Χαμένη πόλη των Μάγια, θαμμένη για αιώνες στη μεξικανική ζούγκλα, ανακαλύφθηκε (σχεδόν) τυχαία

Την εντόπισε ένας διδακτορικός φοιτητής.

Article featured image
Article featured image

Μια τεράστια πόλη των Μάγια θαμμένη για αιώνες στην πυκνή βλάστηση της ζούγκλας του Μεξικού ανακαλύφθηκε, όταν ένας διδακτορικός φοιτητής αρχαιολογίας ερμήνευσε διαφορετικά τα δεδομένα μια παλαιότερης έρευνας στο διαδίκτυο και προέκυψε η ύπαρξή της.

Σύμφωνα με το BBC, οι αρχαιολόγοι βρήκαν πυραμίδες, αθλητικά γήπεδα, μονοπάτια που συνδέουν συνοικίες και αμφιθέατρα στη νοτιοανατολική πολιτεία Campeche. Βρήκαν το κρυμμένο σύμπλεγμα, το οποίο ονόμασαν Valeriana, χρησιμοποιώντας το Lidar, έναν τύπο έρευνας με λέιζερ που χαρτογραφεί δομές θαμμένες κάτω από τη βλάστηση.

Το εντυπωσιακό σύμπλεγμα πιστεύεται ότι είναι δεύτερο σε έκταση μετά το διάσημο Καλάκμουλ, που θεωρείται η μεγαλύτερη τοποθεσία των Μάγια στην αρχαία Λατινική Αμερική.

Η Valeriana φαίνεται να έχει τα χαρακτηριστικά μιας πρωτεύουσας των Μάγια, με κεντρικές πλατείες, ναούς και χώρους λατρείας, καθώς και μια ειδικά διαμορφωμένη αυλή για το αρχαίο παιχνίδι με μπάλα των Μάγια. Ένα ακόμη σημαντικό εύρημα είναι η ύπαρξη δεξαμενής, ένδειξη της έξυπνης διαχείρισης του περιβάλλοντος για τη στήριξη ενός τόσο μεγάλου πληθυσμού.

magia.png



Η ομάδα ανακάλυψε τρεις τοποθεσίες συνολικά, οι οποίες έχουν το μέγεθος του Εδιμβούργου, «τυχαία» όταν ένας φοιτητής περιηγήθηκε σε δεδομένα στο Διαδίκτυο. «Ήμουν στη σελίδα 16 της αναζήτησης Google και βρήκα μια έρευνα μέσω λέιζερ που έγινε από μια μεξικανική οργάνωση για την παρακολούθηση του περιβάλλοντος», εξηγεί ο Luke Auld-Thomas, διδακτορικός φοιτητής στο πανεπιστήμιο Tulane στις ΗΠΑ.

Όταν ο κ. Auld-Thomas επεξεργάστηκε τα δεδομένα με αρχαιολογικές μεθόδους, είδε αυτό που είχαν χάσει οι άλλοι, μια τεράστια αρχαία πόλη που μπορεί να φιλοξενούσε 30-50.000 ανθρώπους στο απόγειό της από το 750 έως το 850 μ.Χ.

Είναι «κρυμμένη», λένε οι αρχαιολόγοι, καθώς απέχει μόλις 15 λεπτά πεζοπορίας από έναν κεντρικό δρόμο κοντά στο Xpujil, όπου ζουν τώρα κυρίως άνθρωποι των Μάγια. Δεν υπάρχουν γνωστές φωτογραφίες της χαμένης πόλης, επειδή «κανείς δεν έχει βρεθεί ποτέ εκεί», λένε οι ερευνητές.

magia2.png
Δεν υπάρχουν φωτογραφίες της πόλης, αλλά διέθετε πυραμιδικούς ναούς παρόμοιους με αυτόν στο κοντινό Calakmul.



Ο καθηγητής Marcello Canuto, συν-συγγραφέας της έρευνας, επισημαίνει ότι η ανακάλυψη αυτή αλλάζει την παραδοσιακή δυτική αντίληψη ότι τα τροπικά δάση είναι τόποι που «πολιτισμοί πάνε να πεθάνουν». Αντίθετα, η περιοχή φιλοξενούσε πλούσιους και σύνθετους πολιτισμούς, όπως αυτός των Μάγια, που κατόρθωσαν να δημιουργήσουν ανεπτυγμένες κοινωνίες στην πυκνή βλάστηση.

Δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι τι οδήγησε στην κατάρρευση και τελικά στην εγκατάλειψη της πόλης, αλλά οι αρχαιολόγοι λένε ότι η κλιματική αλλαγή ήταν ένας σημαντικός παράγοντας. Η έρευνα προτείνει ότι όταν οι πολιτισμοί των Μάγια κατέρρευσαν από το 800 μ.Χ. και μετά, ήταν εν μέρει επειδή ήταν τόσο πυκνοκατοικημένοι και δεν μπορούσαν να επιβιώσουν στα κλιματικά προβλήματα.

Ο πόλεμος και η κατάκτηση της περιοχής από Ισπανούς εισβολείς τον 16ο αιώνα συνέβαλαν επίσης στην εξάλειψη των πόλεων των Μάγια.

Η τεχνολογία Lidar έχει αλλάξει ριζικά τον τρόπο με τον οποίο οι αρχαιολόγοι εξερευνούν περιοχές καλυμμένες με βλάστηση, όπως η ζούγκλα του Μεξικού, επιτρέποντας τον εντοπισμό χαμένων πολιτισμών που δεν μπορούσαν να βρεθούν με παραδοσιακές μεθόδους. Ωστόσο, ο αριθμός των νέων τοποθεσιών που ανακαλύπτονται είναι τόσο μεγάλος που οι ερευνητές δεν έχουν τη δυνατότητα να τις εξερευνήσουν όλες.

Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Antiquity, ανοίγοντας νέους ορίζοντες για την κατανόηση της πολιτισμικής και περιβαλλοντικής κληρονομιάς των Μάγια.

Με πληροφορίες από BBC

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ