονται τώρα σε κίνδυνο», δήλωσε ο Μαρουάν αλ-Χαμς του υπουργείου Υγείας της Γάζας.

Τρία μέλη του νοσηλευτικού προσωπικού τραυματίσθηκαν και τρία ασθενοφόρα καταστράφηκαν κατά την διάρκεια της ισραηλινής επιδρομής, σύμφωνα με το υπουργείο.

AFP__20241026__36KX86H__v1__HighRes__PalestinianIsraelConflict-1729991888.jpg


AFP__20241026__36KX42L__v1__HighRes__PalestinianIsraelConflict-1729991868.jpg



Το Ισραήλ έχει ανακοινώσει ότι ο στρατός επέστρεψε στον βόρειο τομέα της Λωρίδας της Γάζας για να διαλύσει τις ομάδες των ενόπλων που έχουν αρχίσει να ανασυντάσσονται εκεί.

Η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού χαρακτήρισε τρομακτική την κατάσταση στον βόρειο τομέα της Λωρίδας της Γάζας και ζήτησε ασφαλή διέλευση για τους ανθρώπους που θέλουν να εγκαταλείψουν τη ζώνη.

Ο Μπάσεμ Ναΐμ, υψηλόβαθμος αξιωματούχος της Χαμάς δήλωσε ότι οι εισβολές στη βόρεια Γάζα και η επιδρομή κατά του Νοσοκομείου Καμάλ Αντουάν συνιστούν παραβίαση του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου που δεν θα μπορούσε να γίνει χωρίς «την προστασία των δυτικών χωρών».

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ