Οι ερευνητές πραγματοποίησαν τη μετα-ανάλυση, συνδυάζοντας και αναλύοντας δεδομένα από πολλαπλές μελέτες, στις οποίες συμμετείχαν συνολικά μισό εκατομμύριο άτομα, για τον εντοπισμό μοτίβων και τάσεων. Αυτή η προσέγγιση τους επέτρεψε να εξαγάγουν συμπεράσματα από ένα τεράστιο σύνολο δεδομένων, αν και σημείωσαν ότι τα περισσότερα δεδομένα προέρχονταν από πλούσια δυτικά έθνη.
«Γνωρίζουμε ότι υπάρχουν αυξανόμενα κρούσματα άνοιας σε χώρες χαμηλού εισοδήματος», είπε η Λουτσέτι. «Μελλοντικές μελέτες πρέπει να συγκεντρώσουν περισσότερα δεδομένα από αυτές τις χώρες για να αξιολογήσουν ποιες είναι οι επιπτώσεις της μοναξιάς σε διαφορετικά εθνικά και πολιτισμικά πλαίσια» τόνισε.
Η διαπίστωση ότι η μοναξιά αυξάνει τον κίνδυνο άνοιας κατά 31% θα μπορούσε να βοηθήσει στη διαμόρφωση μελλοντικών στρατηγικών για την πρόληψη της σοβαρής γνωστικής έκπτωσης.
«Τώρα που υπάρχουν ακλόνητα στοιχεία συσχέτισης, είναι σημαντικό να εντοπιστούν οι πηγές της μοναξιάς τόσο για την πρόληψη ή τη διαχείρισή της όσο και για την υποστήριξη της ευημερίας και της γνωστικής υγείας των ηλικιωμένων», κατέληξε η ερευνήτρια.
ΠΗΓΗ: ΕΡΤ (μέσω Studyfinds)