Πανεπιστήμιο επαναφέρει τις εξετάσεις ως τρόπο εισδοχής των φοιτητών λόγω ChatGPT

Τις είχε καταργήσει ως ελιτίστικη μέθοδο εισαγωγής.

Article featured image
Article featured image

Το πανεπιστήμιο που έχει εκπαιδεύσει έξι από τους τελευταίους οκτώ προέδρους της Γαλλίας επαναφέρει τις γραπτές εισαγωγικές εξετάσεις, που είχαν καταργηθεί ως ελιτίστικη μέθοδος εισαγωγής, καθώς η χρήση προγραμμάτων Τεχνητής Νοημοσύνης από τους υποψήφιους φοιτητές αυξάνεται διαρκώς.


Ο Λουί Βασί, νέος διευθυντής του Ινστιτούτου Πολιτικών Σπουδών στο Παρίσι (Sciences Po), ισχυρίζεται ότι οι τυποποιημένες εξετάσεις θα κάνουν τις εισαγωγές πιο «αντικειμενικές», παρά το γεγονός ότι ένας από τους προκατόχους του, ο Φρεντερίκ Μιόν, τις είχε καταργήσει, σε μια προσπάθεια να κάνει τη διαδικασία πιο προσιτή στους φτωχότερους υποψηφίους, οι οποίοι χρεώνονταν τα έξοδα μετακίνησής τους στο Παρίσι για τις εξετάσεις.


Ο Βασί απέκλεισε το ενδεχόμενο μιας πλήρους αναστροφής της διαδικασίας εισαγωγής, καθώς, όπως δήλωσε στη γαλλική εφημερίδα Les Echos, η νέα μορφή εξετάσεων θα σχεδιαστεί ώστε να είναι «κοινωνικά αμερόληπτη». Μια ομάδα εργασίας έχει συσταθεί για να βρει τρόπους να κάνει τις εξετάσεις πιο δίκαιες για άτομα από διαφορετικά υπόβαθρα, δήλωσε εκπρόσωπος του πανεπιστημίου, όπως αναφέρει δημοσίευμα των Times του Λονδίνου.


Μέχρι σήμερα το πανεπιστήμιο υποχρέωνε τους υποψήφιους φοιτητές να γράψουν μια προσωπική δήλωση σχετικά με τα κίνητρά τους για την εισαγωγή τους στο ίδρυμα, καθώς και ένα δοκίμιο – με θέματα του τύπου «Φανταστείτε ότι έχετε να εκφωνήσετε μια ομιλία στην τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού». Αυτή είναι η πρώτη φάση της διαδικασίας εισαγωγής. Αν οι υποψήφιοι την περάσουν, καλούνται σε προσωπικές συνεντεύξεις.


Ο Ερίκ Κομπάστ, διευθυντής εισαγωγών του Sciences Po, ανέφερε στη γαλλική εφημερίδα Le Figaro ότι η συγγραφή των εισαγωγικών δοκιμίων γίνονται αντικείμενο εκμετάλλευσης από μαθητές που χρησιμοποιούν εργαλεία ΤΝ, αλλά και από εκείνους που λαμβάνουν ιδιωτικά μαθήματα.


«Στην εποχή του ChatGPT και όλων των ειδών προπαρασκευαστικών μαθημάτων οι υποψήφιοι είναι υπερβολικά προετοιμασμένοι», είπε ο Κομπάστ, «καθώς έχουν όλον τον χρόνο στη διάθεσή τους για να λάβουν βοήθεια και να επιμεληθούν τις γραπτές εξετάσεις τους στην εντέλεια – και αυτό δεν έχει καμία αξία. Πρέπει, επομένως, να αντικατασταθούν από μια γραπτή, χρονομετρημένη εξέταση, ενδεχομένως και εξ αποστάσεως».



Παράλληλα, ο Κομπάστ προτείνει τη διεξαγωγή ενός τεστ ξένων γλωσσών μαζί με το γενικό γραπτό τεστ, καθώς ο Βασί επιθυμεί να προωθήσει το τμήμα σπουδών του πανεπιστημίου για τους διπλωμάτες καριέρας. Σε απόσταση 15 λεπτών με τα πόδια από το Λούβρο, το Sciences Po έχει γίνει εφαλτήριο της λαμπερής σταδιοδρομίας πολλών πολιτικών και διανοουμένων, συμπεριλαμβανομένου του προέδρου Μακρόν και του φιλοσόφου Μπερνάρ-Ανρί Λεβί.


Ο Ντενί Λακόρν, ένας άλλος καθηγητής του πανεπιστημίου, επαινεί την επιστροφή του γραπτού τεστ εισαγωγής ως «βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση», αλλά προτρέπει τους διευθυντές των τμημάτων του πανεπιστημίου να εισαγάγουν εξετάσεις με ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής, που θα δοκιμάζουν τις δεξιότητες των μαθητών στην αγγλική γλώσσα και στα μαθηματικά.


«Αυτά τα θέματα επιτρέπουν την αντικειμενοποίηση της γνώσης – είτε τα γνωρίζει κανείς είτε όχι» είπε στη Figaro. «Στο Sciences Po διδάσκουμε οικονομολόγους, επενδυτές, ανώτερους δημοσίους υπαλλήλους. Οι γλώσσες και τα μαθηματικά είναι απαραίτητα».


Το Ινστιτούτο Πολιτικών Σπουδών είναι ένα από πολλά πανεπιστήμια παγκοσμίως που επαναφέρουν τις τυποποιημένες εξετάσεις. Αρκετά από τα κορυφαία Ivy League κολέγια των ΗΠΑ –ανάμεσά τους το Ντάρτμουθ, το Γέιλ και το Μπράουν– τις έχουν επαναφέρει ήδη από την περίοδο της πανδημίας, καθώς πιστεύουν ότι οι εξετάσεις προετοιμάζουν καλύτερα τους υποψήφιους φοιτητές για τη ζωή στον χώρο των ακαδημαϊκών σπουδών.


Οι μεταρρυθμίσεις στο Sciences Po θα εφαρμοστούν από το 2026, ενώ οι γραπτές εξετάσεις πιθανώς θα εισαχθούν το επόμενο έτος. Αποφασίστηκαν την ώρα που ο πρώην διευθυντής του, Ματιάς Βισερά, ετοιμάζεται να περάσει από δίκη με την κατηγορία της ενδοοικογενειακής βίας, την οποία αρνείται. Η πρώην σύντροφός του, Ανισά Μπονφόν, αντιμετωπίζει τις ίδιες κατηγορίες για φερόμενη βία εναντίον του, τις οποίες και εκείνη απορρίπτει.


Σημειώνεται ότι το εν λόγω πανεπιστήμιο έγινε τόπος διαδηλώσεων υπέρ των Παλαιστινίων.


Με πληροφορίες από protagon.gr

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ