O Παλαιστίνιος ακτιβιστής Ίσσα Άμρο πήρε βραβείο για ειρηνική αντίσταση κατά του Ισραήλ

Έχει αφιερώσει τη ζωή του στον αγώνα κατά της κατοχής της Δυτικής Όχθης από το Ισραήλ.

Article featured image
Article featured image

Ο Παλαιστίνιος ακτιβιστής Ίσσα Άμρο παρέλαβε την Πέμπτη το βραβείο Right Livelihood - που θεωρείται από ορισμένους ως εναλλακτικό Νόμπελ - για τη «μη βίαιη αντίστασή του στην παράνομη κατοχή του Ισραήλ» στη Δυτική Όχθη, όπως ανακοίνωσε η κριτική επιτροπή.

Ο Άμρο γεννήθηκε στην πόλη της Χεβρώνας, μια πόλη που αποτελεί σημείο αιχμής στη Δυτική Όχθη, όπου περίπου 1.000 Εβραίοι έποικοι ζουν υπό ισχυρή ισραηλινή στρατιωτική προστασία εν μέσω περίπου 200.000 Παλαιστινίων.

Έχει αφιερώσει τη ζωή του στον αγώνα κατά της κατοχής της Δυτικής Όχθης από το Ισραήλ.

Ο 44χρονος ίδρυσε την ομάδα «Νεολαία κατά των εποικισμών», η οποία διεξάγει εκστρατείες κατά του πολλαπλασιασμού των εβραϊκών οικισμών στην περιοχή - κοινότητες που θεωρούνται ευρέως παράνομες σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο.

Ο ακτιβιστής έχει επανειλημμένα συλληφθεί και βασανιστεί τόσο από την Παλαιστινιακή Αρχή όσο και από το Ισραήλ, ανέφερε το ίδρυμα.

«Είναι θαύμα που υπάρχω ακόμη», δήλωσε ο Άμρο.



Όταν το Πολυτεχνείο της Παλαιστίνης, όπου σπούδαζε, έκλεισε το 2003 κατά τη διάρκεια της δεύτερης Ιντιφάντα, ο Άμρο ηγήθηκε με επιτυχία μιας εξάμηνης εκστρατείας πολιτικής ανυπακοής.

«Κατάφερα να ξανανοίξω το πανεπιστήμιο μαζί με άλλους φοιτητές», ανέφερε ο Άμρο σε δήλωσή του.

«Αποφοίτησα ως μηχανικός και ως ακτιβιστής - έγινε μέρος του χαρακτήρα μου», πρόσθεσε.



Το Ίδρυμα Right Livelihood με έδρα τη Σουηδία τίμησε επίσης την Τζόαν Κάρλινγκ, μια Φιλιππινέζα υπέρμαχο των δικαιωμάτων των αυτοχθόνων και την Αναμπέλα Λέμος, ακτιβίστρια για το κλίμα από τη Μοζαμβίκη.

Επίσης, έδωσε το βραβείο στην ερευνητική εταιρεία Forensic Architecture για το έργο της στην αποκάλυψη παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε όλο τον κόσμο.

Το ίδρυμα δήλωσε ότι οι τέσσερις νικητές του βραβείου είχαν «βαθύ αντίκτυπο στις κοινότητές τους και στην παγκόσμια σκηνή».

«Η αταλάντευτη δέσμευσή τους να μιλήσουν ενάντια στις δυνάμεις καταπίεσης και εκμετάλλευσης, τηρώντας αυστηρά τις μη βίαιες μεθόδους, βρίσκει απήχηση πολύ πέρα από τις κοινότητές τους», ανέφερε το Right Livelihood σε ανακοίνωσή του.

Η Κάρλινγκ από τις Φιλιππίνες αναγνωρίστηκε για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των αυτόχθονων κοινοτήτων επί τρεις δεκαετίες, ιδίως στον αγώνα τους κατά των έργων εξόρυξης.

Το ίδρυμα βράβευσε τη Λέμος, η οποία είναι επικεφαλής της ΜΚΟ Justica Ambiental (JA!), για τον ρόλο της στην εναντίωση σε έργα εξόρυξης υγροποιημένου φυσικού αερίου στη βόρεια Μοζαμβίκη.

Το Forensic Architecture, ένα ερευνητικό εργαστήριο με έδρα το Λονδίνο, γνωστό για την τρισδιάστατη μοντελοποίηση ζωνών συγκρούσεων, κέρδισε τη διάκριση για την «πρωτοποριακή εφαρμογή ψηφιακών εγκληματολογικών μεθόδων» που διασφαλίζουν τη λογοδοσία για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε όλο τον κόσμο.

Συνεργαζόμενη με το Κέντρο Χωρικών Τεχνολογιών της Ουκρανίας για την ανακατασκευή του θεάτρου Δράμας της Μαριούπολης πριν καταστραφεί το 2022, η εταιρεία ανέδειξε τις «στρατηγικές τρόμου» της Ρωσίας και τις «προσπάθειες να αποκρύψει τα αποδεικτικά στοιχεία των δικών της εγκλημάτων», ανέφερε το ίδρυμα.

Ο σουηδογερμανός φιλοτελιστής Jakob von Uexkull πούλησε μέρος της συλλογής γραμματοσήμων του για να ιδρύσει το βραβείο Right Livelihood το 1980, αφού το ίδρυμα που βρίσκεται πίσω από τα βραβεία Νόμπελ αρνήθηκε να δημιουργήσει νέες διακρίσεις που να τιμούν τις προσπάθειες στους τομείς του περιβάλλοντος και της διεθνούς ανάπτυξης.


Με πληροφορίες από ΚΥΠΕ.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ