Το Κέντρο Αριστείας biobank.cy βραβεύεται για δεύτερη συνεχόμενη χρόνια στη Βραδιά του Ερευνητή

Το Κέντρο Αριστείας biobank.cy του Πανεπιστημίου Κύπρου, συμμετείχε, κάτω από τη θεματική ενότητα «Kαρκίνος», με το διαδραστικό, ενημερωτικό και εκπαιδευτικό παιχνίδι που έφερε τον τίτλο «CYPROME: Το γονιδίωμα των Κυπρίων».

Article featured image
Article featured image

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε την περασμένη Παρασκευή, στην Κρατική Έκθεση Κύπρου, το European Researchers’ Night 2024, που επέστρεψε για 18η χρονιά με σλόγκαν «Mission Possible: Researchers on Board for an Inclusive and Sustainable Future».

Η εκδήλωση διοργανώθηκε από το Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας, σε συνεργασία με τους κυριότερους φορείς της έρευνας, της καινοτομίας και των επιχειρήσεων της Κύπρου, ενώ τέλεσε υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Στην εκδήλωση έλαβε μέρος το Κέντρο Αριστείας biobank.cy του Πανεπιστημίου Κύπρου, κάτω από την θεματική ενότητα «Kαρκίνος», με το διαδραστικό, ενημερωτικό και εκπαιδευτικό παιχνίδι που έφερε τον τίτλο «CYPROME: Το γονιδίωμα των Κυπρίων».

tessera.jpg


pente.jpg



Στόχος της δραστηριότητας ήταν οι επισκέπτες και οι επισκέπτριες να έρθουν σε επαφή με το μεγάλο και πρωτοποριακό έργο CYPROME που στόχο έχει να διερεύνησει τη γενετική αρχιτεκτονική του κυπριακού πληθυσμού, χαρτογραφώντας μοναδικά χαρακτηριστικά στο DNA μας που ενδέχεται να σχετίζονται με διάφορες ασθένειες, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου.

Φιλοδοξία του έργου είναι να θέσει νέα πρότυπα στη γενετική και ιατρική έρευνα στην Κύπρο και το εξωτερικό, με απώτερο στόχο την έγκαιρη διάγνωση ασθενειών, την πρόληψη, την εξειδικευμένη θεραπεία, την απόκτηση βαθιάς γνώσης για τον τρόπο που αλληλεπιδρούν περιβάλλον και DNA, και τη ρύθμιση στρατηγικών δημόσιας υγείας στην Κύπρο.

ena.jpg



Το CYPROME στοχεύει στη διάνοιξη του δρόμου για την ανάπτυξη αποτελεσματικών θεραπειών ειδικά προσαρμοσμένων στα γενετικά χαρακτηριστικά των Κυπρίων ασθενών. Για να γίνει αυτό, το Κέντρο Αριστείας biobank.cy συλλέγει DNA και δεδομένα υγείας από Κύπριους εθελοντές, καλύπτοντας όλο το πληθυσμιακό φάσμα των κατοίκων της χώρας. Μέσω πολύπαραγοντικών αναλύσεων, το Κέντρο μπορεί να συνδυάζει γενετικά και κλινικά δεδομένα για να θεσπίσει την πρώτη λεπτομερή βάση αναφοράς του κυπριακού γονιδιώματος. Έτσι, δεδομένα που παράγονται και αφορούν γονίδια, παραλλαγές, κλινικούς φαινοτύπους, και τoν τρόπο ζωής των Κυπρίων, θα συμπυκνωθούν σε μια βάση που θα καθορίσει την εθνική πολιτική υγείας μελλοντικά.

exi.jpg



Το περίπτερο απέσπασε το Βραβείο Καλύτερου Περιπτέρου στη Βραδιά του Ερευνητή 2024 για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά.

Ο Καθηγητής Κωνσταντίνος Δέλτας, Διευθυντής του Κέντρου, παρέλαβε το βραβείο σε ειδική τελετή που πραγματοποιήθηκε παρουσία των Δρος Νικόδημου Δαμιανού, Υφυπουργού Καινοτομίας, Έρευνας και Ψηφιακής Πολιτικής, κ. Θεόδωρου Λουκαΐδη, Γενικού Διευθυντή του Ιδρύματος Έρευνας και Καινοτομίας και κ. Δημήτρη Σκουρίδη, Επικεφαλής Επιστήμονα Έρευνας, Καινοτομίας και Τεχνολογίας.

12.jpg

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ