Μια drag queen έφερε (εν τέλει) την «άνοιξη» στις γειτονιές της Λευκωσίας

Η διαδραστική παρουσίαση του παραμυθιού «Η ντραγκ κουίν που έσωσε τα Χριστούγεννα» λογοκρίθηκε από το Nicosia Book Fest, αλλά η ομοφοβία δεν νίκησε.

Article featured image
Article featured image

Στις 22 Σεπτεμβρίου ο εκδοτικός οίκος Ψηφίδες γνωστοποίησε μέσω ανάρτησής του στα ΜΚΔ ότι δεν θα συμμετάσχει στο Nicosia Book Fest 2024 μετά την απόφαση των διοργανωτών να αφαιρέσουν από το πρόγραμμα του φεστιβάλ τη διαδραστική παρουσίαση του παραμυθιού τού Κωνσταντίνου Μαραγκού «Η ντραγκ κουίν που έσωσε τα Χριστούγεννα». Στην εν λόγω εκδήλωση μια ντραγκ κουίν θα διάβαζε το παραμύθι σε παιδιά, όπως έγινε στο παρελθόν σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

dragqueeifj.png



Σύμφωνα με την ανακοίνωση του εκδοτικού οίκου (που εκδίδει το εν λόγω παραμύθι), οι διοργανωτές υπέκυψαν στις ομοφοβικές αντιδράσεις που υπήρξαν από μικρή μερίδα του κόσμου, με αποτέλεσμα αρχικά να αφαιρέσουν τις ψηφιακές ανακοινώσεις που οι ίδιοι είχαν αναρτήσει για την εκδήλωση (σε Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης και την ιστοσελίδα τους), και στη συνεχεία να ζητήσουν να γίνει η παρουσίαση χωρίς την παρουσία της ντραγκ κουίν – αντιπρόταση την οποία ο εκδοτικός οίκος απέρριψε, αποφασίζοντας, παράλληλα, να μη συμμετάσχει καθόλου στο φεστιβάλ.



Το περασμένο σαββατοκύριακο, στο πλαίσιο του Nicosia Book Fest, ομάδα συμπολιτών μας έκανε μία αντι-ομοφοβική παρέμβαση στον χώρο της εκδήλωσης αναρτώντας πανό, στο οποίο αναγράφετο η φράση «Κακό στα μωρά κάνει η ομοφοβία, όχι οι drag queens» και διανέμοντας τρικάκια με ανάλογο περιεχόμενο.


Μια drag queen έφερε (εν τέλει) την «άνοιξη» στη Λευκωσία


Ο εκδοτικός οίκος Ψηφίδες είχε ανακοινώσει προ ημερών ότι το σαββατοκύριακο 5-6 Οκτωβρίου –που το φεστιβάλ βιβλίου θα λάμβανε χώρα στο πάρκο της Ακρόπολης–, αυτός θα βρισκόταν στα «φιλόξενα Yalla και Yfantourgeio TheWorkplace» για την παρουσίαση των εκδόσεών του και, φυσικά, για τη διεξαγωγή σε αυτούς τους χώρους της εκδήλωσης που λογοκρίθηκε από το Nicosia Book Fest.

Και, πράγματι, μέσα στη γενικότερη ομοφοβική και φασιστική δυσωδία που αναδύεται εντός της κυπριακής κοινωνίας, το περασμένο σ/κ οι γειτονιές της Λευκωσίας γέμισαν με παιδάκια που βρέθηκαν μαζί με τους γονείς τους στην παρουσίαση που έκανε μια ντραγκ κουίν ενός παραμυθιού που δεν μιλά για τίποτα άλλο παρά για αγάπη, αποδοχή και χρώματα.

462231545_18463289047050151_1422034559141749979_n.jpg



Οι στίχοι του παραμυθιού είναι ενδεικτικοί:

«Αν κατάλαβα καλά,

κάθε παιδί έχει φτερά

και μόνο το ίδιο με αυτά επιλέγει τον δρόμο που πετά.

Δεν μπορώ εγώ να ορίσω

ποιος θα πάει μπρος και πίσω, ποιος θα παίξει με το μπλε

και σε ποιον πάει το εμπριμέ».


Καταληκτικά, να σημειώσουμε πως παρουσίαση του παραμυθιού θα γίνει και στην τρίτη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου της Λεμεσού (22-24 Νοεμβρίου 2024), την Κυριακή 24/11, από τις 3 μέχρι τις 4 το απόγευμα, στη Σκηνή 3.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ