Ένοχη από το ΕΔΑΔ για pushback προσφύγων η Κυπριακή Δημοκρατία

Η Κυπριακή Δημοκρατία αντιμετώπισε δύο Σύρους πρόσφυγες ως οικονομικούς μετανάστες και τους έστειλε πίσω στον Λίβανο χωρίς να εξετάσει τις αιτήσεις ασύλου τους.

Article featured image
Article featured image

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έκρινε ότι η Κύπρος παραβίασε τα ανθρώπινα δικαιώματα δύο Σύρων προσφύγων, καθώς αναχαιτίστηκαν στη θάλασσα από τις κυπριακές αρχές και επιστράφηκαν στον Λίβανο χωρίς να εξεταστούν οι αιτήσεις ασύλου τους.

Όπως αναφέρει σε ρεπορτάζ της η εφημερίδα «Πολίτης», σε απόφασή του Δικαστηρίου, αναφέρεται ότι η υπόθεση κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας, με αρ. αίτησης 39090/20, αφορούσε την αναχαίτιση Σύρων υπηκόων στη θάλασσα από τις Κυπριακές αρχές και την άμεση επιστροφή τους στον Λίβανο. Σύμφωνα με το δικαστήριο, οι δύο Σύριοι είχαν ήδη περάσει τέσσερα χρόνια σε στρατόπεδο προσφύγων, αφού είχαν διαφύγει από τη Συρία λόγω του εμφυλίου πολέμου.

Οι αιτούντες, όπως αναφέρεται, υποστήριξαν ότι ήταν αιτούντες ασύλου και είχαν δηλώσει ότι επιθυμούσαν να ζητήσουν άσυλο στην Κύπρο, ωστόσο η Κυπριακή κυβέρνηση τους αντιμετώπισε ως οικονομικούς μετανάστες.

Ως εκ τούτου, στη σημερινή του απόφαση, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων αποφάνθηκε ομόφωνα ότι λόγω της επιστροφής των αιτούντων στον Λίβανο, υπήρξε:

*παραβίαση του Άρθρου 3 (απαγόρευση απάνθρωπης ή εξευτελιστικής μεταχείρισης) της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων,

*παραβίαση του Άρθρου 4 του Πρωτοκόλλου αριθ. 4 (απαγόρευση συλλογικών απελάσεων αλλοδαπών),

*παραβίαση του Άρθρου 13 (δικαίωμα σε αποτελεσματικό ένδικο μέσο) σε συνδυασμό με το Άρθρο 3 και το Άρθρο 4 του Πρωτοκόλλου αριθ. 4· και, λόγω της μεταχείρισης των αιτούντων από τις Κυπριακές αρχές:

*παραβίαση του Άρθρου 3 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης.




Συνεπώς, το Δικαστήριο έκρινε ότι οι Κυπριακές αρχές είχαν ουσιαστικά επιστρέψει τους Σύριους στον Λίβανο χωρίς να επεξεργαστούν τις αιτήσεις ασύλου τους και χωρίς να ακολουθήσουν τα βήματα που απαιτούνται από τον Προσφυγικό Νόμο.

«Ήταν σαφές από τις καταθέσεις της κυπριακής κυβέρνησης ότι οι εθνικές αρχές δεν είχαν πραγματοποιήσει καμία εκτίμηση του κινδύνου έλλειψης πρόσβασης σε αποτελεσματική διαδικασία ασύλου στον Λίβανο ή των συνθηκών διαβίωσης των αιτούντων ασύλου εκεί, και δεν είχαν εκτιμήσει τον κίνδυνο επαναπροώθησης - δηλαδή της βίαιης επιστροφής προσφύγων σε χώρα όπου ενδέχεται να υποστούν διώξεις. Ούτε είχαν εξετάσει την ειδική κατάσταση των ενδιαφερομένων ατόμων», επισημαίνεται.

Το ΕΔΑΔ έκρινε ότι η Κύπρος πρέπει να καταβάλει 22.000 ευρώ για κάθε αιτούντα για ηθική βλάβη και 4.700 ευρώ από κοινού για έξοδα.

Διαβάστε ολόκληρη την απόφαση ΕΔΩ.

Με πληροφορίες από εφημερίδα Πολίτης και Cyprus Mail

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ